Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Råvildtforeningen i samarbejde med DMU
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Råvildtforeningen er i gang med at rejse midler til en DMU-undersøgelse, der skal fastslå hvilken effekt det har, at råer skydes fra lammene i oktober.

http://www.netnatur.dk/netjaegeren/artikler/artikel/raavildtundersoegelse-paa-vej/

[center][Image: topl.jpg][Image: eye-10.gif][Image: topr.jpg][/center][center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
suk... Jeg har intet imod forskning og slet ikke noget imod jagtrelateret forskning. I dette tilfælde aner jeg dog endnu engang et forsøg på at få videnskabelig dokumentation for at indskrænke jagttiden. Manden fra DMU har jo netop været medforfatter på undersøgelsen, der kraftigt hentyder, at man bør indføre et totalt stop for jagt på kronvildt på Djursland...
Man kunne jo også bare opfordre til at skyde lam før rå. Og rålam før bukkelam, i stedet for at give jagtmodstanderne et kort på hånden i den omsiggribende jagtmodstand på bambier.
Panthera

[Image: Img_0338.jpg]
Sic bisquitus disintegratum
______________________
Tikka RH 590 308 Win m. Leupold VXII 3-9x40
SKB 500 Special Edition
Toz 78-4 22LR m. Nikko 3-9x40
At diskutere med jagtmodstandere (læs: ekstremisterne) er lige som at løbe panden mod en væg. Men jeg vil da gerne se hvad de siger, når de har fået stoppet alt jagt på "bambierne" og de søde nuttede dyr, dør af sult og sygdom, fordi der simpelthen er for mange. Deres argument med at hvis mennesket ikke var begyndt at blande sig i naturen ville der ikke være noget problem. Nej muligvis ikke. Men nu er det altså bare sådan at mennesket øverst i fødekæden, og mennesket har altid jaget dyr. At vi nu lever i et moderne samfund hvor jagt ikke er livs-nødvendigt, ændrer ikke på at vi allerede har pillet ved naturen.

Det ville være rart at høre om jagtmodstanderne synes at det er bedre for dyrene at de skal dø af sult og sygdom.

Mvh
Jonas
Det lyder rigtig godt[Smile]

Der er forsket utrolig meget i netop råvildt, men dette spørgsmål er - mig bekendt - aldrig blevet belyst.

Deriomod er det en kendt opfattelse blandt mange jægere, at det er en rigtig dårlig ide at skyde råer bort fra lammene i oktober.

1. gang jeg hørte det, var faktisk fra den navnkundige skovfoged Johs. Frydenlund, netop fra Borris Hede, som medvirkede til de store råvildtundersøgelser som Helmut Strandgaard foretog i området.
Han fortalte, at de moderløse lam, som de fangede i fælder gennem vinteren, ofte var meget dårlige dyr, små og i dårlig kondition, de gik ustandselig i de samme fælder for til sidst helt at forsvinde.[V]

Så kunne der komme lidt videnskabelig facts på bordet, ville det være fint at styre efter.

Jagtudøvelse baseret på konkret viden, må altid være at foretrække frem for jagtudøvelse efter tro og gisninger.

mvh
Korthår
Det ville være rart at høre om jagtmodstanderne synes at det er bedre for dyrene at de skal dø af sult og sygdom.

halløj Jonas,
der er tale om en undersøgelse af jægere for jægere, der kan give grundlag for en etisk og biologisk bedre jagt ( eller evt afkræfte en "jægermyte" -men jeg tvivler-).

der er ikke tale om jagtmodstand, kun et ønske om bedre jagt.

mvh
Strom
Nu er det jo Råvildt Foreningen, der søger pengene til undersøgelsen, så man kan vel
roligt forvente, at der er en skjult dagsorden.

Kan man ikke få sine synspunkter igennem på den ene måde, så prøver man på den næste.

Mon ikke det er Salami metoden der satses på.

Schönauer

Vegetarer??
Det er bare jægere der ikke kan ramme.


