Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Ny riffeljæger
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2

frikke

Hej, jeg er ny riffeljæger som ønsker at købe en riffel med et kaliber som kan bruges allround. Jeg vil gå på bukkejagt i DK og på sigt vildsvinejagt samt måske Elgjagt. Hvilken kaliber skal man satse på??
Det er et oftet stillet spørgsmål prøv at search det og du vil finde mange svar.

De fleste vil nok ende på en 308.

KR

Heller komme galt afsted end, slet ikke afsted
Velkommen til frikke [Smile]

Search is your friend [8D][Wink]

http://www.riffeljagt.com/forum/code/top...C_ID=12673

Kim har helt ret - hvis det er ren bukkejagt, så 6,5x55 (relativ billig at bespise, fornuftig rekyle og stort udvalg i rifler) Men hvis du vil fremtidssikre dig, så vil jeg sige .308 win.

Men det ville nok hjælpe lidt på hjælpemuligheden, hvis du fortalte omkring erfaring med riffelskydning, kalibere osv.

Mvh Takleberry

[Image: Takleberry-1.jpg].[Image: sporter-1.jpg]

************************Kend din ret og gør din pligt**************************
Velkommen i klubben[Smile]

Jeps.. søg lidt rundt og overvej hvad du vil bruge den til og hvad du evt forventer at komme til at jage i de næste par år.

Jeg startede selv med 30.06 og har skudt lige fra ræv til gnu med den kaliber med godt resultat

Jimmy
Jeg er også på 308win holdet med mindre du allerede nu indser at du sikkert bliver ramt af amas numeralis (trangen til flere våben) for så vil 6,5x55 og så senere en 9,3x62 være en rigtig fin kombination.
.308 Win eller 30.06, samme kalibre med lidt mere power i 30.06 men også mere rekyl.

Jeg stod selv i samme situation som dig, og valgte en .308 Win. Egentlig fordi det er rigeligt til det jeg skal jage. Buk, hjort og på sigt elg.

/Ugelvig

Tikka T3 - 308 Win
Bushnell 3-12 x 56 mm
De 3 mest anvendte begynder kalibre og med god grund er 6,5x55, 308win og 30-06.

6,5x55 er en utrolig dejlig kaliber med lave pris på trænings ammo og lille rekyl. Der er dog i polen og tyskland en regl om minimums kalibren til vildsvin er 7mm. Derfor vil jeg fra råde dig at købe en riffel i 6,5x55.

308win er stort set som 6,5x55, lav pris på trænings ammo og lille rekyl. I modsætning til 6,5x55 opfylder 308win med en caliber på 7,62mm kravet om en minimums caliber på 7mm til svin i tyskland og polen. Derfor vil jeg absolut anbefale denne kaliber.

30-06 har samme kugle størrelse som 308win, men grundet en øget krudt mængde i hylsteret så er rekylen ikke nær så svag som 308win. Nogle skytter får rekylskræk af 30-06, prøv fx at se det nye nummer af jæger hvor 7 forskellige skyder med riffel. Der er en der har en 30-06, som ikke kan håndtere rekylen. Nogle skytter kan helt sikkert som nybegynder håndtere 30-06 fx Jimmy og jeg ved også Rex er startet med den. Der laves også billig trænings ammo til denne. Grundet den øgede rekyl vil jeg ikke anbefale 30-06.

Min philsofi angående kaliber valg er hellere et nummer mindre end et dårligere placeret skud. Generelt(!) er sammenhængen jo større rekyl jo dårligere placere man sine skud. Nogen har trænet sig op til at kunne klare højere rekyl eller kan simplethen klare det uden problemer, men nogen kan IKKE. Jeg har en 338wm, jeg synes der er meget sjov til skydearrangementer at lade mine kammerater skyde med. Folk reagere meget forskelligt. En af mine kammerater kan overhovedet ikke håndtere rekylen, en anden kan uden træning håndtere den og skyde fint med den. Jeg har selv måtte bruge noget tid på at vende mig til at skyde med den.

Pointen i mit indlæg er jeg synes du skal vælge en riffel i 308win. Jeg mener at den opfylder dine behov og har den største mulighed for give dig en god start som riffel jæger, dermed ikke sagt 30-06 ikke kan.

Mvh
Christensen

Naturnærskovdrift? Der var en grund til Dalgas ikke plantede bøg på heden!
Hej frikke..
Købt et bolt riffel i .308 eller 6,5x55..,et .270 er godt valg også.

