Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Stål i gammel s/s
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej

Jeg har købt et brugt s/s 12/70 Agier Bayard jagtgevær. Brugt, men i OK stand. Jeg ved dog ikke noget om hvovidt det har været anvendt til stålhagl, eller om det umiddelbart kan forventes at kunne bruges dertil?

Jeg kan huske at da stålhagl rigtig blev introduceret da anbefalede Korsholm og en del andre jagtbutikker at man for ældre Jagtenværer fik lavet en trykprøvning, samt fik udbordet løbene så de minimum havde en åbning der hed 1/4. Samtidigt solgte man uden problemer stadig nye væsentlig mere lukkede løb i nye jagtgeværer.

Mit spørgsmål er derfor, om jeg bare kan anvende jagtgeværet (vil tro det er fra 1950'erne eller 1960'erne), eller om jeg først bør få det både trykprøvet og udbordet? Har du evt. lignede erfaringer med andre ældre jagtgeværer hører jeg gerne om det!

Har lidt på fornemmelsen at man overreagerede dengang og mener aldrig at have hørt om løbssprænning i praksis, grundet stålhagl i et gevær, selvom det måske er fra 50'erne.

På forhånd tak.

vh

Carsten

Elgen
hej
hvis jeg var dig vil jeg ikke skyde stål i den hvis den er mere trangboret end 1/2
men få den efterset hos en bøssemager
så er der jo ingen tvivl[Smile]

Hilsen:
Bøssemager Hatting
http://www.ahlarsen.dk

Be aware of the man with only "one" riffel
man er vel jysk
Hej bygork.

Jeg anvender stålhagl i mine ældre haglbøsser (Husqvarna`er og Simson) fra år 1915 – 1923 -1938 uden problemer. Jeg undgår dog hårdt ladede patroner.

Hvis bøssen er i en ordentlig kondition, ser jeg ingen problemer.

Jeg deler helt klart din fornemmelse af at der blev overreageret kraftigt da man advarede om løbssprængninger, hvis anvendte stålhagl i aldre haglbøsser.

mvh.
Swift
Helt enig med Swift - ser ingen problemer hvis geværet er i orden. Jeg vil påstå der blev ødelagt rigtig mange geværer ved opboring, i ren uvidenhed eller ?????.

Min klare erfaring efter prøveskydning af rigtig mange patroner og forskellige geværer (kørt som instruktør for DJ(ikke at det siger ret meget selvfølgelig))er at 1/2 og 3/4 boring (oftest 3/4) sætter de pæneste skudbilleder med alm. stålhaglspatroner.

CP
Det er sku en gammel skrøne, det med stålhagel og stramme trangboringer. Jeg har en Remington 1100 Fra 1973, den har fuld trangboring, og der blevet banket en helveds masse stålhagel i str 1, igennem det løb. har også en baikal side by side med halv og fuld boring... den er da også ligeglad med en gang hårde stålhagel.[Smile]
Kan virkelig ikke se noget problem, med stål.
Måske er det noget som bøssemagerne har "opfundet" Så de kunne lave nogle penge på at borer, nogle løb op til cylinder og kvart.[}Smile]
Gevære med chokes, er ikke særligt glade for hårde stål hagel. Siger de kloge, men de gevære jeg har haft, har alle fået en omgang stål med stram boring. ingen problemer overhovedet....

Hvorfor gå på arbejde, når man kan gå på jagt..?
ja ja nu er det altså ikke alle haglløb som er lavet af "rigtigt"jern
der er nogle som er lavet af natpotteblik og som er extremt tyndt og det holder ikke til 1ér hagl
jeg har set flere haglbøsser med en sæk i løbende der hvor trangboringen starter

der er også det at haglpatron`s fabrikanterne frasiger sig alt ansvar hvis der skydes med strammere trangboring end 1/2 (cal.12 ca= 18mm )

Hilsen:
Bøssemager Hatting
http://www.ahlarsen.dk

Be aware of the man with only "one" riffel
man er vel jysk
Jeg har nu også set geværer med en konus ved trangboringens start som følge af stålhagl - det er vel noget med stålkvalitet og hvor lang en overgang choken har. Blandt andet en fin gammel drilling har jeg set ødelagt af stålhagl.
Østjysk har også valgt partroner fra.. som har store hagl (over størrelse 4) og høj hastighed... da de ved hvad det gør ved nogen geværer..
"Det eneste, der er kedeligere end at lære ting udenad, er at høre, hvad andre har lært udenad"

[Image: topp_sommar.gif]