Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: SAKO AII "renovering"
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Jeg købte en brugt SAKO L579 308win fra 1979 for nogle måneder siden. Den er - lidt usædvanligt - med løse magasiner (jf. tråden http://www.riffeljagt.com/forum/code/top...s=sako,aii).

Det er mit lille vinter-begynderprojekt at adskille, rengøre og samle den totalt samt skifte bagkappen. [^] Skift af bagkappe skal så være min første snitter-opgave. Går det godt, vil jeg senere prøve at lave et helt skæfte. [Smile]

Der skal en S&B på ryggen af den (så en brugt 2,5-10x56 købes, hvis nogen har en til overs [Big Grin]).

Riflen har nu været helt adskilt. Også bundstykke og aftrækkerhus har været skilt helt ad. De var i fin stand, men ret beskidte.

Alt blev derfor renset grundigt med en baby-tandbørste efter først at have ligget i blød i petroleumsbad.

Aftrækket var godt, men vel hårdt og kunne godt glide lidt lettere. Så jeg polerede glidefladerne, samlede det hele igen og justerede vægten ned til 1200gr. Nu går det bare lækkert. [:p]

Herefter var der kun skæftearbejdet tilbage.

Har efter lidt lev.tid fået en Pachmayr bagkappe hjem fra Rex, og den er netop monteret. Jeg synes egt., at det gik meget godt. Men døm selv:

[Image: Sako579skfterenovering8.jpg]

[Image: Sako579skfterenovering2.jpg]

[Image: Sako579skfterenovering1.jpg]

Tror nok, at jeg farver den hvide stribe sort ... [^]

Forskæftet er blevet renset op og re-olieret, så piben nu er ordentlig fritlagt (der var brændmærker efter piben på indersiden).

Skæftetræet mangler stadig en ny overfladefinish (ses tydeligt).

Og så er der lidt netskæring, der skal friskes op - har heller ikke prøvet det før, så må nok lige en tur omrking nøddemesteren for et par gode råd. [:I]

Og så vil jeg have lavet lidt om på furen til tommelfingeren ovenpå pistolgrebet - min tommel har ikke den foreskrevne Sako-facon.[Big Grin]

Og så kommer spørgsmålet: Hvordan får jeg farvet det slebne stykke, som vil blive lysere end resten?

Skæftet er relativt lyst og olieret. Jeg vil egt. gerne have hele skæftet lidt mørkere ved samme lejlighed. Og med den dejlige matte, ikke-reflekterende overflade f.eks. linolie giver.

Kan man blot spritbejdse det i f.eks. mørk valnød og så give ny skæfteolie oveni?

Håber, at een af forummets ekspert-snittere vil give et godt råd. [Wink]

En snitter-in-spe vil da blive taknemlig. [Smile]

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Hej Club338 . Den er da blevet rigtig pæn den bagkappe .

Jeg ville rense hele skæftet i bund og starte der fra ! så tror jeg at du bedre ville kunne komme frem til den farve du ønsker . Brug evt en gang bejdsning med mørk nød , for at få en mørk grundtone , og afslut med linolie/alkanorod blanding , så skal det nok blive pænt [Smile].

God arbejdslyst , det bliver spændende at se det vidre forløb . Hilsen A-bolt
Hej 338

Det ser nu meget professionelt ud. Lad den hvide linje stå som dend er - den er faktisk meget elegant.

Det er generelt et problem på L-skæfterne, at man ikke kan få tomlen krænget over. (jo, der sidder også et L-skæfte på din, selvom det er en A-model - SAKO brugte de gamle skæftemodeller i overgangsfasen til A-modellerne).
Jeg har et par gange taget det med et stemmejern og noget sandpapir. Finishen kan man godt få til at se pæn ud ved ihærdigt at gnide skæfteolie på med fingrene. Det vigtigste er at slibningen bliver lavet meget fint. Er den for grov, vil stedet ikke tage imod olien, som den urørte del af skæftet. Herefter "fingerpoleres" som sagt. Jeg har aldrig brugt bejse. Jeg er bange for, at det vil træde igennem og gøre ændringen mere tydelig.

Mvh Søren
Ærede formænd A-bolt og Kjeldsen: Tak for de gode input og rosende ord! ... begge dele er straks taget til efterretning af in-spe-snitteren.[Big Grin]

Jeg har besluttet at følge A-bolts råd om totalafrensning og har derfor gransket tidligere artikler herinde. Så nu er planen:

1) Rense gammel skæfteolie af med ovnrens
2) Opfriske netskæringer (Walnut har allerede været behjælpelig med vejledning, tak for det! [Wink])
3) Spritbejdsning med farven mørk nød
4) Oliere med linolie/terpentin tilsat Secativ (for hurtigere hærdning) og måske Alcana-rod (for at få en rød glød i den mørkebrune farve). Netskæringer vil kun få 1-2 gange og i en mere tyndtflydende blanding.

Jeg venter lige et par dage med at sætte igang for at se, om der kommer protester fra forummets snitterlaug (inden jeg får ødelagt noget [^]).

Tak til Kjeldsen for detaljen om L-skæftetype på A-modeller. Det var jeg ikke klar over.

Jeg har allerede nu tilpasset pistolskæftet - det gik egt. ret nemt. Bare man tager det i små bidder, så man ender uden at have mærkbare overgange til det tilbageværende materiale.

