Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Anslagsenergi på Hornady .308 BTSP
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.

Jagdlandy

Hej.

Jeg har netop købt en Viking Lux kaliber 308 hos K.O.Skov, og fik 40 stk.Hornady 308WIN 150 gr. BTSP InterLock med i købet. At det er en 9,7 grams kugle kan jeg læse mig frem til, men hvad med anslagsenergien? (Joule)

Jeg er helt på bar bund. Jeg fik at vide at den kunne bruges til råvildt, og det har den også klaret uden problemer (en stor rå [Big Grin]), men opfylder den kravene til kronhjorte?

Mvh.en nybagt jæger
jo, den må bruges på kronvildt.
uden for tråden synes jeg ikke det er en specielt god ide at skyde råen fra lammene i oktober

mvh
Strom

Jagdlandy

Citat:quote:

Originally posted by STROM

jo, den må bruges på kronvildt.
uden for tråden synes jeg ikke det er en specielt god ide at skyde råen fra lammene i oktober

mvh
Strom



Hej.

Tak for hjælpen.

Nej, det ville jeg heller ikke gøre hvis ikke de 3 lam allerede var på størrelse med råen, og var holdt op med at "få flaske". De blav sat meget tidligt iår.

Mvh.
Jagdlandy
Jeg kan kun støtte STROM's bemærkning vedr råer med lam. Det er videnskabligt bevist at lammene har en væsntlig højere kropsvægt året efter, jo længere tid der går inden råen evt bliver skudt fra. Og nej størrelsen på dem er ingen undskyldning
Men det var jo ikke lige det at spørgsmålet gik på. Den kugle du har yder jfr Hornady's hjemmeside 2183 Lbs på 100 Yards. En Lbs = 1,3558 J, hvilket giver noget i retning af 2959J på 100 Yards (91,4 meter), hvilket er rigeligt til formålet jfr loven

Jagdlandy

Ok. Tak for hjælpen.

Jagdlandy
Oplysningerne fra Hornady gælder såfremt samme hastighed opnåes i den brugte riffel.

Nu er 308 ikke den patron, der svinger mest i hastighed afhængigt af pibelængde.

men et godt stort kammer og en kort pibe, kan sænke hastigheden selv på en 308.

VH Søren

Big Green for ever
Ja jeg ville heller ikke skyde en rå der sætter tre lam og som kan brødføde dem.

Hun må da være i den bedste alder ...

Jeg ville ha' "nevet" at af børnene

K&B Clax [Wink]

[Image: hunt-an3.gif]

Det er bedre at være kompleks, end at lide af dem ...

Man behøver ikke være tosset for at være her, men det hjælper ...
Jeg kan simpelthen ikke fatte man med fuldt overlæg kan finde på at skyde en stor prægtig rå som har sat tre lam og kunne passe på dem til ind i oktober[Sad!] Det er langt fra god jagt moral i min verden, og giver mig en grim smag i munden. Men det er selvfølgelig ikke forbudt[}Smile]

Mvh. Jakob

Jagdlandy

Hej Jakob.

Nu tager jeg til genmæle overfor denne angst mod afskydning af gammelråer.

Jeg bor i et område af Nordjylland med mange rådyr, og dermed også mange gammelråer. Jeg her fulgt selvsamme rå i 4 år nu, og hun har sat 3 store kuld store lam i verden. Alle er sat omkring 1/5, og omkring 1/10 har hun smidt dem på porten, og har ikke mere mælk i yveret. Området er på 54 HA med juletræer, løvskov og 35 HA med kløvergræs.

Hvis man ønsker en udskiftning i avlsmaterialet på ens ejendom, må man dog nødvendigvis sommetider udskifte "avlsdyrene". I vores region opfordres der jo også til ikke at frede gammelråen. Og hvis det kan ske på en smuk oktobermorgen med en lang pürsch, ja så kan jeg ikke se hvad der er galt i det! Det er ikke et anfald af skydeliderlighed eller dræberlyst, men meget velovervejet afskydning. Jeg lider ikke af "jagtfeber", og kan sagtens styre min aftrækkerfinger, men trænger til lidt nyt blod i rådyrstammen, og til en regulering af antallet af selvsamme dyr.

Med venlig, velovervejet hilsen

Jagdlandy
Jeg må 100% give Jagtlandy ret[xx(][:0]

En rå, der opføre sig så fuldstændigt anderledes end alle andre råer, skal da fjernes.

Den får 3 lam som den holder liv i hver år 4 år i træk(er den øremærket[?])
Den holder allerede op med at have mælk 1 oktober (har du forsøgt at malke den)
Den jager pludselig alle 3 lam på porten 1 oktober (andre mere normale råer, har en underlig tendens til at beholde lammene i nærheden, indtil foråret)

Dette indlæg indeholder ovenfor en ikke uvæsentlig mængde ironi, dette bedes taget med i betragtning når det læses.

