Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Ræv 2009/2010
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Det er vel på tide at få kickstartet sæsonens rævetråd[Wink]

Jeg ved ikke med i andre, men jeg har set rigtig mange ræve før og under bukkejagten, så der er noget at "arbejde på".

Jeg startede morgenen på fatal vis. To hvalpe kommer fjumrende ca. 200 ude og - ja - kuglen slår tydeligt i jorden under den bageste[xx(]

I samme sekund kommer et sølle skravl af en ræv løbende over marken på modsatte side - den når jeg at fange inden den smutter til skovs:

[Image: rv1_09.jpg]

6:30 - ned af stigen - op til bilen efter den thermobox med dyrekød, jeg havde lovet udlejeren. På vej op mod gården med hunden løbende frit og riflen i bilen (hvorfår [Sad!] lærer men det aldrig?). passerer et tæt læhegn og i kanten af det ca. 100 m nede sidder den fineste lille hvalp. Hunden dækkes af - tilbage efter riflen og retur. Den sidder der stadig - nu med en kuldsøskende ved siden. Og nå ja - skydestokken lå så i bilen[Sad!][Sad!][Sad!] Men thermokassen kunne da bruges til en form for anlæg og ræven sprang højt til vejrs og tegnede tydeligt for skuddet. Fremme ved påskudsstedet tager hunden sporet med det samme og stopper et stykke inde i det meget tætte hegn/krat - der er selvfølgelig en hvalpegrav, hvor blodsporet tydeligt fører hen[V]. Det var sgu en træls afslutning på en ellers fin morgen. At dømme efter mængden af schweiss er der næppe nogen tvivl om, at den ligger død i graven - men usikkerheden nager sgu alligevel.

/bundgaard
Så kom årets første ræve hvalp i jagt journalen[Big Grin]
Jeg var taget afsted i god tid, og havde den første hvalp for, en halv time inden sol op gang.
Efter at den var lusket væk, gik der en times tid uden nogen form for liv.. Jeg så ingen gang et rå dyr.
Men så lige pludeslig kom der en bette ræv til syne ca 150 meter fra tårnet, så riffelen kom op på kanten, og trådkorset placert, på ræven. Ventede med at skyde, indtil at den var på ca 70 meter, og den faldt død sammen i skudet.
Jeg brugte kaliber 270 win, med en hjemme ladet sirrea gameking 140 grains. i min nymontert pibe fra Gammeltoft.
Så det var en dejlig indvielse af den nye pibe[:p].
Hvalpen var en hun, med en pæn pels.

Heller en fin lille mad gris, end en stor pissert, Keiler
Jeg har også fået årets første rævehvalp på tasken. Jeg kaldte den ind på ca 10 meter og så bjæffede 22-250'eren, og så skulle den ræv ikke længere.
En tævehvalp på græsmark er det blevet til. Jeg har set flere ude på de marker der er slået hø på, men det er jo ikke nok at have set dem. Man skal osse af sted med riflen.....[:p]

--
mvh M@X 2.0
Boltlift - or bust...
[Image: wardwarf-1.jpg]
3 stk er det blevet til, men ingen buk endnu [Sad!]

Hilsen Steen
2 hvalpe (og 3 bukke [:I]) indtil videre.. Den tredje hvalp er set i forgårs aftes, men der var kl. 5 min over skydetid. Skal prøves i morgentidlig!
Så var jeg ude for første gang efter en hvalp nogensinde. Jeg listede ud til engen hvor der lige var slået græs og 30 m ude var der en rævehvalp. Da der var en del ukrudt mellem mig og ræven og måtte skyde stående. Jeg fandt dog ud af at skydestokken var for kort og ville lige den ned i græsset, lige da jeg har bukket mig ned rammer min albue lommen med bukkekaldet[Sad!] og ræven render. Jeg har skudt et par gange på hjortebane og tog hurtigt den beslutning at jeg nok burde kunne ramme den, så jeg trak godt frem og skød. Ræven rendte bare videre som om intet var sket og der var ingen swess, altså ramte jeg ikke og jeg er næsten sikker på jeg skød foran.
Ikke ligefrem den perfekte debut som rævejæger[xx(]

Hvor nemme er rævehvalpe at skramme?, kan jeg godt glemme alt om at se den igen, eller går der nogle dage og så har den glemt at der blev sendt 9 g bly efter den?
Citat:quote:

Originally posted by simon-ms

Hvor nemme er rævehvalpe at skramme?, kan jeg godt glemme alt om at se den igen, eller går der nogle dage og så har den glemt at der blev sendt 9 g bly efter den?



