Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: C(K)ryogenisk behandling
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Er der er metalmand herinde der kan gi' mig en tilbundsgående forklaring på cryogenisk behandling af metal - jeg er vidende om at det er noget med en ekstrem nedkøling men hvordan gør man og hvad betyder det for metallet?



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Tilbundsgående forklaring kan jeg ikke, men jeg udfører cryogengen behandling dagligt så ved nok mest om den praktiske del - er sikker på der sidder nogle der kan forklare den boglige side meget dybere.
I alt metal (eller alle faste stoffer) sidder molekylerne i et bestemt mønster f.eks kubisk rumgitter. Forestil dig en gittermast med lige sider (ikke spidsende mod enden) hvis du nu tog en pind og kørte langs en side ville ribberne frembringe ens lyd. Hvis du bøjede en stang ville der pga. spændinger, fremkomme en anden lyd fra den stang: Ændret molekylestruktur. En cryogenbehandling (sammentrækning) eller en udglødning (opvarmning - udvidelse) vil forsøge at bringe orden i geledderne. Ved en udglødning af f.eks. stål, risikerer man dog nemt at lave varige ændringer i molekylestrukturen, det gør man ikke ved en cryogenbehandling. Ved cryogenbehandling af mere lødige metaller som f.eks. sølv, opnår man en permanemt tættere struktur som udnyttes indenfor bla. højtalerkabler.

Cryogenbehandling foretages med enten flydende Nitrogen (-196 gr.) og/eller flydende Helium (-268 gr.) efter et nøje fastlagt program.

Hvis du vil høre en historie fra det virkelige liv, om det virker på et riffelløb, kan du kontakte Jens fra Østjysk. Vær klar til en længere beretning med mange superlativer om hans egen pibe som han mente var færdig. Den er, om muligt, bedre end ny.

CP
Ja det skulle være en form for "udglødning", bare ved lave temperaturer.

Sagt på "lægmands" sprog, er det en behandling som fjerner de indre spændinger som der opstår i metallet under forarbejdning.
Jeg mener dog ikke at det fjerner hærdning.!

Benelli har en hel produktlinie som Cryogenbehandles - det er deres Benelli CRIO.

Den får cryogenbehandlet løbet og det skulle efter sigende give et pænere skudbillede, idet materialespændingen er ens igennem hele materialet.

[Image: Polarbear.gif]
Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Betyder det, at en koldhamret kryogenbehandlet pibe kommer på højde med en skåret ?? [Big Grin][Big Grin][Big Grin]

Venlig hilsen Lasse
...Buy the best and cry only once.
Det er i hvert fald noget som en del konkurrenceskytter går meget op i. Om det er religion eller om der er reel effekt ved jeg ikke.

C
Læs fra side 35...

http://www.askholm.de/Hvordan%20behandle..._org06.pdf

"Det eneste, der er kedeligere end at lære ting udenad, er at høre, hvad andre har lært udenad"

[Image: topp_sommar.gif]
Det var nu ikke i relation til riffelløb min nysgerrighed blev vagt - det var i forbindelse med slibning af høvljern (til træ). Jeg sammenlignede et Cryogenisk A2 jern med et Carbon-jern (jeg havde ladet mig fortælle at rustfrit ikke kunne blive så skarpt som Carbon-stål).
A2 stålet kan blive mindst lige så skarpt som Carbon stålet og så holder det skæret meget længere.



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Hvor meget hjælper det faktuelt på "ikke plastisk bearbejdede" piber, der i sagens natur ikke har spændinger fra plastisk bearbejdning og som er "normaliseret" på et stadie i bearbejdningen?

Der er ingen tvivl om at det kan fjerne spændingerne i plastisk bearbejdede piber.

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!
"Boltlift forever......" "Guns don´t kill people, rappers do"
Citat:quote:

Originally posted by Gammeltoft

Hvor meget hjælper det faktuelt på trukne piber, der i sagens natur ikke har spændinger fra plastisk bearbejdning og som er "normaliseret" på et stadie i bearbejdningen?


Sludder - du mener skårne piber [8D]

Der er ingen tvivl om at det kan fjerne spændingerne i plastisk bearbejdede piber.

Det har du ret i. Kolhamrede piber kan have gavn af behandlingen, selv om de er varmebehandlet, idet de kan blive skæve - og ikke afstresses efter opretningen.

[?] Hvis en knaptrukket pibe bliver cryobehandlet - vil den så ikke
rette sig indad og blive for stram i målene !!!!

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!
"Boltlift forever......" "Guns don´t kill people, rappers do"


Citat:quote:

Originally posted by ID

Er der er metalmand herinde der kan gi' mig en tilbundsgående forklaring på cryogenisk behandling af metal - jeg er vidende om at det er noget med en ekstrem nedkøling men hvordan gør man og hvad betyder det for metallet?



