Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Egenspredningsproblemer
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej!
Hjemvendt efter en nedslående aften på skydebanen sidder jeg og grubler.

Min, efter egen mening, fine riffel, Remington 700 .243 med rustfri benchrestpibe Ø25mm v. munding, drillede mig til aften.

Jeg oplevede lidt sidste gang jeg skød med den, men i dag var jeg mere opmærksom på problemet.

De første 5-8 skud sidder spredt på skiven ca. 10 cm. Så er piben blevet lun og så samler grupperne sig til 10-15mm.

Jeg stillede riflen til side og gik i gang med at indskyde min brors .17. Da jeg stillede riflen fra mig var de sidste skud jeg afgav lige i centrum af skiven. Og jeg placerede også 2 skud oven i hinanden på 200meter banen ligeledes i centrum, dog med lidt afdrift p.g.a. sidevind fra venstre.

Efter ca. 20 minutter lavede jeg 3 skud med remington´en igen. Det første skud var ca. 5 cm for lavet og 5 cm for meget mod venstre. Det næste var 1 cm for lavet og 1 cm mod venstre centrum, og det sidste skud ca. 2 cm for højt og 2 cm mod venstre.

Det er 100 pct sikkert ikke fordi jeg har rykket i riflen i selve skudafgivelsen. Der er ikke skyggen af rekyle i riflen, og jeg lå klinet til jorden med bipod´en i lav indstilling og bagskæftet understøttet af en sandsæk. I kikkerten var der vitterligt ikke nogen bevægelse af spore, og med 20x forstørrelse viser det sig ellers ret tydeligt.

Jeg talte efterfølgende med Michael, der er banekommandør og til daglig troldmandslærling(bøssemagerlærling). Normalt tyder den slags på at skæftet trykker mod piben, men det er ikke tilfældet her, idet det er et Accuracy International skæfte, hvor piben ligger helt frit.

Er der nogen af jer, der har oplevet noget lignende? Kan det evt være spændinger i piben, der elimineres når piben bliver skudt lidt varm( 6-8 skud på 1 minut)?

Det var under alle omstændigheder lidt af en bet op finde ud af dette da jeg skal til jagtfeltskydning lørdag med denne riffel. Hvis der ikke findes en hurtig løsning bliver det med .308 piben på.

Mvh

Michael
6-8 skud per minut er efter min mening for mange og opvarmer piben unodvendigt. Jeg har ladet mig fortalle at en riffelpibe kan holde til tusindvis af skud blot man gor det fornuftigt hvorimod hvis man blot sidder der og plaffer los saa holder den ikk nar saa lang tid.
Der er et par ting jeg vil undersoge forst: Er alle skruerne spandt fast? Skafte og kikkert
Er din ammunition ladet absolut ensartet?
Er riflen gjort ordentlig ren? Ikke bare en prop og olie, men med solvent og en bronzeborste og saa efterfolgende klude vadet i solvent til de kommer snehvide ud.
hogmeister
Originally posted by hogmeister
6-8 skud per minut er efter min mening for mange og opvarmer piben unodvendigt. Jeg har ladet mig fortalle at en riffelpibe kan holde til tusindvis af skud blot man gor det fornuftigt hvorimod hvis man blot sidder der og plaffer los saa holder den ikk nar saa lang tid.

Jeg er med på at man skal på med at varme piben op - stål har det ikke godt med varme, med mindre det tjener et bestemt formål. Dette er dog en pibe, der vejer i omegnen af 2 kilo med en diameter på knap 25mm ved mundingen, så der er væsentligt mere materiale til at absorbere varmen fra krudtafbrændingen. Jeg er mener selv at jeg er med på det med varmen, og den bliver aldrig mere end lun. Ifølge mit fingertermometer svarer de 6-8 skud ca. til 1-2 skud i en almindelig jagtpibe. Mit sammenligningsgrundlag er en 30.06 i en ca. 15mm jagtpibe.

Der er et par ting jeg vil undersoge forst: Er alle skruerne spandt fast? Skafte og kikkert
Check!

