Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Slugs i haglbøsse
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Så står jeg sku igen med et problem.... og igen kommer det til at gå ud over jer [Wink]

Sagen er den at jeg har været så heldig at komme med i noget jagt i Sverige hvor vi har mange svin, og til det brug står vi og mangler en eftersøgs bøsse, jeg har en Baikal MP-153 som jeg tænkte ville været egenet til formålet, den kan da ihvertfald genlade rimeligt hurtigt.

Men så kommer problematikken, hvilken Choke skal jeg ha i for at skude med Slugs? en fuld cylinder eller skal jeg ud og investeret i en riflet choke... eller skal der måske helt andre sager i brug, jeg er totalt på bar bund i det her, så jeg håber i kan hjælpe.

Vh
Morten
Hvis du kommer ud for eftersøg (har du selv hund?) så brug din almindelige jagtriffel med en lampe på piben - medmindre det primære behov er et stykke nyt legetøj i våbenskabet (et 100% legitimt behov).

Du skal ikke eftersøge vildsvin uden hund - og det skal være en kradsbørstig satan, som ikke bliver skildt ad af en gal orne. De svenske eftersøgsjægere, jeg kender, vil klart foretrække selv at føre de våben, der skal føres, når deres hunde eftersøger.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Hvus du bruger Sellier&Bellot slugs af brenneketypen, så er choken intet problem.

Normalt siger man at man bør bruge så åben en trangboring som muligt.
Men det kommer lidt an på den type slug du vil bruge.

Der er tre "hovedtyper" af slugs, eller rettere... tre der omtales som slugs.

Der er "Rifled slugs" som er dem der kan deformere når de går gennem trangboringen - de har "riflinger" eller en form for forhøjninger som enten går lige op og ned eller som drejer lidt rundt om slug'en.
De tjener ikke til at få slug'en til at rotere, men til at stabilisere slug'en i løbet, samt til at lade sig deformere i choken.
De kan bruges i praktisk taget enhver trangboring og er KUN anbefalede i glatløbede geværer.
[Image: bam_sl-122KO.jpg]

Så er der en slug som minder lidt om et riffelprojektil - det passer ind i løbet, men har ikke finner eller noget som helst.
De er skabt til riflede løb eller glatløbede geværer med riflet choke - men kan godt affyres i glatløbede våben (men KUN med cylinder-choke, denne type slug kan IKKE deformeres i choken - eller med riflet choke!!)
[Image: express_buckhammer_big.jpg]

Og til sidst har vi Sabot-Slugs eller Sabots.
Det er et lille projektil som er lagt ind i to eller flere plastskåle.
Plastskålene passer i løbet og er ligeledes kun anbefalet til riflede løb. Plastskålene altså selve Sabot'en, lader sig ikke deformere i choken. Den kan godt bruges i glatløbede geværer med cylinderchoke eller med riflet choke.
[Image: gone_modern.jpg]

Den første er god i glatløbede, men den vil give blyaflejringer hvis man bruger den i riflede løb.

De to sidste kan godt bruges i glatløbede, men så må trangboringen kun være cylinder-choke. De er skabt til riflede løb, så slug'en får spin på og dermed får bedre stabilitet.

Hvis man kigger på præsicionen på glatløbede kontra riflede løb - er riflede løb naturligvis bedst, da de stabiliserer kuglen ligesom en riffel gør det.

Det giver en lidt længere rækkevidde som bonus.

HOV - en ting man lige må være opmærksom på, det er at nogle fabrikanter anbefaler at man ikke bruger slugs/brenneke/sabots i geværer som er "BACKBORED", idet den indvendige løbsdiameter er lidt større end almindeligt.

Korte slugs kan kæntre en smule og "Wobble"/ryste på vej ud.