[Image: p----blaser.jpg]
OK, jeg har et forslag til råvildtforeningen. Lad os indføre jagt på råvildt fra 1.12 til 1.2. Alle dyr må skydes, men selvfølgelig efter devisen, de dårligste først. Så er vi også fri for at have alle de kranier med gevækster hængede på væggen. Det vil madammerne sikkert påskønne.
Hvis de virkelig mener, at det her ikke drejer sig om trofæer, men at få en god, sund bestand, så må det være vejen frem. Selvom bestanden selvfølgelig aldrig har haft det bedre, og der bliver skudt guldbukke som aldrig før...
Helt ærligt? Hvad er egentlig problemet med råvildtet i Danmark? Drejer det sig om, at "nogen" ikke vil ha', at naboen skyder "min" buk, for han har kun 10 ha, og jeg har 100? Det er mig en kilde til stadig undren, at nogen "jægere" gør sig sådan umage for at indføre restriktioner overfor en vildtart, som har det formidabelt. Hvis de kunne påvise, at der reelt var et problem, med for stor afskydning, var det en anden sag, men med situationen på Fyn in mente, burde vi måske skyde meget mere!

Panthera

[Image: Img_0338.jpg]
Sic bisquitus disintegratum
______________________
Tikka RH 590 308 Win m. Leupold VXII 3-9x40
SKB 500 Special Edition
Toz 78-4 22LR m. Nikko 3-9x40
@ STROM. Jeg ved skam godt at det er for at få en bedre jagt at denne undersøgelse laves, men jeg vil bare meget nødig miste mere jagt end vi i forvejen har mistet. Personligt ville jeg ikke have noget som helst i mod at frede råer i oktober, da jeg aldrig kunne finde på at skyde en rå fra lam så tidligt. Det jeg frygter er bare at alt rådyr vil blive fredet i oktober, fordi der måske er nogle personer i toppen der mener at, vi jægere ikke kan se forskel (ved godt det er aller værste tilfælde). Men jeg er da også spændt på at se hvad resultatet af denne undersøgelse bliver.

Mvh
Jonas
Ja jeg sidder også med en fornemmelse af skjult dagsorden. Er det ikke tilfældet så stor undskyldning herfra[B)].
Ellers minder deres opførsel mig om Peter Sellers i dette klip fra "the Party"
http://www.youtube.com/watch?v=t_JWywDqg...re=related

[Image: Slvbukcopy-1-1.jpg]

+GONE2HUNT+

Op ad bakke, er trods alt stadig fremad.
Skjult dagsorden? "Råvildtforeningen" lægger da ikke skjul på, at de forventer et bestemt resultat af undersøgelsen. Omvendt er det da et udtryk for seriøs argumentation at forsøge at underbygge sine gisninger med faktuel viden. Jeg har svært ved at se denne - eller andre - seriøse videnskabelige undersøgelser, som andet end positive for jagten - skjult dagsorden fra "betalerens" side eller ej.

Det er langt bedre, at vi jægere selv sætter os i bevægelse for at finde saglige svar på penible spørgsmål, end hvis vore mange modstandere gør det og bruger resultaterne til at slå os oven i hovedet.

[center][Image: topl.jpg][Image: eye-10.gif][Image: topr.jpg][/center][center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Så må vi håbe at beslutningerne efterfølgende bliver taget på et større grundlag end da duejagten blev indskrænktet efter en videnskabelig undersøgelse.
Ja undskyld men tidligere "seriøse undersøgelses resultater" skræmmer.
Jeg er tilhænger af at der laves undersøgelser for at hjælpe vildtet, men dette ligner bestilt arbejde.
Jeg tror at Råvildtforeningen er ved og lade en selvskudsanordning.

[Image: Slvbukcopy-1-1.jpg]

+GONE2HUNT+

Op ad bakke, er trods alt stadig fremad.
Nu må jeg indrømme det er helt fint med mig at frede råer i okt hvis det er på saglig videskabelig basis, men det skal så også gå den anden vej rundt, så vi kan indføre jagttid på arter der i dag ikke har jagttid hvis det kan dokumenteres at det kan gøre på en bære dygtig måde. Det ser jeg desværre DN og DOF uvillige til.

Hvilket ud fra min syns vinkel er ærgeligt. Min klare holdning er at hvis det kan bevises at jagttid i en bestemt periode skader bæredigheden af jagten så må jagten af skaffes i den periode ligegyldigt om vi har tradition for det. Hvis der kan indføres bærer dygtig jagt på en vildt art synes jeg det burde indføres! Hvis jagttiden kan flyttes og der med styrke bærerdygtigheden synes jeg vi bør gøre det.