Er din ammunition ladet absolut ensartet?
Check! Og tilmed til netop denne riffel, og ikke en hyldevare!

Er riflen gjort ordentlig ren? Ikke bare en prop og olie, men med solvent og en bronzeborste og saa efterfolgende klude vadet i solvent til de kommer snehvide ud.
SemiCheck. Jeg anvender break-free, og fører derefter en boresnake igennem flere gange. Og piben er skinnende ren! Og burde riflen så ikke skyde konsekvent dårligt, hvis dårlig løbshygiejne var problemet? Grupperne smelter sammen når piben er lun

PS: Tak for svarene/spørgsmålene Hogmeister!

Mvh

Michael
Hej Michael.

Er det en ny pibe?

mvh.
Swift
Yes Sir.
Den har vel omkring 150 skud efter sig - kan problemet findes deri?
Mvh
Michael
Har den ikke drillet før?

The Shootist
"Live and let live"
Citat:quote:

Originally posted by The Shootist

Har den ikke drillet før?



Jo, men det var kun med tungere kugler fra 75 grains og op. Denne gang er det med Nosler BT 55 grs med 43 grs N540.
Måske defekt kikkert/montage!

Søren
Kan du have over/underspændt skæfteskruerne - vejledningen til skæftet angiver et moment, mener det er 5,5 eller sådan noget (jeg skiller ikke min ad, så jeg har kun stilt det en gang).

Det er jo skidt hvis første skud ikke rammer - det er typisk det der er vigtigst (for mig der primært jæger i hvert fald).

Håber du får løst problemet - jeg havde lidt det modsatte sidste jeg var afsted med min 308 matchpibe. Startede super med 3 slags ammo - 15 skud i rigtig fine 5skuds grupper. Derfra åbnede grupperne bare mere og mere op til 15 cm på 200 meter. Enda tillod jeg nedkøling til kun let lun pibe mellem hver 5skudsgruppe. Nu er den renset helt i bund og så håber jeg godt nok at det har rettet sig til på lørdag - ellers har jeg et problem til bukkejagten. Der kommer ikke en riffel med som jeg ikke stoler 100% på.

C
Jeg vil stadig hafte mig ved piben og din rense metode. En boresnake er efter min mening kun til feltbrug og afloser paa intet tidspunkt nodvendigheden af en grundig rensning..............Efter hvert besog paa skydebanen. Desuden bor en ny pibe ogsaa 'indskydes' inden den tages i brug for alvor. Det gor den bla. nemmere at holde ren fremover og forlanger livet paa den. Iflg min bossemager Darrell Holland http://www.hollandguns.com bor man indskyde en ny pibe med 1 skud og rens 5 gange derpaa 3 skud og rens 5 gange (altsaa rens efter hvert skud og skyd en serie paa 5 skud) Og som sagt tidligere ikke bare en prop med lidt olie. Nej, solvent, borste og knofedt!
Jeg har selv en .243 bygget af Darrel Holland og inden jeg affyrede et skud fik jeg den ogsaa Cryo behandlet. (Nedfrosset til absolut nul i 24 timer) for at fjerne evt stress i piben. Jeg ved ikke om man har mulighed for det i Danmark.
Slutteligt ville jeg kigge narmere paa det krudt du bruger. Prov nogle af de amerikanske typer som H414, VARGET, H380 etc. De virker fortrinligt i det kaliber.
Hogmeister
Hogmeister - amerikansk krudt kan være rigtig svært at opdrive i DK desværre. Nettet er jo fantastisk til at opdrive gode laderecepter, men utroligt mange af dem er af gode grunde med amerikanske komponenter og de er bare svære at få fat i her. Det ville jo ellers give mange flere muligheder for at eksperimentere.

Rengøring af piber er jo en religion og selv mener jeg ikke man skal slide piben op ved at rense den hele tiden. På den anden side kan jeg se en klar tendens til at små kalibre som 223rem (nok typisk pga større udgangshastigheder) afsætter betydeligt mere mantel og dermed har behov for hyppigere rengøring end min 308win for at holde god præcision.

