Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Torp våben
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej, jeg har en kollega som lige har købt sommerhus i sverige. Der skulle eftersigende ligge nogle torp våben deroppe.
Han (og jeg) vil gerne vide hvad torp våben er ?

LANI

Jeg gider ikke diskutere med folk der bruger argumenter....
Hej Lani
Du mener vel Torpa-våben? Og det er gamle hanebøsser af mærket Husquarna, der populært bliver/blev kaldt for Torpa-bøsser. Min mand samler på gamle hane-våben, og vi har et par stykker. Jeg har selv en i kal. 16, arvet efter min far, fuldt funktionsdygtig. Smukke våben når de bliver sat i pæn stand.

Mvh Fru Jakobsen
måske er det det han har fået med, vi får se

LANI

Jeg gider ikke diskutere med folk der bruger argumenter....
Torpervapen => fællesbetegnelse for fattigmandsbøsser (ikke noget bestemt våben, men oftest glatløbet). Bemærk at i Sverige kræver alle bagladevåben (inkl. rustne gamle stifttændingsgeværer) almindelig svensk våbentilladelse. Så hænger der f.eks. nogle gamle Rolling Blocks på væggen, er det en god ide at ta' dem til DK på en samlertilladelse, hvis man ikke vil risikere en konflikt med "farbror Blå". Kun deciderede forladevåben må hænge på væggen.

[center][Image: topl.jpg][Image: eye-10.gif][Image: topr.jpg][/center][center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Høgh, hvis du går ind på Husquarnas hjemmeside, vil du kunne læse betegnelsen der. Og årsagen til at det lige var det våbenmærke der har den betegnelse, er vel fordi det var en bøsse alle bønder havde råd til? Og så når den oveni købet er produceret i Sverige, er det vel egentlig naturligt nok at bønderne købte lige dem. De har ikke nogen høj værdi som salgsobjekt, fordi det er forholdsvis nemt at få fat i et eksemplar. Særligt efter at den lov kom, hvor alle funktionsdygtige våben skulle i dertil indrettede våbenskabe, og ikke måtte hænge på væggen til pynt, mistede de hurtigt værdien, uanset hvor fin stand de var i. Så nu om dage skal et hanegevær eller en drilling f.eks. være af finere mærker, for at have nogen værdi for en samler. Gemalen har et par stykker af den slags i våbenskabet, som repræsenterer adskillige tusind kroner i værdi, hvis han ellers ville sælge. Et af dem er vurderet på en engelsk auktion til 2800 Pund. Så lidt info om gamle hanevåben har jeg da suget til mig med årene. Og alle våben med haner i vores våbenskabe er fuldt funktionsdygtige.

Mvh Fru Jakobsen
Det største "mærke" blandt torperbössar var i en lang årræke Hovslätt enkeltskottaren - et enkeltskuds knæklåsvåben med stifttænding fabrikeret i Hovslätt - en produktion, der indledtes af en farverig person med det fantastiske tilnavn "Bössenisse".

At rigtigt mange våben, der i dag kaldes torperbössar er Husqvarnaer er der ingen tvivl om. Det drejer sig primært om modellerne 17 og 20 og 20B - alle med underlukke. Men Husqvarna har ikke "patent" på betegnelsen. Det er ikke et fasttømret begreb, men snarere en gammel folkelig betegnelse for "fattigmandsbøsse" , som idag bruges i flæng om "noget gammelt lort" [Smile] (Jeg tror jeg har eksporteret næsten 1.800 af den slags [xx(])

[center][Image: topl.jpg][Image: eye-10.gif][Image: topr.jpg][/center][center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Okay Høgh. Så lærte jeg noget nyt. Den med "Bössenisse", skal jeg da vise gemalen.
Vores Huquarnaer er også med underlukke. Og så er de nemme at datere. Gemalen har en liste fra deres hjemmeside, hvor man bare skal have nummeret på bøssen, så kan man se hvornår den er fra. Smart.