Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Max afstand
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hvad er jeres holdning til skudafstand til et stykke råvildt. Nogen mennesker har ingen problemer med at skyde på rådyr over 250m ude. Selvfølgelig det afhænger jo af kikkert og ens evner. Hvad mener i[?]

A. Westergaard
Det aghænger jo af folks egen kunne og formåen, for nogle jægere jeg kender, da er 75 m mere end rigeligt og andre kan ligge en buk ned på 250 m hver gang.
Vær ærlig over for dig selv og skyd ikke længere end du magter.
Jeg skød min første buk på 200m for år tilbage, den stod helt stille med siden til, så jeg havde ingen problemer med det.

Min riffel er en Otterup baneriffel i 6,5x55 der er bygget om til jagt, og kuglen var en 10,1 grams mega, mener jeg.
Den gav et pænt gennemskud med et fint hul i hjertet og minimal ødelæggelse af kødet.
Jeg har skudt en masse skud på 200m bane og ved hvor min kugle rammer så jeg er helt tryg ved at skyde på den afstand.
Men skulle der komme et dyr løbende på den afstand, så skyder jeg ikke ! Det skal ikke være sådan jeg risikerer en anskydning, bare for at tilfredsstille mit ego !!!!!

Så det afhænger ikke kun af kikkert, riffel og evner !!! Det afhænger også af den situation du er i når du ser bukken.
Det er da betydelig lettere at ramme når man sidder i tårnet med fuld støtte end hvis man skyder fritstående.

Så jeg tror ikke dette her er noget der er et helt klart svar på.

Mvh Per
halløj West
du skriver det jo selv: Selvfølgelig det afhænger jo af kikkert og ens evner. Hvad mener i

max afstander er den afstand hvor du i den aktuelle skydestilling kan levere et 100 % sikkert skud

mvh
Strom, naturgænger
Ja, og er man kommet alt for ubehageligt tæt på så er der jo ingen der forbyder éen at purche sig et par hundrede meter væk[Big Grin][:o)]

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!
"Boltlift forever......" "Guns don´t kill people, rappers do"
Citat:quote:

Originally posted by West

Hvad er jeres holdning til skudafstand til et stykke råvildt. Nogen mennesker har ingen problemer med at skyde på rådyr over 250m ude. Selvfølgelig det afhænger jo af kikkert og ens evner. Hvad mener i[?]

A. Westergaard


Der er stor forskel fra skytte til skytte, men generelt så er der en ret god sammenhæng mellem antallet af træningskud og ens maksimale skudafstand.
Jeg har set skytter som ikke kunne levere et brugbart resultat på 50 meters afstand. Og det er som regel også samme skytter, som håner en lidt når man fortælle hvor tit man træner og stolt fortæller en at de skam skød riflen ind da de for 10 år siden købte 20 stk. jagtammu - og at de stadig har 6 skud tilbage........[xx(]

Det er svært at fortryde et skud som man ikke har skudt, men meget nemt at fortryde et dårligt afgivet skud.....

Asbjoern
------------------------------
Tikka M695, 6,5 "træls"
Sako 75 Stainless, "Dirty old six"
Tikka M695, 338 "Pind-is"
Jeg har citeret ham før, den nu afdøde skytte på Aggersvold, for reglen om:

Den afstand hvor man i en given skydestilling, kan ramme en lerdue hver gang, skyd da på den halve.

Den regel prøver jeg at holde mig til, det virker faktisk.

K&B Clax [Wink]

[Image: hunt-an3.gif]

Selv den ringeste dag på jagt, er bedre end den bedste dag på jobbet ... [Smile]

Det skud der ikke er skudt, har ingen fortrudt ...
Arrrrh Clax, er den ikke lige hellig nok ? Nu har jeg ikke skudt mange lerduer med riflen, men jeg vil da mene mig i stand til at ramme en lerdue hver gang på 100 meters afstand, men sikkert ikke hver gang på 200 meter. Skulle jeg så afstå fra at skyde hvis bukken er mere end 50 meter væk ? I think not.

Jeg mener roligt du kan vælge samme afstand, som den hvor du kan ramme en lerdue hver gang. Det er min fornemmelse at den afstand for mit vedkommende ligger mellem 100 og 200 meter, og det er da også ca. den afstand jeg er tryg ved.

Jeg nedsætter selvfølgelig afstanden hvis forholdene ikke er optimale. Lige for tiden er afstanden nul, fordi min riffel ter sig mærkeligt. Jeg synes den spreder som et haglgevær, så den bliver ikke brugt på vildt igen før jeg har fundet ud af hvorfor, og løst problemet.

Kunne forresten være sjovt at sætte en række lerduer op på forskellige afstande og prøve det i praksis.

Venlig hilsen Lasse
...Buy the best and cry only once.
Lige et input:

Først og fremmest skal vi alle kende vores begrænsning, og der er som regel nemmere, at skyde på banen, end når det er levende mål.

På længere afstande er der pludselig flere parametre indblandet, og det kræver altså mere træning eller omtanke.

Sidst men ikke mindst - ikke 2 situationer er ens, og det er latterligt at focusere på en bestemt afstand. Den ene dag/situation
kan 50 m. være for langt - og en anden dag/situation kan 300 m. være et let skud.

Det er fint at lave nogle regler - for sig selv - ud fra ens egen begrænsninger. Men det er langt vigtigere, at vi i den enkelte situation kun skyder når "mavefornemmelsen" er i orden, og undlader at tage chancer - det har intet med afstanden at gøre.

