Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Præcision forøgelse ved skydning med lydpot?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Præcions forøgelse ved skydning med lydpot?
Nu har jeg læst flere steder at når man skyder med lyddæmper at præcisionen bliver bedrer!Hvorfor?
Jeg kan da god se for mig at en tung våben ligge lidt mere roligt under skydning men er der andre faktorer der spiller ind.
Hvad er de andre grunde til præcision forøgelsen?

Lille

Hilsen Lille
det kunne evt også være pga den rekyldæmpende funktion
som jeg kan forstå kan det have noget at gøre med 'gasturbulens' når kuglen forlader løbet --- gasserne vil overhale kuglen ud af løbet og det kan vær kilde til at inducere 'uro' i kuglens 'balance'/'orientering'.. Ved at få en krafting 'udluftning' på vej ud af løbet reducere man gassernes indflydelse på kuglen i den den slipper løbet. Men det ville være fint nogen A-B test (med vs uden 'udlufter') og gruppestørrelser .. findes der nogen ?

/wolf_skate

[Image: wolf.jpg]
Scout for a blind dog - and throw him a bone
Mindre rekyl vil helt sikkert ogsaa betyde stoerre praesission for en del skytter.
Hej Lille

Kan huske en test fra Vapen. Meget spændende. De skød først 3 skud uden dæmper. De sad pænt, men ikke pralende. Så skød de 3 med dæmper. Det første sad i den "gamle" skudgruppe. De 2 næste sad lidt lavere, men i sammme hul. Så tog de dæmperen af igen. Første skud sad i samme hul som de to med dæmper. Derefter hoppede skuddende op mellem dem uden dæmper, og sad lidt spredte igen.

Ved ikke helt hvad vi kan udlede af dette, men det var en interessant artikel.

Mvh

Michael
Læst i et større værk fra det udlandske, har man lavet tests, netop for at udlede denne årsag.

Ved en dæmper, der påskrues i forlængelse af løbet, påståes det at punktet løbet svinger omkring, flyttes frem således det bliver mere neutralt, sådan mundingen står stille/mere stille, ved skudafgangen.

Jeg går ud fra, at alene vægtforøgelsen vil dæmpe svingningen, og de fejl skytten begår. Fejl ved rekyloptagelsen vil jo også blive dæmpet, af både vægtforøgelsen og mindre rekyl.

[Smile] AB

Hellere dele en 1. plads end at blive nr. 2
Jeg har hørt på et tidspunkt fra en riffelproducent, at en mundingsvægt vil ændre på pibens "egensvingnings-nulpunkt".... Dvs. pibens egensvingning skulle efter sigende svare til en sinus kurve. Der hvor kurvens nulpunkt skærer pibens centerlinie skulle (underligt nok) altid være en kvart bølgelængde bag ved mundingen. Dette "nulpunkt kan flyttes fremad ved at sætte en mundingsvægt på... i dette tilfælde vil lyddæmperen fungere som mundingsvægt. Hvis vægten er korrekt burde punktet i princippet kunne flyttes til mundingen, hvorved præcisionspåvirkningen af pibens egensvingning burde blive elimineret.
Så ud over fordele ved mindre rekyl (pga. vægt) og mindre støj (som muligvis også påvirker skydningen) vil en lydpotte også have en effekt som mundingsvægt...

Hvis nogen har en bedre ellere mere uddybende forklaring - så sæt endelig evt. fejl min opfattelse på plads....

.....nu også ejer af en pumpehagler :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Jeg er overbevist om, at riflen i de fleste tilfælde skyder bedre med dæmper end uden - det er der allerede mange gode bud på hvorfor.
Jeg er også overbevist om, at skytten skyder bedre med dæmper - det vil jeg forklare med at langt de fleste skytter vil kunne lave en bedre samling med en salonriffel end med en 9,3x62'er - og det kan ikke bortforklares med riflernes egenspredning.
En lyddaemper reducerer ikke bare rekylen pga den oegede vaegt. Den virker ogsaa som en halveffektiv mundingsbremse. Med halveffiktiv mener jeg at den ikke er lige saa effektiv som en god mundingsbremse.
Det svarer ikke til min erfaring yeti.
De rifler jeg har prøvet med lyddæmper - dog alle med ældre tunge dæmpere - har alle dæmpet rekylen langt bedre end de rifler jeg har prøvet med mundingsbremse.
Jeg har endnu til gode at prøve en af de nye lette dæmpere f.eks. fra S&L.