[Image: Polarbear.gif]
Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
En anden her på forummet har fået registreret en jagtriffel, kal. 12/75..... Og med moderne Sabot Slugs, der overholder den alle regler til anslagsenergi og kuglevægt, også til kronvildt.

http://www.winchester.com/products/catal...P123&use=7

Glædelig Jagt fra Grønland

Jesper Rex
E-mail: jrex@ofir.dk
If you can't do it with a 30-06, it likely can't be done...(Men det ER nu kedeligt kun med en gøb....(skriver manden med 10+))
Tak for Svarene [Big Grin]

@Høgh
Ja jeg har hund, en Lap på 9 måneder, og den skal IKKE ud og eftersøge en anskudt gris!!!

Og jeg har måske udtrykt mig lidt forkert Mht. til at bruge udtrykket eftersøg... det var nok nærmere ordet "ind og hente dyret i en tæt granplantage midt om natten" jeg skulle have brugt, for desiderede eftersøg vil vi nok bruge en professionel til.

@Happy

Tak for det meget fine svar, det besvarede alle de spørgsmål jeg havde til emnet.

Så nu blir der monteret en lygte og Cylinder choke på Baikalen og så er det mit kommende nærkampsvåben.... som jeg forhåbentlig aldrig får brug for, håber jo at død skyde grisene med Riffelkuglen.

@JRexA

Tak for info. men det er ikke lige sådan noget jeg er ude efter, havde bare Baikalen stående, så det blir den der "står for skud"

Endnu engang tak for svarene [Smile]

Vh
Morten
Man skal bare huske at i sverige er det kun tilladt at anvende enkeltløbede haglgevær til slugs..
Mvh.
Leif R.

The Shootist
Med al mulig fare for at fremstå som lyseslukker [xx(]:

Hvis grisen render fra skudstedet ind i en tæt granplantage (eller et andet sted, hvor du ikke kan se den), så skal du kun eftersøge den uden hund hvis du har en bred stribe lungeschweiss at følge - og så får du ikke brug for noget fangstskud.

Har du IKKE nogen bred stribe at følge, så skal du tilkalde en eftersøgshund frem for selv at trampe rundt i de spor der er - du risikerer at støde en anskudt gris meget længere væk og ødelægger sporene for hunden.

Inden du går på jagt, skal du sikre dig, at du har kendskab til en eftersøgsjæger med hund, der kan stille op i tilfælde af anskydning.

Så det korte af det lange: Hvis du ikke selv skal gå med den hund, så er chancen for, at du nogenside får behov for den eftersøgningsbøsse nærmest = nul. Dertil kommer et lille praktisk problem: Du kan ikke tage slugs med til Danmark og er dermed bundet til at få dem opbevaret hos en svensk jæger.

P.S. Det er lidt med vildsvin som med bøfler: Risikoen ved at jage dem er vildt overdreven. Det er KUN en stor anskudt orne, der udgør en reel risiko og der er stort set KUN hundeføreren/eftersøgsjægerne, der støder på dem.

P.P.S. Jeg skød en lille broget orne på 65 kg i torsdags [Big Grin] - nu er cirka halvdelen af de unge dyr heromkring "fejlfarver" [xx(]

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Pas lige på en gang med slugs og automater/pumps. På min 835 Ultimag, er der stemplet en direkte advarsel mod brug af slugs, og det har jeg også set på automater. Vi har vist tidligere diskuteret dette, men jeg kan desværre ikke huske resultatet om hvorfor ikke...Any one????

Mvh.
Lars/Great Dane
lars@reloadersnest.com
Skype : gunsandlead
@Leif R.

Er en halvautomat ikke en enkeltløbet haglbøsse? eller gælder der særlige regler når det er en halvautomat??

@Høgh

Jeg vil hellere ha lyset slukket nu og af dig end af sure erfaringer senere hen... så det er helt fint med de negative sider af sagen også.

Og alt det her kommer sig bare af at vores svenske jagtherre sagde til os at når vi var derude på egen hånd, så ville han anbefale os at ha et hagl våben ladet med Slugs ud i skoven når vi hentede de skudte dyr... men jeg ved jo ikke om han har haft dårlige erfaringer eller hvad hans mening om det skyldes.

