Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Hvad nu hvis..... ?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej svende.
Her kommer et ret usædvanligt spørgsmål: Hvad ville der ske hvis man fjernede haglladningen i en alm. kaliber 12 haglpatron og i stedet satte en træstok i som var så lang at den stak ca. 10 cm ud foran mundingen og derpå affyrede geværet? Det skal lige siges at der desuden ville blive sat en harpunspids på enden af træstokken.
Systemet var tidligere ganske brugt og blev lavet af både Husqvarna og Kongsberg og fandtes også som redningsapparat hvor man brugte det til at skyde redningsliner op til folk der var fanget i en ildebrand på 4. sal fx. kaliberet var 12/45 mm.
Jeg er sikker på at det kan lade sig gøre, problemet er mere om jeg tør gøre det med min almindelige dobbeltløbede haglbøsse. De førnævnte våben var begge af mauser 98-typen á lá en riffel, formentlig fordi den så lettere vil modstå sprængning. Vil piben mon sprænges i min s/s og mon træstokken skal have samme diameter som piben eller er det ok med en lidt mindre stok? Jeg skal jo helst ikke komme til skade i forsøget på at lave en "poor mans harpoon".
Tanken er at bruge den når jeg kommer tilbage til Grønland og vil jage marsvin og andre hvaler igen!

Nå, jeg venter i stor spændning på at høre hvad de kloge hoveder siger! Alle svar er velkomne!

Varme hilsner Umimmak Torulleq

En frygt over for skydevåben er tegn på en underudviklet seksuel og følelsesmæssig udvikling.

Sigmund Freud, psykoanalysens grundlægger
Well...

Først et billede af en af de bøsser du omtaler

[Image: a542085-2.jpg]

Mht. til din side by side, så burde (OBS: jeg resonerer/gætter her - praktisk afprøvning helt på eget ansvar) der jo ikke være noget sikkerhedsmæssigt problem sålænge vægten af din harpun ikke overstiger vægten af den kraftigste haglladning dit gevær kan håndtere. Træk dog lidt vægt fra for at kompensere for øget friktion. Kan du fremstille en harpun, der ikke vejer mere end 35-40 gram???? Går du højere op i vægt får du trykproblemer med det hurtigtbrændende krudt i haglpatronen. Men måske en kulfiberharpun der endte i en kaliber 12 plastikkugle i kammerenden og en harpunspids i mundindgsenden, kunne være en mulighed...evt. suppleret med en form for styr omkring mundingen så skaftet ikke hænger i løbet...hmmm...[:p][}Smile][Big Grin]

Der er nok en grund til at man ikke har kommercialiseret denne fikse udvidelse af haglgeværets anvendelsesområde....[B)]....mange eksperimenter med at afskyde andet end normale haglpatroner er gået grueligt galt.

Og husk - dette er et interessant teoretisk spørgsmål, men ethvert forsøg på praktisk afprøvning ville være strengt ulovligt i Danmark.

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret!
Well, jeg har researchet lidt mere på emnet og fundet frem til at Mossberg faktisk laver en linekasterudgave af en af deres pumpguns. Den ser ikke ud til at være væsentlig ændret eller forstærket, så mon ikke også min Remington kan holde til det, når bare jeg bruger haglpatroner med en reduceret krudtladning? Ellers har jeg desuden set at Marlin stadig laver goose-guns, så det er også en mulighed!

Spørgsmålet er mest hvor meget krudt jeg skal fjerne i haglpatronen og så er der lige den juridiske side af sagen. Praktiske eksperimenter må nok vente til jeg kommer tilbage til Grønland, hvor våbenloven er mindre streng end her i DK.

Nå, jeg mailer til Mossberg i dag og hører om de vil gå lidt i detaljer om hvad indholdet af deres specialpatroner til linekastergeværet er. Jeg skal naturligvis nok holde jer opdateret med hvordan denne helt særegne, men ganske facinerende, idé udvikler sig. Men i grunden vil det jo være ganske praktisk at have sådan en harpun, når nu man så gerne vil være amatørhvalfanger!

