Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Ornekamp til døden
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
http://www.youtube.com/watch?v=M8TgPtnWjE0

Stødte tilfældigt på dette dramatiske opgør. Det fremgår tydeligt af klippet, hvordan de store tænder skal håndteres i kamp. Var ornerne ikke blevet forstyrret, kunne det sikkert være endt med dødelig udgang for den ene af dem. Selve buejagten er vel ikke værd at skrive hjem om.
Walnut
Imponerende tunge nosser, men det har ikke noget at gøre med jagt. Jeg synes faktisk det er smagløst.....

--
mvh M@X 2.0
Boltlift - or bust...
[Image: patch7.gif]
Time weighed heavily on the craftsmans shoulders whispering
Compromise!

No true craftsman ever listened!
Citat:quote:

Originally posted by M@X 2.0

Imponerende tunge nosser, men det har ikke noget at gøre med jagt. Jeg synes faktisk det er smagløst.....

--
mvh M@X 2.0
Boltlift - or bust...
[Image: patch7.gif]
Time weighed heavily on the craftsmans shoulders whispering
Compromise!

No true craftsman ever listened!



[Big Grin][:I]
Enig. Jeg kom faktisk til at tænke på tråden omkring jagtetikken. Især GT´s bemærkning om, at han ikke skyder på dyr, der er trængt op i en krog. De to kæmpende har trængt hinanden op i en krog i en grad, der fuldstændig har afsondret dem fra de to mænds tilstedeværelse.De er begge fysisk tæt på kollaps. Jeg bryder mig ikke om den måde, de to mænd bevæger sig omkring de to kæmpende på.
Walnut
Det var dog en jammerlig omgang "jagt"............[Sad]

Hilsen Ulrik
Nu aner jeg intet om buejagt, men det virker underligt på mig, at pilene ikke trænger længere ind?

Og kan i øvrigt tilslutte mig de øvrige kommentarer vedr. "jagtens" udførsel.

Mvh

Otterup
Jeg kunne godt tænke mig at jage de 2 sorte orner i klippet med bue og pil....... [8D]

BigDane

Jag eller bliv jaget...

VENI VEDI VICI

***B***L***A***S***E***R
Det virker da heller ikke som om der er nok effekt af de pileskud til at de er egnede til at skyde den form for dyr. Underligt i forhold til hvad man ellers har set af buejagt, hvor effekten bestemt virker tilstrækkelig. Men jagt er det ikke - det er ren nedskydning.
Det ville ikke undre mig det mindste hvis dette viser sig at være iscenesat kamp i indhegning. Naturoplevelse og intensitet er "nul", de to "jægere" trasker jo tæt ind på de to kæmpende grise, som om de er tamsvin.

##################
S&L Victory 6.5x55
Kan godt være jeg har misforstået noget med buejagt, men de pile der bruges, burde de ikke nærmest være som et par barberblade? Lige inden den sidste bliver skudt kan man kort se pilen, og det ligner egentligt mest af alt sådan en som man bruger til at skyde på skiver med... Hvis det er det, vil den jo nærmest virke som en prop i indgangshullet og ikke have nogen specielt stor skadevirkning... Og når den ikke er ordentligt spids/skarp så trænger den vel heller ikke ret langt ind...

Synes det er lidt usmageligt og minder mest om en noget mislykket aflivning af et par tam-orner.

MvH
Morten
Desværre ser vi nogle film af den slags ind i mellem. Det er sørgeligt for det er den slags der er med til at sætte buejagten i et meget dårligt lys. Et korrekt skud med en bue og en egnet jagtpil der opfylder kravene vil på så tæt hold have givet et dobbeltsidet lungeskud hvor pilen ville have gået direkte igennem dyret. Et sådant gennemskud med eks. en Slicktrick eller Spitfire jagtod ville have afblødt dyret på ganske få sekunder - og een pil ville have været nok. En stor sårkanal vil få blodet til at løbe af grisen i en tyk stråle og husk også at når det har mistet 1/3 af blodmængden er den død.
Uanset hvor upåvirkede de to adrenalinbomber ser ud - er det i min verden renlivet dyrplageri !

[Image: ajbutton1.gif]
Det er en afskyelig og usmagelig måde at drive buejagt på.

Pilespidsen (broadheaden) som han anvender, er en såkaldt folde-ud-spids/mekanisk spids. Det betyder at skærene folder sig ud ved anslag.
I Danmark må disse kun anvendes såfremt buen kan generere en anslagsenergi på over 70 joule (normalkravet er 40 joule). I den sammenhæng skal man huske på, at det største vildt som må jages med bue i Danmark er råvildt.
Grunden til det øgede krav om anslagsenergi skyldes, at en del (stor) af pilen energi anvendes til udfoldningen af spidsen.

[Image: ch4_blades.jpg]

Fordelen ved disse spidser skal findes i den større skærediameter (større sårkanal) og den mindre volumen i spidsen ved transport samt det mindre frontareal (pilen flugt i luften).

