Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Svigtende rød prik i kikkert
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Lillebror skød sin første gris i Sverige i aftes [Smile] Perfekt leveret med meget kort flugtafstand. Det hele blev ekstra spændende af, at den røde prik i kikkerten var on/ off ! Var helt væk, da han skulle bruge den på den mørke gris i mørket. Mener selv, at han fik gang i den med håndvarme/ håndspålæggelse/ bønner til Guderne m.m. [Big Grin]Skød med en mikroskopisk lille rød prik.Spørger på, om de minus 2-3 grader kan påvirke batteriet? Er der erfaringer herinde m.h.t. noget lignende fra kikkerter i den billige ende.... eller dyre?
Walnut
Citat:quote:

Originally posted by Walnut

Spørger på, om de minus 2-3 grader kan påvirke batteriet?

Ja - specielt hvis det ikke er nyt og hvis batteriet er af dårlig kvalitet.



Amateurs practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: Avatar.jpg]
Batterier er temmelig følsomme for kulde, også de moderne Lithiumion osv.

Hav altid ekstra batterrier med ud i kulden!

/Buba

Dubravko
Mange tak [Smile] for meget brugbare svar.
Walnut
Det er lige præcis problemet med "lysprikker" der er afhængigt af batterier...

Både batterier og optik skal være en god kvalitet for at klare en kold nat.. for ikke at tale om en våd og kold nat...

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
Jeg bøvlede noget med lyskrydset i min Leupold i starten. Den er " født" med et tre volt kviksølvbatteri. Det er min Aimpoint også, men da jeg købte batterier til den sagde urmageren, at de høje tre volts batterier ikke fremstilledes mere, jeg kunne bare lægge to stk. 1,5 volt ovenpå hinanden.

Det fungerede fint i Aimpoint´en, og også i starten i Leupold´en. Men så ville kikkerten pludselig ikke lyse, og så ville den godt lidt igen. Med hjælp fra en højagtet formand her på forum fik jeg en gang kontaktorerne bøjet lidt ud, så lyste den igen en stund, men holdt så op igen. Jeg blev så træt af det, at jeg sendte kikkerten til Sverige for reparation. De svarede tilbage, at kikkerten intet fejlede, men jeg skulle bruge de rigtige 3 volts batterier [:I].

Uups, det var flovt. Jeg undskyldte mange gange, og spurgte, om de ikke kunne lægge et par batterier i returforsendelsen, jeg skulle nok betale både batterier og porto.

Kikkerten ankom med tre ekstra batterier uden beregning. Thumbs up for Gyttorp of Sweden !

Venlig hilsen Lasse,DTAP
...Buy the best and cry only once.
Jeg har et godt råd til de små batterifiduser man bruger mange steder i dag.
Når man pakker dem ud skal man ikke bruge sine store fedtede fingre til at holde om dem, det ved jeg godt sker aligevel.
Inden man ligger dem i der hvor de skal bruges fedt dem aligevel af med eks renset benzin eller andet opløsnings midel på en klud, kun lidt selffølgelig.
Lig dem så i holderen ved kun at røre dem på siden, og ikke over eller under.

De små batterier som man i dag bruger mange steder er meget følsome over for fingeraftryk og dermed et fedtet lag.

Ved det af erfaring, dog ikke kun i mit rødpunktsigte i min kikkert men meget jævnligt i mine høreaperater.

Mvh. Rimfire Hunter
19.15 , i aften, skød han endnu en gris.Er spændt på at høre, om han har siddet og ruget på batteriet [Big Grin] Et eller andet må have virket.Personligt har jeg fået et mere nuanceret syn på batteriet i min egen kikkert efter disse indlæg [Smile]
Walnut
Enig. I det hele taget er det en udfordring at begrænse udstyret som skal med på jagt. Jo mere man har med, desto mere er der at holde funktionsdueligt.

Men lige præcis det belyste sigtemiddel vil jeg ikke undvære. Har lige været et par dage i Sverige, og brugt lyset både dag og nat. Om natten på laveste blus, så ved man altid hvor krydset er. Men også om dagen på pyrsch efter hjortene inde i den mørke højskov. Jeg satte kikkerten på laveste forstørrelse, og lyskrydset på "mellemblus". Der var masser af sne, som det røde kryds næsten ikke kunne ses imod, men det kan det sorte så. Når sigtet faldt på den mørke hjortepels, eller passerede granstammerne, var det det røde kryds jeg kunne se. Så jeg havde altid fuld sikkerhed for, hvor sigtet helt præcist var.

Desværre var det spidshjorte og hinder der kom for, og vi har kun en kalv tilbage på kvoten, så jeg fik ikke undersøgt om aftrækkeren stadig virker[xx(].

Venlig hilsen Lasse,DTAP
...Buy the best and cry only once.
Det viste sig, at der var en ganske banal forklaring på det svigtende lys. Ved en tilfældighed opdagede min bror, at han kunne påvirke lysintensiteten ved at kippe med kikkerten. Da han sad og udforskede denne afsløring. hørte han, at der også var en lyd på, når han kippede. Noget flyttede sig! Det viste sig at være batteriet, der kunne flytte sig. Årsagen var, at "polbenene" ikke klemte nok. Med fingrene fik han sat mere spænd på, og så var problemet løst.Kikkerten er ny, og han har aldrig tidligere haft fingrene i batteriet. Man kan så undre sig over den manglende kvalitetskontrol [B)] Her burde man vel være på stikkerne også på kikkerter fra den billigere ende.
Walnut
Netop når det gælder lys så gælder det OGSÅ.... at man skal købe kvalitet (de 3 store) og så altid have et ekstra batteri med og teste inden der kommer en mulighed for skud.
Har lige været af sted med helautomaten i Sverige.
Her var der sørme svin der dukkede op. Da det var meget lyst som følge af sneen så valgte jeg trin 2 på lyskontakten.
Ville have svinet til at stå helt på tværs men den begyndte at strække sig frem og virkede nervøs - så jeg valgte at slippe skuddet fra 9,3eren da den fik den ide [8D]
Men igen... en fornøjelse at skyde med en fin rød prik på det sorte svin i stedet for i gamle dage med et "oldnordisk tysk sigte 4" uden... [B)]

"Livet er for kort til upræcise rifler"
[Image: topp_vinter.gif]
[Image: topp_sommar.gif]