Jeg synes generelt jagttider skal styres mest mulig af saglig forskning og mindst mulig af tradition og følser. Det mener jeg vi jægere står os bedst ved. Både når vi skal forsvare jagten overfor jagt modstandere og i forhold til hvor meget vi kan skyde. Min klare holdning er hvis vi kan styrke bestanden ved at ændre på jagttid, så kan vi jo være så heldige det kaster en større bestand af sig hvor vi så har mulighed for at skyde mere. Vi kan være heldige og få mere i fryser, jagtmodstandere ser os gøre en indsats for bæredygtig jagt og vildtet har det bedre. Kaldes det ikke win-win-win situation med et træls dansk reklame udtryk?

Jeg skal ikke udtale mig om det videnskabelige grundlag tidligere beslutninger er blevet taget på.

Mvh
Christensen

Naturnærskovdrift? Der var en grund til Dalgas ikke plantede bøg på heden!
Ja det er måske følelse eller bare sund fornuft som siger mig at det aldrig vil være en god ide at skyde råen væk fra lammene i okt. Men det behøver jeg ikke en undersøgelse for at være klar over, det er da logik. Og egentlig gammel jægerviden.
Men mig bekendt er bestanden på råvildt bare gået op og op, så helt fejlagtigt kan det da ikke være forvaltet fra jægernes side, her taler jeg selvfølglig generelt.
Men lad os nu udføre det tankeksperiment at vi freder råen og de som regel alt for små lam i okt. og samtidig forbyder hagljagt på råvildt generelt. Så er det min frygt at vi får fynske tilstande i hele danmark.
Der skal så skydes 110.000 stykker råvildt med riffel i danmark hvis man vil opretholde den nuværende afskydning, 30.000 bukke hvor det vil være som før og 70.000 råer og lam i nov. og dec.
Heldigvis vil naturen altid kompensere for alt for store bestande, normalt med en eller anden sygdom, som effektiv vil nedbringe bestanden, måske til et niveau som vil betyde en totalfredning.
Frænde er frænde værst.
P.S
Tankerne er i denne tekst udelukkende baseret på følelser og fornemmelser, og er som sådanne derfor ikke videnskabeligt funderet.

[Image: Slvbukcopy-1-1.jpg]

+GONE2HUNT+

Op ad bakke, er trods alt stadig fremad.
Citat:quote:

Originally posted by Skovfogedelev Christensen

....Nu må jeg indrømme det er helt fint med mig at frede råer i okt hvis det er på saglig videskabelig basis, men det skal så også gå den anden vej rundt, så vi kan indføre jagttid på arter der i dag ikke har jagttid hvis det kan dokumenteres at det kan gøre på en bære dygtig måde......

.....Min klare holdning er at hvis det kan bevises at jagttid i en bestemt periode skader bæredigheden af jagten så må jagten af skaffes i den periode ligegyldigt om vi har tradition for det. Hvis der kan indføres bærer dygtig jagt på en vildt art synes jeg det burde indføres! Hvis jagttiden kan flyttes og der med styrke bærerdygtigheden synes jeg vi bør gøre det......

....Jeg synes generelt jagttider skal styres mest mulig af saglig forskning og mindst mulig af tradition og følser. Det mener jeg vi jægere står os bedst ved. Både når vi skal forsvare jagten overfor jagt modstandere og i forhold til hvor meget vi kan skyde......



Gode synspunkter - man kan ikke argumentere seriøst mod faglig forskning. Det gælder begge veje rundt.

Asbjoern
------------------------------
Nu også med 338 win. mag......
Ja, det bliver spændende at høre hvad DOF siger til jagt på f.eks. bramgæs.
Hvis ideen med en eventuel fredning er at få den forlænget i den anden ende, så melder jeg pas. På det tidspunkt har dyrene brug for alle reserver, og har ikke brug for at blive stresset pga. jagt.

