Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Olie i piben ?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jeg sad og læste en tråd på en norsk "miniudgave" af VTF. Tråden omhandlede hvorvidt olie i piben var en god ting eller ej. Til min overraskelse var der bred enighed om, at en tynd oliefilm i piben var at foretrække.

Jeg er opdraget med, at piben altid skal trækkes tør for olie inden skydning, da olie i piben eks. forårsager en ændring i træfpunktet.

Hvad gør i ?. Har vores norske venner fat i noget rigtigt eller ?

mvh.

Steen S
Jeg tror nok, at spørgsmålet m. olie i piben er lidt som religion [Big Grin] Som med alt andet med de kære små ( ja ikke børnene, men riflerne [Wink]) er det individuelt. Nogle er ikke sensitive overfor en oliefilm, mens andre er det.
For et par år siden var der en eller anden "Gunwriter" - vist nok Guns & Ammo - som fik 10 forskellige rifler/kalibre stillet til rådighed og så var det bare igang m. olieflasken og kuglerne.. Resultatet af denne mini-test var at nogle rifler smed 1. skud ad H. til, mens andre ikke gjorde.

Personligt gør jeg det, at jeg efter brug/rengøring giver piben en gang olie som rustbeskyttelse. Når jeg så skal bruge den igen, tørlægger jeg piben mest muligt.
Mine erfaringer på det punkt er at chancerne for et "olie-skud" minimeres, hvis man tørlægger piben. Altså at man skulle være så tæt på "indskydningstilstanden" med en tør pibe som muligt.

Skal man gå helt til ekstremer, skal man jo også huske en evt. trykstigning, hvis der er tilstrækkeligt meget olie i piben [xx(]

Blev der givet nogen begrundelse for at olie i piben var at foretrække [?] Den eneste grund jeg lige kan komme på, er hvis man fx. er på en uges tur i nogle meget fugtige fjelde og ikke vil rense/rengøre undervejs [:0]

Mvh

Takle....[^]

[Image: anim-ChicagoPD.gif]
Ændringer i forholdende fra skud til skud er altid af det onde - så foretrækker man en tynd oliefilm, så må man huske at smøre løbet mellem hvert skud for optimal præcision...lidt upraktisk

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret!
Citat:quote:

Originally posted by Takleberry

...Blev der givet nogen begrundelse for at olie i piben var at foretrække [?]...
Mvh

Takle....[^]

[Image: anim-ChicagoPD.gif]



Forlængelse af pibens levetid samt færre aflejringer i løbet blev brugt som argument.

Jeg forstår bare ikke hvordan det skulle forlænge pibens levetid, da jeg går ud fra, at det første skud fjerner/brænder en evt. oliefilm væk, og medmindre man så trækker olie i løbet igen inden næste skud, kan der vel ikke være den store forskel på slitagen ?

mvh.
Steen S
Hej,

det er heller ikke meningen med oliefilmen anvendt i nævnte omfang.
Den skal blot forhindre korrosion i piben mellem "skydningerne".
Når piben her været varmet op i forbindelse med skydningen og herefter bliver stillet i et våbenskab vil der i større eller mindre grad dannes fugt/kondens i piben. I særlig udpræget grad hvis du har for vane og bære din riffel i piben.

Herefter står riflen så i en given tid i dit våbenskab. Det er inden denne opbevaring det er vigtigt at rense "krudtslam" væk i piben med en bronzebørste og herefter oliere piben.
Når du så vil på banen tørlægger du bare piben inden du tager afsted.
Det er bare at prøve med din kanon om den er følsom overfor olien....

Selv renser og olierer jeg alle mine rifler efter ovennævnte metode og har aldrig oplevet problemer med "olieskud".
Et olieskud kan faktisk give et andet problem og det er en mekanisk deformation af piben hvis der liger meget olie i piben. Dette fænomen er sågar set/målt på salonrifler. Der kan fremkomme en "lomme" i piben somfølge af olien.....[Sad]

/Gammeltoft

Shoot low, they might be crawling !!!!
PS: If they aint´crawling they are dead....
Hej Gammeltoft

Jeg har også selv olie i piben mellem skydninger, så langt er jeg helt med.

Men tråden jeg referer til taler helt klart om en tynd oliefilm i piben ved skydning og altså ikke "opbevaringsfasen".

mvh.

Steen S
Hej igen,

den er jeg helt med på.