De er ofte lige så nysgerrige og uforsigtige som alle andre unger [Big Grin] - hvis du gider sidde på posten igen skal hvalpen nok komme tilbage.
I går aftes kaldte jeg faktisk en hvalp ind på 150 m med buttolo'en (havde glemt rævekaldet[Sad!]). Sekundet inden aftræk smuttede den ind i nogle rør og var væk. En halv time senere kommer den luskende tilbage 250 meter ude - tydeligt på vej væk. Den stopper, jeg har fint hold på den og skyder. Så vidt jeg kan se, ligger den forendt i græsset. Efter 10 min kan jeg se, at den har flyttet sig. Afsted ned over engen for at aflive den. Da jeg er 100 m fra stedet, hvor jeg skulle ligge, kan jeg se den tøffe rundt længere nede i engen - et pænt stykke fra hvor jeg troede, den lå. Endnu et hurtigt skud - tydeligt bagefter[Sad!][Sad!][Sad!] - og hvalpen lusker ind i krattet hvor jeg ved, der er en grav. Det, jeg synes lignede en død ræv, var en hare der sad 10 m til højre for hvor ræven var, da jeg skød.
Elendig skydning - men det var en meget lille hvalp[Wink] - og jeg sikker på, at den er ude igen i aften.

/bundgaard
Blot for fuldstændighedens skyld: "Hurtigt skud" betyder i dette tilfælde stokken op i en fart - ikke at hvalpen var i bevægelse da jeg skød (forbi).

Men derudover har du selvfølgelig fat i noget.

Jeg må indrømme, at jeg af og til skyder til ræve på længere hold end jeg ville skyde til råvildt.

Man kan naturligvis diskutere de moralske implikationer i dette - og det ville måske være ganske relevant (i en anden tråd). Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der tager lidt flere chancer med riffelskud til ræv end til råvildt.

/bundgaard
Hej Bundgaard!

Jeg vil ikke kommentere det moralske i afstanden. Men jeg vil sige det nok er tid til eftertanke, når man inden for kort tid har skudt 4 riffelskud efter 3 forskellige ræve uden at levere nogen af dem.

Mvh
Karsten
Citat:quote:

Originally posted by bundgaard

Blot for fuldstændighedens skyld: "Hurtigt skud" betyder i dette tilfælde stokken op i en fart - ikke at hvalpen var i bevægelse da jeg skød (forbi).

Men derudover har du selvfølgelig fat i noget.

Jeg må indrømme, at jeg af og til skyder til ræve på længere hold end jeg ville skyde til råvildt.

Man kan naturligvis diskutere de moralske implikationer i dette - og det ville måske være ganske relevant (i en anden tråd). Jeg tror ikke,jeg er den eneste, der tager lidt flere chancer med riffelskud til ræv end til råvildt.
/bundgaard



Uanset, hvor mange der måtte være enige i, at det er i orden at tage chancer når det gælder ræv, bør den indstilling være klart underkendt herinde. Ræveoplevelserne i dine to første indlæg hører vel, set i relation til offentligheden, nærmere under Members Only.
Mvh Walnut
@KSB

Frankly: JO. Mit første skud den anden aften var klart på for langt hold (det andet var bare dårligt). Jeg fejlbedømte afstanden i situationen og kunne ikke nå at måle - og det er selvflg. ikke nogen undskyldning - I know - men sådan er det.

"Argumentet" om at det "bare var en ræv" holder naturligvis ikke én mm. Men at man - når man går efter ræve med det formål at holde bestanden i ave - afgiver skud, som man ikke ville afgive til råvildt, kan jeg stadig godt stå inde for.
Men det er en forbandet hårfin balance.

Jeg "regulerer" bl.a. ræve på 2 revirer, hvor vi gør en del for at fremme bestanden af fuglevildt. Selvfølgelig er "reguleringen" underholdende og på mange punkter at sammenligne med "jagt"[Wink]. Men modsat skud til råvildt, er jeg bl.a. ret ligeglad med kødødelæggelse og "perfekte bladkugler", når jeg skyder ræve.

Men der er sgu et moralsk dilemma, som jeg tror, mange kan genkende - hånden på hjertet.