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]



Egentlig gør man det for at fjerne den restaustenit der altid vil være i et materiale efter en varmebehandling. Materialet kommer herved i "ro" og vil være mere formstabilt. Endvidere kan man også få et par "rockwell" mere ud af materialet uden at det vil gå ud over styrken! Vi taler her om værktøjsstål og ikke om "gøg og gokke" jern![Big Grin]

Søren
@Claus,

jeg har fået en skyder ind med en usigelig tynd pibe, som har været skut voldsomt varm et par gange og efterfølgende spreder temmeligt meget med ammunition som den tidligere skød rigtigt godt med.
Ville det ikke være et oplagt emne til en Kryo behandling??

Jeg holder på med at kontrollere at den ikke er sat til i krudtslam og/eller tombak.

/Gammeltoft
Shoot low, they might be crawling !!!!"Boltlift forever......"
nogle gange skal man hoppe i med begge ben !

er på vej ned til Claus med 3 løb:

orgpiben fra en 1900´ fra 1974 som har gået mange skud. laver grupper på 50 - 60 mm

nr 2 er en 10 år gammel sl med 6-7 tusind skud på bagen. den kan skadig samle tommen men med jævnlige flyvere, oftest til samme side.

nr 3 er en knap et år gl sl der holder 25-30 mm

nærmere om et par uger. jeg krydser fingre imens[Smile]

mvh
Strom, naturgænger
Det her udvikler sig til en spænnende tråd [Smile]

Min viden om emnet kan stå på bagsiden af en tændstikæske, men jeg glæder mig til at høre mere.

Det er i alle tilfælde velkendt, at det kan have en gavnlig effekt på ældre piber, der er ved at blive "lidt trætte"

Godt gået Strom - godt initiv [Wink]

Mvh. AB
Hej alle.
Gammeltoft - mener helt klart det er forsøget værd, det er ikke sikkert den kan reddes den vej, men et er sikkert: den bliver ikke dårligere - send lige en PM med tlf. nummer så kan vi snakke nærmere om det.
Strom - ja rigtig spændende - mener at her er der virkelig muligt af finde ud det konkrete resulat, det er ikke 100 piber, men alligevel.
AB - mener du har fuldstændig ret - det er især på godt brugte piber der er mest at hente - dog tror jeg at der på en del koldsmadrede piber stadig er en del der har restspændinger - trods fabrikkernes forsøg på afspænding - som kan reddes eller bedres med kryogenbehandling.

CP
Hej . Hvor kan jeg få en pibe behandlet og hvad koster det [?]

Hilsen A-bolt
A-bolt, du har PM

CP
For ca. 30 år siden fik jeg ''reddet'' en S&L pibe ved smergling på den gamle fabrik. ''Skyteforeningspibe'' der blev poleret op med smergelmasse - kornstørrelse m.m. ??

Frank fra S&L Prod. kan måske huske hvad man gjorde dengang. Man mente på det tidspunkt at der var opstået kratere på grund af varmepåvirkning. Men uanset årsag til kur, skød piben 2.000 mere uden at åbne skudbilledet - men så blev den skiftet...Havde det været en pibe der kunne buges til jagt, var den ikke blevet smeltet om.

Den kom fra Otterups ''gode hylde'' fra start - måske derfor man havde interesse i at finde ud af hvor mange skud en pibe kunne bære.

Dengang kendte menigmand ikke til ''temperaturstabilisering'' Hvor mange tør smergle en pibe idag. Masser af knofedt så man bliver overrrasket over den ikke er glatløbet bagefter ??

Er der nogen der kender Frank - så spørg ham !

Gættekonkurrance: 6.5x55 - hvor mange skud før skrotning dengang ??
@ jss

12.000 skud [^]

Det er i dag en velkendt metode, at polere piben op igen - alle piber får kraterdannelse ved udbrænding, og piben kan livstidsforlænges, ved at polere ruheden væk !

Ved S & L støbes en tinblanding i den pågældende pibe, og denne tilsat slibemiddel føres automatisk i piben.

Proceduren kan sagtens efterlignes med rugbrødsmotor, men det er faktisk hårdt arbejde [Wink], og kan tage flere timer [B)]

Mvh. AB
Nemlig - mellem 12 og 13.000 og den nye kom kun på for en sikkerheds skyld [Smile]
nys hjemkommet fra skydebanen med de optøede løb fra Claus (Dansk Gasteknik) er jeg ret så tilfreds:

det ældste løb - et tyndt org 1900 løb - satte pæne runde 5 skuds grupper på 35 mm mod 60 mm før.

det ældste matchløb sætter stadig 2 små grupper MEN der er ikke så langt imellem dem som før frysning ( fra 4 til 2 cm ) så det kommer med til nordisk skydning i weekenden[Smile]

det nyeste matchløb plantede dem i et pænt lodret hul. det skal der lige lidt flere skud igennem for at se hvad det ender op med.

hvor lang tid det varer ved vides ikke, men jeg er glad for forsøget.

mvh
Strom, naturgænger
Sider: 1 2