En oliefilm i piben under skydning er urealistisk da den vil være brændt væk efter et enkelt skud.
Jeg kan dog godt se komikken under en trykjagt hvor man så må stå med sin oliepind og "smøre" mellem hvert skud.....[Big Grin]
Nej, efter min mening tjener oliering af piben det ene formål at hindre korrosion under opbevaring, alt andet er som Høgen skriver "upraktist".

/Gammeltoft

Shoot low, they might be crawling !!!!
PS: If they aint´crawling they are dead....
Det er ikke altid jeg lige husker at trække en tør prop gennem løbet når jeg skal skyde.

Men der er forskel på olier og forskel på hvor meget eller lidt folk kommer i løbet.

Selv sørger jeg for at der er et absolut minimum i løbet.
Altså at oliefilmen er så tynd som muligt og ved inspektion af løbet inden jeg sætter det i skabet, er der naturligvis olie overalt så alt er rent, pænt og blankt.

Jeg har set folk som plører olie i løbet og trækker hurtigt igennem eller bare for meget olie på stofrensefidusen/-stokken, så man til tider kan se riffelgangene er begyndt at blive fyldt ud.

Nu må man også passe på med de spray's og skumtyper der findes.
Når vi er nede i kalibre som 5.56 ( .22 .223 og deromkring ), så er der noget der kaldes kapillarrørseffekten.

Så olie kan samles som dråber - så projektilet kan udvikle en form for "vandslag" som man kender det fra rørsystemer, idet dråben skal accelereres af projektilet og i den første tid vil virke som en kile der bremser det hele.

Deraf kommer udposningerne i løbet og at løb af og til flækker hvis de er for svage.

Personligt tror jeg ikke at en tynd oliefilm har noget at sige, idet jeg ikke har observeret noget slemt i mine mange år med den praksis.

Dog er jeg sikker på at hvis løbet sejler i olie, riffelgangene er fyldt ud eller delvist tilsøbede - så kan det give slemme effekter.

[Image: Polarbear.gif]
Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)

Blyprojektiler og kobberkappede/-belagte projektiler er jo i sig selv selvsmørende.
At de så kan have et tyndt lag fedt eller molybdænsulfid påsmurt, det er så kun at gøre lidt ekstra ud af det. Noget som måske ikke er nødvendigt, eller måske i nogle tilfælde ikke engang virker.
Olie i riffelgangen har i begrænset mængde stortset ingen indflydelse på precicionen, eller såkaldte olieskud.

Det som forårsager "olieskud" er olie i kammeret på rifler med asymetrisk låsning, bagvedliggende lukkeknaster, uens bæring af lukkeknasterne, eller en knæklåskonstruktion.
Hvis en riffel har symetrisk låsning og jævn bæring af lukkeknasterne, er det tvivlsomt at man kan se træfpunktsændringer pågrund af moderate oliemængder i piben.
Man skal dog være påpasselig med store oliemængder, og specielt hvis olien har tendens til at tørre ind.

Så mit råd er som i Libress reklamerne "prøv det"

Det er ganske enkelt,
Skyd en serie på 5 skud
olier piben, og skyd 2 skud yderligere på samme skive, så har i en chance for at bedømme.
En anden skræmmende test er at man skyder 5 skud på en skive, for på det 6 hylster at påføre et tyndt lag olie eller vand. På visse rifler giver det chockerende resultater, op til 30cm træfpunktsændringer[xx(]

jbn
Det jeg forstår ved olieskud er olie i kammeret .De første 2-3 hylstre er ofte meget sorte fordi at de ikke slutter tæt i kammeret.
Jamen , her er jo endnu en ting jeg har leget med....

Olie i kammeret er [xx(] .... Det giver store træfpunktsændringer og tilsvinede hylstre.

Olie i piben giver en svag friktions-ændring, hvilket igen giver en variation i V(0)...

Min egen 6,5x55 sætter typisk første skud fra en renset/olieret/tørtrukken pibe ca. 3-4 cm højt, noget man næppe vil bemærke på "danske jagt afstande"

Jeg kan ikke "skyde grupper" hvis jeg renser, smører og "trækker tør" ind i mellem, spredningen bliver mere end fordoblet!

Jeg prædiker altid dette: Det vigtigste træfpunkt er: Det du har med din jagt-kugle/ladning fra en renset og tørtrukken pibe.
(I "sniper-slang" "Cold Bore shot")
Foretrækker man at have en tynd oliefilm i piben når man vader rundt i morgentågerne i Oktober, så vil det have en indflydelse på træfpunktet. Et hurtigt andet-skud på en trykjagt er sikkert ikke afhængig af præcision i centimeterstørrelsen[Smile]

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"