I den ene ende af scalaen er der skud til hjortevildt. Her er de fleste/mange heldigvis meget påpasselige og hensynet til at undgå kødødelæggelse og det udbredte ønske om at sætte meget præcise kugler i hjortevildt, vejer tungt (igen - hos de fleste).

I den anden ende af scalaen er den syge "en anskydning er ligegyldig"-holdning, som bl.a. kan "opleves" på visse filmklip fra trykjagter på grise og som nogen måske også har, når snakken falder på ræv.

Jeg afgiver skud til ræve, som jeg aldrig ville afgive til råvildt - helt klart. Primært fordi det først og fremmest handler om at slå den ihjel og det behøver ikke være "pænt", sådan som jeg helst vil have det med hjortevildt.

Men jeg kan ikke sige mig helt fri for, at det også spiller ind i min vurdering af skudsituationen, at jeg primært skyder ræven for at begrænse dens udbredelse - hvilket i sagens natur slet ikke er tilfældet med hjortevildt.

Om det er "eftertanke" ved jeg ikke - men jeg kan ikke komme det ret meget nærmere.

/bundgaard
Jeg synes at det er vigtigt at huske at når man jager ræv så er træfområdet ikke særligt stort. Det er måske bredere (målt horisontalt) men i højden er der ikke meget at give af. Jeg har for at sikre mig et effektivt drab vamint projektiler i bøssen når jeg er afsted efter ræv. Men det vigtigste hjælpe middel for at sikre gode sikre skud er i virkeligheden mit kald - som jeg fortsat har meget at lære om brugen af - som indtil nu har "sikret" at skudafstandende har været moderate. Jeg havde en hvalp for på 129 meters afstand (herligt med sådan en laser måler) men skød ikke for chancen for at øve mig med kaldet var jo oplagt. Skuddet faldt så på 10 meter...

Nu skal ovenstående ikke forståes som at jeg ikke kunne finde på at skyde på afstande på over de "magiske" 100 meter, men når man nu kan reducerer afstanden er der ingen grund til ikke at gøre det. Jeg er i øvrigt også enig med Bundgaard mht. placeringen af skuddet på ræven. Skyder jeg på ræven på længere afstande så holder jeg midtskibs, det ville jeg ikke gøre på rådyr. Men det har nu ikke kun noget at gøre med kødskade. Mine erfaringer (og der bygger ikke på særligt mange skud) siger mig at ræve er relativt lette at slå ihjel og at et skud midtskibs derfor ikke medføre et såret dyr.
Kære venner og Klaasehans (der afsporede tråden)

Tråden er nu afsporet og drejer sig ikke længere om Ræv 2009/2010, men etik omkring regulering.

Jeg kan ikke flytte enkelte indlæg, så I bedes oprette en ny tråd, hvor I diskuterer dette.

Hvis dette ikke respekteres, må jeg låse tråden og oprette en ny Ræv 2009/2010 ver.2.0

Team Muggerator

EDIT: 1 indlæg slettet med besked til bruger om at flytte det til relevant tråd.
Ræv nr. 2 i år. Rent bagskud fra stige - ca. 50 m! [Wink] - 243 100 gr. sst - ikke noget pænt syn men særdeles virkningsfuldt.

Så 2 stk. smaldyr der opførte sig som kvier de lige er kommet på græs. Mon ikke der er "ude på noget"[Big Grin]

/bundgaard
Tillykke med ræven. Har planer om at kikke efter en mikkel i morgen tidlig. Håber også at se nogle dyr, har hørt at de er så småt kommet igang med brunsten, det kunne være fedt at prøve en buk med lokke kaldet.[Big Grin]

Heller en fin lille mad gris, end en stor pissert, Keiler
Så vil jeg os være med [Smile] Norma Vulcan 11.7 grams fra 308. Det var den ikke vild med..

[IMG][Image: P1010004.jpg][/img]
Stor hvalp[Wink]
Ja, det er et godt år i år[Wink]

/GT
Shoot low, they might be crawling !!!!"Boltlift forever......"
Ja [:I] men efter kig på tænder osv. tror jeg nu ikke den er ældre, der var ikke noget slid overhovedet.. Vejede ca. 5,5 kilo hvilket vel heller ikke indikere en voksen (det er en hanræv)? De vejer ihvert fald normalt en del mere heromkring.
Sider: 1 2 3 4 5 6 7 8 9