Det er selv samme herre der skal opbevare Slugs´ene for os, vi skal ikke ha dem med hjem.

Og da jeg havde både Bøssen og Lampen med montage og det hele, ja så var det jo nærliggende bare at bruge den.

Hvor i Sverige er det du bor Høgh?

Jeg ved ikke rigtig sted navnet der hvor vi har jagten, har kun været der en gang, og da lå jeg og sov brandert ud fra en 30 års fødseldag i bilen på vej derop.

Men hvis man man går herind http://maps.google.dk/
og indtaster det her i søgefeltet: N58 58 21 E 15 45 28
Så er det lige ved indkørslen til hytten.

For deroppe er grisenen dælme sorte da, helt og totalt enda

@GD
Tak for advarslen, det hører jeg rigtig gerne mere om!

Vh
Morten
Jeg bor rundt regnet 430 km syd for jeres revir mellem Hässleholm og Kristianstad. Det kommer til at tage jer cirka 6 timers køsel i Sverige, at nå derop fra bro eller færge (Helsingborg).

Sørg for at opsætte foderautomater og se til, at I har en aftale med en lokal, der rent faktisk passer dem og ikke bare fylder dem op dagen inden I kommer.

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Helt klart er en halvauto enkeltløbet , det var kun ment som information til andre som evt. gik med tanker am at jage vildsvin i sverige med deres haglgevær[Big Grin]
Leif R.

The Shootist
Vi tager den lige én gang til.....(som nævnt i tidligere indlæg)

Mossberg 835 Ultimag ..... er "BackBored"/"Overbored", dvs at løbet er boret i større diameter end almindelige løb.

Netop derfor advarer Mossberg imod at bruge slugs i Ultimag'en, idet en kort let slug kan "tumble"/rasle under uheldige forhold og dermed skade våbnet.. slug'en kan også kæntre og kile sig fast.

En Sabot som har de to skaller der går fra hinanden, der kan der ske det at de to skaller går lidt fra hinanden og slug'en ligger lidt løs mellem skallerne - hvis en af skallerne glider langsommere end slug'en og den anden skal, vil en kile-virkning gøre at slug'en kan låse både slug og skaller fast i løbet med farlige forhold til følge.

Dette kan være trykstigninger som er skadelige for våbnet.

Om det er mere teori end virkelighed - ved jeg ikke.

Men det er til dels derfor man advarer - og det specielt med tanke på den amerikanske lovgivning og deres tankegang.

Hellere sagsøge én gang for meget, end en gang for lidt.

Derfor advarer producenter gerne imod ting der er fuldstændig utænkelige, men dog potentielt teoretisk farligt...

[Image: Polarbear.gif]
Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Sakset fra http://www.Mossberg.com som opbakning for tidligere påstand.....

Citat:quote:

Can I fire slugs through my 935™ or 835® vent rib, Accu-Mag® choke tube barrel?

No, 935™ and 835® field barrels (those with a ventilated rib) are "overbored," and the extra inside diameter may cause the projectile to "wobble" producing unreliable accuracy. A projectile may wedge inside the barrel causing an obstruction. Obstructions of any kind can cause damage to the firearm resulting in damage to the barrel and/or personal injury to you or those around you. Dedicated fully rifled slug barrels are available for the 935™ and 835® models. Other 935™ and 835® Accu-Mag® choke tube notes: Buckshot and steel-shot loads are not recommended for use with an extra full turkey tube installed.


Mossberg FAQ-side : http://www.mossberg.com/content.asp?id=508

[Image: Polarbear.gif]
Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Tak Happy

Det var nu samme konklusion Høgh og jeg kom frem til [8)]

Mvh.
Lars/Great Dane
lars@reloadersnest.com
Skype : gunsandlead
Se evnt. her



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]