En vildorne (vildgris eller vildsvin) har et tommetykt panser på skulderpartiet som der skal en del mere end en foldeudspids med 70 joule bagved til at penetrere og jeg er ret overbevist om at buerne som anvendes i filmen ikke er særligt kraftige.



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Jeg er ikke ét sekund i tvivl om at en korrekt placeret pil fra en f.eks 60 punds bue ville lave et gennemskud på den afstand der bliver skudt på i filmen. Gennemskud (dobbeltsidet lungeskud) er det mest effektive til afblødning. Og grisen ville være død på få sekunder.

Jeg fatter ikke at nogen kan finde på at lægge sådan noget op på nettet. Det er dyreplageri på line med tyrefægtning, hundekampe og lignende. Forarget er nok det ord der dækker mest hvad jeg føler når jeg ser den slags ting.
Enig med ellgaard.
Jeg har optaget en film hvor en kammerat skyder en stor orne med en 60 punds og den går lige igennem. Dyret gør ingen notits af pillen og det ser ud til der en monteret en 1 tommers stophane på hver side af dyret og de står begge 2 åben. Efter ca. 20 ligger den sig roligt ned og blir liggende.

[center][Image: ajbutton.gif]
Fattigdom - det er en sindstilstand
[Image: logo01_old.jpg][/center]
Man kan ikke generelt sige, at en 60-punds bue generere så og så mange joule, derfor er det anslagsenergi og ikke pundstyrke man anvender i sådanne sammenhæng - jeg udelukker dog på ingen måde, at en 60 punds bue (compound) kan give gennemskud i denne situation.
Anslagsenergien afhænger af pilevægt og hastighed.

Nummer 2 pil i dyret sidder godt og forårsager en voldsom blødning (som det også ses på filmen).



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Af kommentarerne under videoen fremgår det, at der anvendes 25 punds buer [:0]. Det er vel ca 1/3 af den styrke de burde have brugt.

Der er heller ingen af kommentarerne der roser "Jægerne".

Hvad ornernes indbyrdes kamp angår, så lægger jeg specielt mærke til måden de bruger tænderne på. Korte kraftfulde hug nedefra og op. Det er det der er så forbandet farligt for et menneske, for hvis man rammes af sådan et hug på indersiden af låret, kan man nemt få de store blodårer ( a.+v. femoralis) skåret over. Og så forbløder man på meget kort tid. Svinene har tykt spæk og få og små blodårer på boven, så de er mere trætte end tilskadekomne, selvom det ser voldsomt ud. Da det er tamsvin har de ikke den store lungekapacitet eller kondition.

Der er mange ting jeg synes jægerne gør forkert. Først og fremmest bruger de forkert udstyr, men jeg ville heller ikke gå så tæt til en såret orne, uanset om den er tam eller vild. Man kan nemt selv blive den der ligger tilbage efter det [xx(].

Venlig hilsen Lasse,DTAP
...Buy the best and cry only once.
Citat:quote:

Originally posted by M@X 2.0

[green]Imponerende tunge nosser


Når en orne skyder svinet af leverer den en kvart liter... [:0]

Til gengæld er der ikke så mange sædceller i pr. ml. så en en kvart liters ladning bliver kun delt i to portioner, når de pakkes og sendes til svineproducenterne til inseminering af søerne.....[Big Grin]

.....nu også ejer af en pumpehagler :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
det er i den grad smagløst!
Nej man kan ikke automatisk sige at en 60 punds bue giver så og så mange joule. Kommer an på mange ting, fabrikat, opsætning, type, cams osv. Men jeg vil næsten tro de fleste jagtbuer i dag, med en normal egnet pil med jagtod, vil yde tilstrækkeligt mange joule til at overholde lovens krav. Men det er nemt at konstatere, en kronograf, en vægt os så tabellen fra undervisningsbogen i buejagt, så kan enhver selv regne det ud.

At det er buer på 25 pund der bruges i filmen gør det bare endnu mere usmageligt. Jeg kunne desværre frygte, hvis sådan en film bliver vist i forbindelse med en debat omkring det rimelige i at vi har tilladelse til at jage med bue, at alle os der har jagttegn til bue vil blive slået i hartkorn med disse to "vældigt modige jægere". Vist i prime time i tv avisen kunne sådan nogle klip sikkert få familien Danmark til at blive dybt forargede. Desværre med rette. Det gavner ikke i debatten omkring jagt og buejagt.
@LasseScout - at kalde dem tamsvin er vel lidt en tilsnigelse - sådan ser vildsvin ud i USA og Australien, jeg er godt klar over at det er vilde tamsvin men hvis man antager, at de ikke har samme kondition og lungekapacitet som "vores" vildsvin, kan man komme gruelig galt af sted.

@ellgaard - jeg håber da, at alle jagtbuer overholder lovens krav????
Formlen ser sådan ud: E0 = ½ x pilens vægt i kilo x pilens hastighed i meter i sekundet²

Jeg går selv på jagt med en recurvebue på 44 pund - det giver mig en anslagsenergi på ca. 52 joule, hvilket er rigeligt til gennemskud på rådyr men absolut ikke til en gris.



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Sider: 1 2