Også købe en nye American riffel...økonomi er ondt hereovre.[Big Grin][Big Grin][Big Grin][:o)]

Og velkommen i forum herfra....Eric

http://www.andersencharters.com
Hej Frikke. Et lille tip , hold dig fra lette rifler . Hvis du vælger en riffel på omkring 3,6kg vil den være mere behagelig at skyde med , eks. en af de gamle SAKO modeller [Wink] .Mit bud vælg 308win. Hilsen A-bolt
Det er jo det evige spørgsmål, og dit næste bliver så hvilket mærke, og det vil du få lige så mange svar på..
Hvis du skal skire dig et rigtig brugbart svar på disse spørgsmål, er det nok nødvendigt for dig at tage stilling til økonomien og kunne sotere lidt i "religionskrigen" (mht. mærker).
Som "nyjæger" er jeg også blevet mødt med utrolig mange kvalificerede og velmenene bud på både kaliber og mærker, og herefter må man så selv "sotere" lidt i det..
For mit vedkomne endte valget på en S&L DL97 hvor man har muligheden for at skifte kaliber. Riflen koster ca. 11k og en veksel pibe ca. 3k. Så jeg købte en 6,5x55 til træningen (det er nok den billigste at skaffe ammo til iøjebilkket) og til den danske bukkejagt. Til elgen og svinet har jeg så indkøbt en 9,3x62 (den største kaliber til DL97 hvor du kan bruge den samme lås til).

________________________________________________________________________________________________
Browning 425 Waterfowl Special 12/76 og S&L DL97 6,5x55 m. Swarovski 3-12x50 (og ups jeg kom lige til at købe en 9,3x62 pibe til den...)
________________________________________________________________________________________________
A house without a rifle is just a house..
Hvis du ikke har noget i mod rekyl, ville jeg helt klart vælge 30-06. Jeg har ikke noget i mod rekyl, og hvis du har en forholdsvis tung riffel, og nogle bløde bagkapper, er rekyllen ingen problem.
Hej Frikke

Du skal blot husk, som skovfogedeleven skriver, at hvis du ønsker at skyde svin i Tyskland er der en del delstater, hvor 7mm er minimum for svin. Dette gør cal. 270 (7,03mm) til det mindste allroundkaliber i Tyskland, der er et Tysk ordsprog som siger at man bør bruge min 8mm til svin, men tyskeren jeg kommer ved klare sig fint med sin 7X57.

Med venlig hilsen
Sonny
hej frikke

mit råd måtte være at tage en tur på skydebanen og se om der skulle være en behjælpelig sjæl som kunne lade dig skyde 10 skud med 308 og 30-06 så finder du ud af hvad der passer bedst til dit temperament, jeg har selv haft en 308 men byttede den væk til 30-06. jeg har det fint med det lidt større kuglevalg en 30-06 giver... men jeg mener du skal prøve dig frem

Mvh. Kim
Hej Frikke

Velkommen til.

Hvis du bor på Sjælland, er du velkommen til at prøve det jeg har i skabet.

Det er du selvfølgelig også selvom du ikke gør, men så bliver det nok lidt dyrt at prøve [Wink]

Men prøver du udvalget, vil det være nok til at du får et indblik i hvad du skal gå efter.

K&B Clax [Wink]

[Image: hunt-an3.gif]

Det er bedre at være kompleks, end at lide af dem ...

Man behøver ikke være tosset for at være her, men det hjælper ...
@ ticho Big Grinet kræver at vægt og skæfteudformning er ens!
Endvidere er ammo valg lige så vigtigt!
Projektiler i cal. 308 er oftest mellem 8.4-14.2gram [B)],så
alt efter valg kan man sagtens få mere rekyl i en 308er end en 30.06er!

Søren
Hold nu op med det vrøvl om rekyl og 30-06 [Sad!]

Min første 30-06 var en gammel Mannlicher Schönauer med bakelitbagkappe og fuldskæfte - Ergo fulgte den opskriften på hvorledes man får rekylskræk på rekordtid, men sandheden er at den var blid som et lam og iøvrigt superpræcis. Min første 308, var en ombygget M98 fra Frankonia med svineryg på skæftet og en tyk ventileret gummibagkappe, den sparkede som en hest.

Sandheden om følt rekyl dækker over mange faktorer.

Skæfteform
vægt
skydestilling
ladning og kuglevægt
bagkappe
Kropsvægt og bygning
+ mange andre faktorer

Hvis man som nyjæger skal finde et godt kaliber der kan lidt af hvert, er 308 et super valg, og et lige så glimrende valg er en 30-06. Ydermere kan man forholdsvis nemt og billigt få ændret en riffel så den bliver behagelig at skyde med.

Her listet et par muligheder.

Mundingsbremse
Blødere bagkappe
Blyindlæg i skæftet
Nyt skæfte
Lavere kuglevægt
ported pibe
Osv.

Da jeg fik min Marlin 1895 med pistolgreb, fandt jeg den hård ,men udholdelig i rekylen. På Langeland prøvede jeg Dr Strangeloves Marlin 1895 GG, uden pistolgreb og 10 cm kortere pibe - Den gav mig en følelse af næseblod og 6 omgange mod Mike Tyson, dette på trods af at kaliber og ladning og basisvåben var ens. M@X prøvede også begge og peb på samme måde over GG'eren.

