Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Hvilken kugle
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.

jbc

Jeg står for en tur til New Zealand, med min Sauer 202 cal. 30-06
Jeg kunne tænke mig at høre nogle erfaringer vedr. hvilken kugle jeg skal vælge at bruge dernede. Jeg forestiller mig at skulle bruge en 150 gr. eller 130 gr. (måske den bliver for let?) kugle. evt. en sierre gameking, vulkan eller andet??? Der kan jo forekomme lange skudhold. Men kødødelæggelse er jo ikke noget man går op i dernede. Kuglen skal bare være præcis og slå ihjel. Ved godt man skal afprøve kuglen i egen riffel for at være helt sikker, men det kunne jo være nogle havde gode ideer eller erfaringer med er bedre frem for andre.

Venligst JBC[?][Smile]
Jeg vil foreslå du overvejer Barnes TSX (den med rillerne) [Wink]
Måske Hornady Interbond eller Nosler Accubond :-) - Jeg lader dem til et par jagtkammerater de er vældigt begejstrede for dem i både Skotland og Polen...
Hvis kødødelæggelse ikke er et issue - hvad så med 150 grains Nosler Ballistic Tip? De flyver godt og er forholdsvist billige. Ellers kan jeg kun tilslutte mig Interbond - evt. Gameking!

J.
Altså TSX´en er altså min favorit - uden sammenligning fra i alt fra 6,5 til 458, og det kun fordi, at jeg ikke har prøvet dem i mindre kalibre endnu.

Ellers vil jeg nok sige, at Nosler BT er et helt oplagt valg.

Jeg kan ikke se, at kuglevægten på nogen måde er vigtig - du skal kende både afstanden og ballistikken uanset - 165 til 180 grain vil nok passe bedst til 30-06

[Smile] AB
Må man være så frimodig at spørge, hvad du skal skyde - inden man kaster sig ud i projektil-jeopardy [Big Grin]

Mvh Søren
Som tommelfingerregel vil jeg sige at jo tungere kuglen er, jo bedre er virkningen, når ellers alle andre forhold er lige! Med andre ord vælg 200 grains kugler frem for 150 grains!

Og din 30-06'er kan endda håndlades med kuglevægte helt op til 14,2 gram, hvilket burde garantere en ret effektiv virkning!

Forskellen i kuglebanen ud til 200 m (i de nævnte 150 og 200 gr.) er i øvrigt ikke mere end ca. 3 cm i højden og det er reelt alt for lidt til at betyde noget i jagtligt sammenhæng! Det er i hvert fald ikke derfor man kommer til at skyde forbi en hjort!

Som kugle ville jeg nok vælge Norma Oryx eller fx Swift A-frame. Men det sidste er også et spørgsmål af "religiøse" dimensioner!

Knæk & bræk hos kiwierne!
Jeg ville personlig bruge Hornady interbond 168 -200gr bruger den selv i min tikka 308 i 168gr kronograferet til 816 - 820 ms. den flyver fantastisk kan sætte 5 skud inden for en 5er på 200m.
men det er jo et religions spørgsmål. og Nosler Ballistic Tip og TSX´en er bestemt også gode bud [Smile] god tur, godt det ikke er mig, DET gad jeg bestemt ikke [Wink]

mvh Ejvind

Alting er let, bare man kan det

jbc

Vi skal jo skyde alt fra thar, gemse, grise og til kronhjort. Jeg er selv hjemmelader og er ved at være glad for hornady interbond. Men forestillede mig at jeg kunne opnå noget fladere kuglebane med en 150 gr. Men det er måske noget pjat?? Er det virkelig kun 3-4 cm man taler om i forhold til 180 gr. Skulle gerne kunne lave noget ravage ud til i hvert fald 300 m så indskydningen skal vel foregå på ca. 180 m eller???

Tak for indlæggene, k og b i morgen.
Prøv selv at gå ind på http://www.norma.cc og tjek deres ballistikprogram, og se så hvor lille forskellen er i kuglebane mellem forskellige kuglevægte.

Tænk så på at når en kugle mister fx 30 % af sin egenvægt, er der kun 70 % tilbage til at nå ind i hjerte/lunger og gøre arbejdet færdig. Men det er her at en tung kugle har mere at gøre med end en let!
Hej jbc.

Kiwi'erne bruger selv letekspanderende kugler ofte i højhastighedskalibere... F.eks. 270 WSM, 6,5-284 eller lignende...
Et godt valg kunne, synes jeg, være Nosler BST.
Har skudt tahr, gemse,hjort m.m. i NZ. Jeg brugte A-frame kugler (Det havde du nok gættet! [Wink])i kaliber 308W dernede, og fik det jeg skød på. MEN Tahren er MEGET skudstærk, og måtte i et tilfælde have tre skud, selvom de alle var velplacerede. Næste gang jeg skal afsted hedder det 300WM eller 257 WBY.
Rigtig god tur !

Mvh. A-frame.

SWAG! We use it a whole lot in long-range shooting...
Scientific Wild-Ass Guess...
Hej JBC.

Når du nu er glad for Hornady Interbond, hvad så med at tage en 10,7 gram - 165 grains. Med den vægt kombinerer du en fornuftig anslagsenergi, samt en rimelig flad kuglebane i 30-06'eren.

Bare lige mit "point" - Hilsen, Per
Til de lange skud er det til enhver tid bedre at have en tungere kugle med deraf følgende bedre BC og mindre vindfølsomhed.
Flueknepperi, ja, men er det ikke det vi ynder[Big Grin][Big Grin]

En 180 grains ballistic Tip ville være et oplagt valg[Wink]

/GT

www.hgfirearms.dk
Shoot low, they might be crawling !!!!
Jeg ville nok også tage en lidt lettere ekspanderende som BT hvis den skal bruges ude omkring 300 meter. Jeg er ikke sikker på at en A-frame eller lignende ret hårde kugler vil ekspandere på den afstand med mindre den ryger afsted i en 300 WM eller lignende. Måske derfor Thar'en skulle have 3 skud?

Hvis det er meget blandede afstande vil TSX have den fordel at den virker godt på både kort og langt hold - BT'eren vil måske være lige lovlig kraftigt ekspanderende på kort hold i en 30-06 med mindre man vælger den tungeste variant.