Panthera

[Image: Img_0338.jpg]
Sic bisquitus disintegratum
______________________
Tikka RH 590 308 Win m. Leupold VXII 3-9x40
SKB 500 Special Edition
Toz 78-4 22LR m. Nikko 3-9x40
Citat:quote:

man kan ikke argumentere seriøst mod faglig forskning

Ahh det mener jeg nu nok man kan, tror faktisk at det foregår på de fleste højere læreanstalter.
Det vil altid, I mine øjne være et problem at man beder forskere om at undersøge et specifikt problem, og samtidig er økonomisk indvolveret. Jeg mener personligt at det er naivt, at se bort fra at der er den mulighed at man ikke bider den hånd der fodrer en.
Den forskning som sker på forskernes foranledning, vil i mine øjne have en større troværdighed. Altså hvor nogle forskere beder en fond om penge til at undersøge et emne som de mener er vigtigt.
Når det er den anden vej rundt er der som regel bagtanker med undersøgelsen, man vil bruge et resultat til at opnå noget bestemt.
Og da det er Råvildtforeningen som har bedt om undersøgelsen, så er det at jeg ser en mulighed for skjult dagsorden.
Resultatet skal sandsynligvis bruges politisk, men er det i jægernes interesse eller er det nogle få som ikke fik deres ideer gennemtrumfet i første forsøg, og nu prøver ad andre veje.
Måske er jeg en bagstræberisk pessimist der ikke har set lyset, og det håber jeg faktisk i denne sammenhæng.

[Image: Slvbukcopy-1-1.jpg]

+GONE2HUNT+

Op ad bakke, er trods alt stadig fremad.
Jeg er da slet ikke i tvivl om at Råvildtforeningen håber på et bestemt resultat, som siden kan bruges til at gennemtvinge en fredning af råerne i oktober. Det siger de jo sådan set selv. Det har jeg ingen holdning til - men når svaret på undersøgelsen kommer, så får jeg en holdning foræret.

Jeg har fuld tillid til, at Carsten Riis Olesen går 100% seriøst ind i projektet og kommer til nøjagtigt det resultat som eksperimentet ender ud i - uanset hvem det passer eller ikke passer. Flere herinde har skrevet, at man godt "har på fornemmelsen" at lammene ikke har godt af at miste råen i oktober, den fornemmelse skulle nu gerne afløses af facts.

Dejligt.

Jo - flere facts vi får, desto sværere er det at angribe jagten. Dette vel at mærke under forudsætning af, at VI indretter vores jagt, efter den viden vi får. Men selvfølgelig gør vi det.

[center][Image: topl.jpg][Image: eye-10.gif][Image: topr.jpg][/center][center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... and anything is possible if you don't know what you are talking about.
Hmm, skal vi ikke bare indføre en totalfredning af råvildtet i oktober[B)].
Jeg er enig i at det ikke er hensigtsmæssigt at skyde råen fra lammene, men de steder jeg kommer lyder meldingen : såvidt muligt skyd lam før rå, indimellem sker det desværre at der falder en rå, men ingen bliver "lynchet" for det, hvis råen bliver fredet er der en del der ikke "tør" skyde råvildt af frygt for at lave en fejl.
Nej, vi kan godt selv finde ud af det, uden Råvildtforeningens "hjælp"[Sad!]

[Image: dralflogoKim1.jpg]
I don`t shoot innocent animals, only the ones that looks quilty
Citat:quote:

Originally posted by Kima

Nej, vi kan godt selv finde ud af det, uden Råvildtforeningens "hjælp"[Sad!]



Måske en "sandhed" med visse modifikationer se f.eks:

http://www.riffeljagt.com/forum/code/top...IC_ID=9893

Tvivl bør - efter min mening - komme vildtet til gode.
Og det er altså kun et spørgsmål om selvbeherskelse.

mvh
Korthår
Citat:quote:

Originally posted by korthår

Citat:quote:

Originally posted by Kima

Nej, vi kan godt selv finde ud af det, uden Råvildtforeningens "hjælp"[Sad!]



Måske en "sandhed" med visse modifikationer se f.eks:

http://www.riffeljagt.com/forum/code/top...IC_ID=9893

Tvivl bør - efter min mening - komme vildtet til gode.
Og det er altså kun et spørgsmål om selvbeherskelse.

mvh
Korthår



Vi er stort set enige, men jeg mener ikke at vi behøver at få trukket mere lovgivning ned over hovedet, det der tisser mig af er at jægere vil sætte grænser for jægere.

[Image: dralflogoKim1.jpg]
I don`t shoot innocent animals, only the ones that looks quilty
Sider: 1 2