Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: kan stabiliserede træ bruges til skæfte træ?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Efterhånde har der jo været en del flotte skæftnings projekter i gang her inde med flotte resultater!Der er blev brugt en del forskellige træsorter og træmaterialer for at lave skæfte af!
Nu har jeg bygget to knive med forskellige materialer den en af dem brugte jeg stabiliseret træ Elmknude.Kunne man ikke bruge stabiliseret træ til at lave en riffelskæfte af.

Lille

The Blaser R-93 is nothing more than an overcomplicated piece of expensive junk. Owners of this glorified toy think it’s a rifle."
[Image: 1892659.gif]
Jo det kunne man nemt, det er dog tungt og dyrt og en del sværere at bearbejde. Men det er jo bare forhindringer[Big Grin].

[Image: Slvbukcopy-1-1.jpg]

+GONE2HUNT+

Op ad bakke, er trods alt stadig fremad.

Nu med 25X forstørrelse.
Nu fandt jeg en firma som udførte stabilisering af træ og de lovpriste at de blev meget modstandsdygtig over for fugt og vand nu spørg jeg mig var de ikke en fidus at tage sin riffelskæfte som man har snitte og får den stabiliseret?

Lille

The Blaser R-93 is nothing more than an overcomplicated piece of expensive junk. Owners of this glorified toy think it’s a rifle."
[Image: 1892659.gif]
stabillisering foregår ved at man "trykker" akryl igennem træet.
Det får træet til at ændre form. ikke alverden, men måske lidt for meget, hvis skæftet er færdiglavet.
Jeg ville starte med et groft tilskåret stykke, og arbejde videre på
skæftet bagefter.
Men som Tonny siger, træet bliver jo noget tungere af stabilliseringen, så der skal
udhules kolbe, forskæfte, greb og alle andre steder hvor du kan.

mvh Eske.

Tächnischer woodsnitter. dr. prof Holz
Du kan ikke stabilisere dit skæfte uden at skulle efterbehandle, i det der er en del af stabiliseringsmaterialet som vil strande uden på skæftet. Som eske skriver så foregår det ved at man presser materialet ind ved hjælp af vacum. Et stykke som er udhulet vil derfor blive fyldt meget op med stab.mat.i den proces.
Jeg mener nu ikke at man stabiliserer med acryl, har altid haft opfattelsen af at det er en epoxyblanding, men måske er det forkert. I hvertfald er det giftigt at slibe i.

[Image: Slvbukcopy-1-1.jpg]

+GONE2HUNT+

Op ad bakke, er trods alt stadig fremad.

Nu med 25X forstørrelse.
Stabilisering af træ til brugsgenstande (oftest knivskæfter, smykkemateriale o.l.) foretages næsten altid med Epoxy..
Man fortynder den færdigt miksede Epoxy med sprit, så den bliver meget tyndtflydende, det svækker Epoxuens styrke lidt, men ikke så meget at det er problematisk.
Til Epoxyen bruges "super slow hardener" så man kan tillade sig både at sætte vakuum OG varme på og stadig give epoxyen tid til at trænge ind i materialet.
Jeg har indtil nu ikke set brugbare Epoxystabiliserede træ-emner der var tykkere end ca 4 -5 cm, så der kan blive et problem der.

Ved prøvetagning og konservering af geologiske og biologiske prøver bruges Acryl. det kan fås så tyndtflydende at det er næsten som vand, under højt vakuum vil det stort set trænge helt gennem prøven.
Det hærder også meget langsomt og har derfor tid til at trænge ind.

Der er ingen tvivl om at et færdigt, eller næsten færdigt skæfte med stor fordel kan "stabiliseres" med Epoxy. Det er faktisk noget jeg eksperimenterer med lige pt.[8D] Både laminater og "normale" træskæfter kan behandles. Lakerer man derefter skæftet med en to-komponent Urethan-lak vil det i praksis være lige så stabilt som et kunststofskæfte.

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!" Nu snart med .17 Mach 4 ...
dravis har ret. jeg kom til at bytte om på akryl og epoxy [:o)]
Akryl og bauxit anvendes til Corian plader. [Wink]

mvh Eske.

Tächnischer woodsnitter. dr. prof Holz