Mvh.
Lars/Great Dane
Som Claxel skriver, du er også mere end velkommen til at prøve min T3 i .308 Win. hvis du kigger forbi det sønderjyske.

/Ugelvig

Tikka T3 - 308 Win
Bushnell 3-12 x 56 mm
Citat:quote:

Originally posted by Great Dane

Hold nu op med det vrøvl om rekyl og 30-06 [Sad!]



Det er ej vrøvl![xx(]

Citat:quote:

Min første 30-06 var en gammel Mannlicher Schönauer med bakelitbagkappe og fuldskæfte - Ergo fulgte den opskriften på hvorledes man får rekylskræk på rekordtid, men sandheden er at den var blid som et lam og iøvrigt superpræcis.



Det er fint at du kunne starte med at skyde med en 30-06, men udfra de erfaring jeg har draget mig med nye jægere, og folk jeg har snakket med, er jeg dybt uenig i 30-06 er en lige så god start kaliber. Jeg har stået og set på folk skyde med en 30-06 og kunne se alle tegn på rekyl skræk og bagefter kunne se resultatet. Da var da synd for personerne at de ikke valgte en kaliber med mindre krudt i så de slap for det!

Citat:quote:

Min første 308, var en ombygget M98 fra Frankonia med svineryg på skæftet og en tyk ventileret gummibagkappe, den sparkede som en hest.

Sandheden om følt rekyl dækker over mange faktorer.

Skæfteform
vægt
skydestilling
ladning og kuglevægt
bagkappe
Kropsvægt og bygning
+ mange andre faktorer



Vi kan ikke blive uenige om at hvor kraftig rekyl opfattes afhænger af mange forskellige ting.
Citat:quote:

Hvis man som nyjæger skal finde et godt kaliber der kan lidt af hvert, er 308 et super valg, og et lige så glimrende valg er en 30-06. Ydermere kan man forholdsvis nemt og billigt få ændret en riffel så den bliver behagelig at skyde med.

Her listet et par muligheder.

Mundingsbremse
Blødere bagkappe
Blyindlæg i skæftet
Nyt skæfte
Lavere kuglevægt
ported pibe
Osv.



Det var da en træls ting at skulle bruge penge på i stedet for at vælge en kaliber med mindre krudt i.

Mvh
Christensen

Naturnærskovdrift? Der var en grund til Dalgas ikke plantede bøg på heden!
Kære elev

Jeg ville egentligt have citeret dit fine svar til mig, og pillet det i stykker, men har besluttet mig for at nu er det kun grovfilen der virker. Du er en ung knægt under uddannelse, men du har stadigt ikke 30 års erfaring, selv om du prøver at lyde som om.

Jeg og de andre brugere har gang på gang oplevet dig fra en altvidende og dybt påståelig side. Når du bliver hidset tilstrækkeligt op, sidder læseren tilbage med en fornemmelse af at du skal til at fjerne savl fra din skærm, da det virker som om du sprutter og hvæser af arrigskab. Du læser og fejlopfatter en tekst gang på gang. Det værste er dog at andre brugere jævnligt sender en PM til os moderatorer, om at de er trætte og kede af din opførsel. Husker du din påstand omkring nedskydning af vildsvin? Du var pludseligt fraværende da du skulle give svar, og det virker på mange som en provokation, istedet kunne du have redet stormen af og erkendt din fejl.

Enten stikker du en finger i jorden og giver plads til andre end dig selv, eller også finder jeg en anden løsning.

Mvh.
Lars/Great Dane
Citat:quote:

Originally posted by Great Dane

Kære elev

Jeg og de andre brugere har gang på gang oplevet dig fra en altvidende og dybt påståelig side. Når du bliver hidset tilstrækkeligt op, sidder læseren tilbage med en fornemmelse af at du skal til at fjerne savl fra din skærm, da det virker som om du sprutter og hvæser af arrigskab. Du læser og fejlopfatter en tekst gang på gang. Det værste er dog at andre brugere jævnligt sender en PM til os moderatorer, om at de er trætte og kede af din opførsel. Husker du din påstand omkring nedskydning af vildsvin? Du var pludseligt fraværende da du skulle give svar, og det virker på mange som en provokation, istedet kunne du have redet stormen af og erkendt din fejl.

Enten stikker du en finger i jorden og giver plads til andre end dig selv, eller også finder jeg en anden løsning.

Mvh.
Lars/Great Dane



Det var dog pokkers[Sad!]

Kommer der nu cencur fordi visse meninger ikke er i overensstemmelse med moderatoernes[xx(]

Jeg kan kun sige, at jeg normalt er næsten 100% enig med "eleven" - og også her.

Evt. reprisalier fra moderators side over for "eleven" bedes i givet fald også brugt overfor mig.

mvh
Korthår
Sider: 1 2