Mvh. AB
Citat:quote:

Originally posted by Ex Cop

Det er fint at lave nogle regler - for sig selv - ud fra ens egen begrænsninger. Men det er langt vigtigere, at vi i den enkelte situation kun skyder når "mavefornemmelsen" er i orden, og undlader at tage chancer - det har intet med afstanden at gøre.



Nemlig! Og når mavefornemmelsen er i orden er glæden ved det successfulde skud så meget større[Big Grin][Big Grin]

Mvh

Michael
Citat:quote:

når "mavefornemmelsen" er i orden, og undlader at tage chancer - det har intet med afstanden at gøre.



Spot f******* on!

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!
"Boltlift forever......" "Guns don´t kill people, rappers do"
I min verden er der tre parametre som spiller ind ifht. afstand og skudafgivelse til vildt:

1. Jordforbindelsen (dvs skytten, har han trænet og kender sine begrænsninger? Åndedræt i situationen osv)
2. Forholdene (skydestilling, vind, vejr, temp osv)
3. Udstyret (f.eks. egenspedning på riflen, præcis måling af afstand osv)

Parametrene er listet i den rækkefølge, jeg mener, de har effekt på træfningen og disse er i sin enkelthed forskellig fra jæger til jæger.

I en jagtsituation kommer man tit ud for ændringer i min én af disse parametre og dermed er situationen slet ikke den samme, som på f.eks. skydebanen. Dermed skal ens max skydeafstand revurderes.

Des mere man har skud under forskellige forhold og på forskellige afstande, des mere begynder man at kende sine egne begrænsninger i den enkelte situation.

Jægere, som træner sjældent og har rigeligt med udfordringer i at holde skuddene inden for ø10cm/100m på skydebanen med optimale forhold, hører man nogle gange skyde på levende dyr ud over den afstand. Mens der heldigvis findes jægere som træner langt mere regelmæssigt og under forskellige forhold, som derfor generelt skyder bedre og bedre kan vurdere egne begrænsninger. Moralen er: Få styr på dine egne parametre.

Nogle jægere begår den fejl at ”pådutte” andre jægere deres egne parametre og bruger det til grundlag for diskussion om max afstanden.

K&B Pas nu på de for lange skud [Smile]

/RAW
Hvis man kan ramme en lerdue på 1000m afstand, kan man også ramme et stykke råvildt på samme afstand. Problemet er bare at råvildtet kan finde på at bevæge sig i samme øjeblik som fingeren krummes. Og der kommer problemet. Mit personlige max er 300m og det er der også personer som finder vanvittigt. Som mange skriver. Lær dine egne- og udstyr begrænsninger at kende. Knæk og bræk

mvh Don Bums

[Image: snipertarget.jpg]
Ja der er også lige en lille ting som tit ændrer alt, nemlig bukkefeber. Man kan være nok så god til at skyde men hvis man er total urolig pga feberen kan det være svært at afgive skud. Men jeg har det lidt sådan at selvom alle parametre er iorden, er der altså en maxgrænse syntes jeg på omkring 300m. På den afstand skal dyret ikke bevæge sig ret meget for at en anskydning kan ske.

A. Westergaard
Og så er det altså også værd at huske, at det er en fed oplevelse at lade en buk gå, hvis forholdene ikke er optimale. Det kræver sgu både balls og selvkontrol og man har det rigtig godt bagefter.

Det synes jeg, mange jægere glemmer og i stedet for at glæde sig over, at de har kunnet kontrollere sig selv og har truffet en rigtig beslutning om ikke at afgive skud, brokker man sig over at det ikke lykkedes at få bukken. Og ja - hvis jeg lyder småsur, er det fordi, jeg netop her til morgen har måtte lægge ører til sådan en gang "fanden og helvede"-sludder.

Man er sej, hvis man undlader at skyde, når forholdene ikke er i orden - og det kan man sgu godt prale lidt med. Man er en idiot, hvis man ikke kan lade være med at skyde, selv om man burde lade være (og det har vi jo nok alle prøvet) - og dét, kan man hverken prale med eller undskylde.

/bundgaard
@ bundgaard
good posting !

mvh
Strom, naturgænger
Jeg har haft en fantastisk morgen [Smile], Største oplevelse var, at jeg havde en flot gaffelbuk i min lysning. I ca. 15 min. gik den i kanten af mosen og skiftevis skrabede og fejede. Afstanden var 159m. Den strakte sig for at feje i løvet over sig. Den var i ro, og jeg var i ro. Hverken den lille .223r eller jeg havde lyst til at forsøge os. Desuden så jeg endnu en buk samt en meget tyk gammelrå og et smaldyr.
Jeg rykker igen i aften på den fine gaffelbuk, men jeg vil så flytte lidt rundt på brikkerne i lysningen [Wink]
Meget fine bukke, der bliver præsenteret herinde [Smile]
Citat:quote:

Som mange skriver. Lær dine egne- og udstyr begrænsninger at kende. Knæk og bræk



Lige på kornet Bumse. Mere præcist kan det nok ikke siges.

Her er f.eks feltskydning et glimrende værktøj til at forsøge at lære de respektive aspekter at kende.

Ps: det kan altså stadig lade sig gøre at pürche sig væk hvis man ved et uheld skulle komme for tæt på[Big Grin][Big Grin][:o)][:o)][B)][8]

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!
"Boltlift forever......" "Guns don´t kill people, rappers do"