Varme hilsner Umimmak Torulleq

En frygt over for skydevåben er tegn på en underudviklet seksuel og følelsesmæssig udvikling.

Sigmund Freud, psykoanalysens grundlægger
Jeg tænkte på, om man måske kunne montere et fiskehjul på geværet, og bruge den der lineudskyde anordning til at skyde sin wobler laaangt ud, og så evt. montere et topøje på sigtekornet. Så kan man bruge geværet til at fiske med, hvis man en dag er på strandjagt, og der ingen fugle er. tihi..[Big Grin]

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)
Du kunde jo også henvende dig til Arne Holgersen hos ham er sådant et dyr lagervare (Kongsberg)

Knowledge is Power

The Shootist
Citat:quote:

Originally posted by ran

Jeg tænkte på, om man måske kunne montere et fiskehjul på geværet, og bruge den der lineudskyde anordning til at skyde sin wobler laaangt ud, og så evt. montere et topøje på sigtekornet. Så kan man bruge geværet til at fiske med, hvis man en dag er på strandjagt, og der ingen fugle er. tihi..[Big Grin]

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)



Den æder jeg den der. Smile

Be cool... Or put on some more clothes
Angående at afskyde ting i haglsprøjten, så er her en historie fra "gamle dage"

En af de lokale "fjordjægere" fra Frederiksværk havde en lidt ældre "russer" hvor patronudtrækkeren var lidt "rund i kanterne"
Desuden var de gamle "gule" fra HK jo ofte blevet lidt "tykke i det" efter en våd dag på fjorden, så han medbragte altid et ca. 30 cm langt stykke 1/2" rundjern, det var lige tilpas til at dumpe ned fra mundingsenden og få den genstridige "gule" ud...
Nå men efter en lang dag i prammen, skulle han hjemad på sin Puch Maxi og lige den dag havde han ikke noget sted at lægge rundjernet fra sig... så han dumpede det net i bøssen og tog den på ryggen.
(At aflade den var ikke almindelig kotume.. der kom jo nogen gange en and eller en gås ind over vejen ude langs fjorden og så kunne man jo lige se om man ikke kunne pille den ned[Big Grin])
Lige netop den omtalte dag kom der herrenhjelpemig 2 fede gæs ind over så vores ven sprang af "maxi'en" og forsøgte at doublerede gæs, men han syntes dog at der var lige lovlig meget rekyl i skud nr. 2 og gås nr. 2 faldt ikke (det plejede de jo ellers[^])
Bagefter kunne "russeren" ikke lukkes op og den ene pibe så lidt mærkelig ud[Big Grin]

såeeeøhhh... hvis dit "kosteskaft" er tilpas tyndt og ikke FOR tungt kan det sikkert fint lade sig gøre. der er jo heller ingen grund til at forsøge at få "harpunen" op på 300 M/s 60 -80 m/s burde være rigeligt... start med at hælde det "hurtige" haglpatronkrudt ud og kom lidt N110 i [Big Grin]

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
til dette yderst interessante teoretiske eksperiment ville jeg vælge at lade selv...

jeg ville starte med at anskaffe mig en håndfuld messing hylstre i kal. 12... de kan sizes som et riffelhylster... en dobbelt filtforladning og et skvæt norma 200... afhængigt af vægten på puun'en...

men i praksis ville det måske være bedre at anskaffe en compound bue og lære at ramme med den... den er mindre støjende og mere sikker for helbredet... [Big Grin]

[Image: skelet025.gif]

Reloaders have more fun...

Et æble om dagen holder Doktoren væk...
hvis du kan ramme mig!

Dr. Strangelove

itrcpo

Hejsa

Hvorfor eksperimentere, når man kan få varen billigt!

http://beta.lauritz.com/Item/Item.aspx?L...mId=542085

Lauritz.com har netop nu et Kongberg redningapparat til salg! Pt. er den kun budt op til 1850 kr.

Men auktionen slutter om et par dage, så man skal skynde sig!