Jeg bruger ikke solvent hver gang jeg har været på skydebanen, men nogen gange skyder jeg også kun ca. 20 skud, hvilket nok er mindre end de fleste. Typisk ryger der noget almindeligt rensevæske til krudtrester i som står lidt for at løsne. Herefter trækkes løbet tørt. Så en bronze børste med lidt olie på igennem nogle gange og endnu engang trækkes løbet tørt. Til sidst en smule tynd olie til rustbeskyttelse. Solvent bruges kun for hver ca. 100-200 skud.

Nu forventer jeg selvfølgelig heller ikke benchrest præcision, men bare omkring 25-30mm på 100 meter.
C
Min Tikka Varmint har været igennem følgende - taget ud af kassen fået en kikkert monteret - skudt 5-6 skud enkeltskud med rensning af Break Free, og så har den blot været renset med samme middel hver gang. Sidste mandag var jeg ude med den og der lavede jeg 3 - 3 skudsserier og hver gang 1 klistermærke til at dække (den ene havde en egenspredning på 3mm [Big Grin] )- mere indviklet burde det ikke være...
Man skulle tro, at det er eller andet med opspændingen/montage - du kunne evt prøve at sætte den tilbage i org. skæftet for at udelukke at det er det.

"Det eneste, der er kedeligere end at lære ting udenad, er at høre, hvad andre har lært udenad"

[Image: topp_sommar.gif]
Hej
Jeg er netop kommet i tanke om at jeg kunne se mundingsflammen, da jeg skød i går. Og det har jeg aldrig ellers set før. En venlig sjæl har sagt at projektilet måske skal sættes lidt dybere, så trykket bedre opbygges inden kuglen forlader løbet. Det er trods alt en meget let kugle på 55 grains. Desuden kunne det måske hjælpe at skifte til Norma N201 krudt, der måske brænder hurtigere.
Teorien går på at varmen fra kammeret efter 5-6 skud varmer krudtet i patronen op og derved brænder det hurtigere og trykket bygges hurtigere op..

Jeg vil dog også sørge for en kraftig rensning med Forrest Bore Foam og ser om problemet kan løses på den måde.

M.h.t. opspænding kan jeg finde ud af det i dag, da jeg skifter til den originale .308 pibe. Hvis grupperne er lige vilkårlige kan det være montagen, der ikke er ok.

Jeg vender tilbage med resultatet senere i dag

Mvh

Michael

PS: Ikke dårligt, Halvautomat!
Citat:quote:

Originally posted by chrstn_olsen

.......................vejledningen til skæftet angiver et moment, mener det er 5,5 eller sådan noget (jeg skiller ikke min ad, så jeg har kun stilt det en gang).



65 inch pounds = 7.34 Nm

Citat:quote:

Originally posted by Otterup

...............Teorien går på at varmen fra kammeret efter 5-6 skud varmer krudtet i patronen op og derved brænder det hurtigere og trykket bygges hurtigere op.............


Det lyder plausibelt.



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Hej Otterup

Jeg vil æde min gamle hat, på at piben skal renses, og det er der dit problem stammer fra.

Du kommer ingen vegne med boar foam - men den snak kan vi tage, når vi mødes [Wink]

Mvh. AB
Citat:quote:

Originally posted by Ex Cop

...........Du kommer ingen vegne med boar foam..............

Visse vasse!



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Hvis du ser en mundingsflamme vil jeg ogsaa gatte paa at det foruden rense problemet er dit valg af krudt. Det er sikker for langsomt krudt der ikke naar at brande af inden projektilet forlader piben. Ikke sarlig effektivt, og giver sikkert store afladninger i piben. Du behover ikke at vare nervos. Du kan IKKE slide en pibe op ved at rense den grundigt og gennemgaande med solvents.
Hogmeister
Hej!
Jeg skal igang med den helt store rengøring - og det gælder for såvel .243 som .308 piben!!!
Jeg følger de anvisninger du gav, Excop, i dag.
Mvh
Michael
Ex Cop, og hvad er de ???
Hogmeister