Jeg ville aldrig have kommenteret Jagtlandys indlæg omkring råen, hvis han ikke havde preciceret, at afskydningen, af et pragteksemplar af den ideelle rå, med abenbart sublime avlsegenskaber, var foregået meget velovervejet, efter en lang pürsch, hvor der ville have været lige så gode oplevelser ved et af lammene.
Når Jagtlandy mener at han har behov for nyt blod i bestanden, er det så fordi at denne specifikke rå, havde ekstremt små lam, eller var ekstremt terietoriehævdende, så andre dyr blev holdt unødvendigt langt væk, eller han ønsker at egenskaber som mange og store lam er uønsket.
Jeg har svært ved at se det fornuftsprægede i denne "velovervejede" afskydning.

Hvis det derimod drejer sig om en person med meget begrænset jagterfaring, der i sin begynderentutiasme, har udtrykt en glæde ved et af de første stykker vildt, og han så lidt naivt har forsøgt at forsvare, ved at give udtryk for det velovervejede. Så undskylder jeg min lidt direkte tone, men håber at Jagtlandy senere i sin jagtkariere, bliver, netop mere velovervejet.
Et godt forslag var at give jagtlandy en bog af Helmut Strangård,i julegave, om råvildtets normale levevis og adfærdsmønster.

jbn
@ Jagdlandy

Jeg har ikke en angst for afskydning af gammelråer, en gammelrå som ikke har fået lam et år eller to skal da bestemt skydes. Og jeg forstår ikke du vil udskifte avlsmaterialet når nu råen sætter 3 lam, det kan da ikke blive meget bedre avlsmateriale.
Om du har 1 eller 1000 ha. er sagen ligegyldig, jeg mener det er forkert at skyde råen fra lammene uanset arealstørrelsen og bestandtætheden. Som regl følger lammene råen lige indtil hun skal sætte lam året efter, så den med at hun har smidt dem på porten tror jeg ikke på. Lammene er dog ved at være store og bliver mere selvstændige og opholder sig ikke længere lige ved råen. Tænk på de lam har mistet deres "læremester" de har aldrig selv klaret sig gennem en vinter.
Jeg ved godt at der er opfordret til at skyde flere rådyr i jeres region, med jeg tror bestemt ikke det er din afskydnings metode der opfordres til. Skal der absolut skydes gammelråre kan man da vente til december og januar.

Mvh. Jakob
Nu driller de små grå igen- men var det egentlig ikke en af hensigterne da man udvidede jagten på råer/lam til den 15 januar, at man netop fik mulighed for at vente med at skyde gammelråen indtil sent på sæsonen ?? Grunden til at man ikke forlængede den yderligere skulle være pga. at fostrene nu begynder at udvikle sig og det etiske aspekt der....

[Image: Takleberry-1.jpg].[Image: sporter-1.jpg]

************************Kend din ret og gør din pligt**************************
Først lige et par statements.
Jeg havde ikke skudt råen væk hvis hun var kommet med 3 levedygtige lam, det er jo et top supert avlsdyr. I det hele taget mener jeg ikke man (med overlæg) skal skyde råen fra lammet, og i hvert fald ikke før allersidst på sæsonen.

Når det er sagt, så mener jeg at gammelråer mange gange får lov til at gå alt for længe før de bliver skudt væk. De gamle råer er ikke særligt produktive, til gengæld kræver de et temmelig stort territorie. Hvis en gammelrå ikke kommer med mere end 1 lam, mener jeg faktisk at man alvorligt skal overveje at skyde den væk.
Sådan en "gammel madamme med halvdårlige tænder" og 1 (eller ingen) lam, kan kræve, og ikke mindst håndhæve, noget nær dobbelt så stort territorium som en forholdsvis ung rå skal bruge til opfostring af to lam.
Det kan godt være at det er mig der er underlig, og med en forskruet tankegang (det er der flere der tidligere har påstået[Wink]). Men jeg vil altså hellere have to unge råer med hver 1-2 lam end en gammel grå "fanden" med 1 eller slet ingen lam, gående på mit terræn.

Der er i min verden ingen grund til at vente til en rå har "gået tom" et eller to år, før man skyder hende.

/Stanton

Der er intet der slår "svineheld" ....... !!
Citat:quote:

Originally posted by Jagdlandy

Mvh.en nybagt jæger



"Hvis det derimod drejer sig om en person med meget begrænset jagterfaring, der i sin begynderentutiasme, har udtrykt en glæde ved et af de første stykker vildt, og han så lidt naivt har forsøgt at forsvare, ved at give udtryk for det velovervejede. Så undskylder jeg min lidt direkte tone, men håber at Jagtlandy senere i sin jagtkariere, bliver, netop mere velovervejet."

Må give Ignorant medhold.

@Jaglandy: Hvor længe har du egentligt drevet jagt[?] - specielt riffeljagt.
Dit første indlæg - og specielt underskriftslinien - harmonerer ikke helt med dit seneste indlæg.

mvh
Korthår