[Image: Pistolskftetilpasset5.jpg]

Der mangler stadig finpudsning, men det gør jeg først efter skæftet er helt afrenset for skæfteolie.

Og så genovervejer jeg lige den hvide streg, Kjeldsen. [^]

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Citat:quote:

Originally posted by Club338
. Netskæringer vil kun få 1-2 gange og i en mere tyndtflydende blanding.

[/green]



Hi Club338
Great idea, but in my opinion bee wax mixed with terpentine gives much better effect. Have you tried that? Good luck with your Sako [Wink]
Regards! Marcin

One shot one kill....no luck, just skill
@mkpl: I have not heard of that technique. Interesting input. [Smile]
For this project I will stick to the plan because I also need to colour the carvings, when these have been rinsed and cleaned up.

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Highly diluted Tru Oil is not so bad, but you must be very carefull because it can fill your checkering

One shot one kill....no luck, just skill
[Image: DSC04365.jpg]

Denne netskæring har fået lov til at trække en 30-40%, fortyndet, tru oil blanding. Der er, efter A-bolt og andres anvisninger, blevet fortyndet med terpentin.Netskæringen fremtræder ensartet, mat og skarp i aftegningerne.Det er let at styre tru oil, når den er fortyndet. Den viste netskæring kan formentlig godt tåle at få en fortyndet tår mere, og det vil jeg vurdere på, når det hele er samlet.
Walnut
Den netskæring er flot arbejde, og den har lige den tilpas rette glans efter min mening. Tak for detaljerne om metoden. Den er straks indlemmet i mit beskedne repertoire. [Big Grin]

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Fandt du ud af om det var en sako med hængslet magasinbund som var modificeret til at kunne tage løse magasiner...har nemlig lidt det samme problem lige p.t..kan et hængslet magasin rimelig let ændres til løst magasin?

[Image: Slvbukcopy-1-1.jpg]

+GONE2HUNT+

King of varmint

Op ad bakke, er trods alt stadig fremad.

[Image: ajbutton.gif]
Hej Tonny,

Vi fandt ud af, at det er en L579 AII, som faktisk dengang i slut 70'erne kunne bestilles med løse magasiner, selvom "standarden" da var med hængslede magasiner. Så det er lidt en sjælden fugl. [:p]

Du kan læse detaljerne og formændenes gode bidrag i den tråd, der er linket til øverst i denne tråd.

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Hej alle,
Hvordan afmonterer man den tværgående rekylbolt, som er placeret i skæftet lige foran låsen?

Boltens hoved er en flade med to ikke ret store huller overfor hinanden.

Det kræver formentlig en specielnøgle, som kan gå i hullerne, hvorefter bolten kan skrues af? Eller?

Og hvor får fat i sådan en nøgle?

Gode råd modtages med tak. [Smile]

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Har fundet løsningen på afmontering af rekylbolt: En simpel låseringstang med vinklede kæber. [Big Grin][:I]. Kan så uden videre skrues af uden at ridse overfladen.

Mit er bare et billigt Millarco sæt med udskiftelige kæber, men det virker fint.[^][Wink]

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Der har været lidt stilstand i projektet pga. en langvarig influenza og en del arbejde [xx(]. Men jeg er nu blevet færdig med renoveringen. [Smile]

Skæftet blev gjort ren i ovnrens (2 gange) og fik derefter lov at tørre grundigt i en uges tid. Blev derefter pudset helt ren med korn 320 og spritbejdset 5 gange med valnød indtil farven var dybbrun.

Netskæringerne blev renset op med 18lpi jern. Derefter oliebehandling med en hjemmelavet blanding af 1/3 rå linolie, 2/3 terpentin og ca. 4% Seccativ. Det var med vilje en rimeligt tyndtflydende blanding, så den fik 7 gange med god tørretid imellem.

Netskæringerne fik dog kun meget let de sidste 4 gange for ikke at fylde dem op.

Inden de sidste to gange blev den lige "strejfet let" med korn 800 for at tage spidserne af de (få) rejste træfibre.

Herefter var jeg egt. klar til at samle, men der var blanke kanter på magasiner, rembøjler og aftrækkerbøjle pga. slid. Og det så "sjusket" ud i forhold til resten, så det endte med, at jeg udvidede projektet og anskaffede koldbrunering. [^] Fulgte vejledningen og det gik nemt med en klar forbedring som resultat. Stederne var nu blevet helt sorte og ensfarvede.

Jeg havde dog først boret de skarpe kanter væk i rembøjlernes øjer, da jeg fastgør remmen med lædersnøre (for at minimere metallisk raslen), og den skarpe kant kan ellers godt slide snøren over.

Sako'en kom alt i alt til at se sådan ud:

[Image: SAKOL579frdig7.jpg]

[Image: SAKOL579frdig8.jpg]

[Image: SAKOL579frdig4.jpg]

[Image: SAKOL579frdig2.jpg]

[Image: SAKOL579frdig3.jpg]

Herefter var jeg meget spændt på at se, hvordan den skød.[:p] Jeg ladede 9 varianter af jagtammo (Oryx 180grs) og 9 varianter af spidsskarp (Scenar 168grs). Skød 4-skuds-serier med dem alle.

Det viste sig heldigvis, at den skyder rigtigt godt. Grupperne varierede fra 40mm (kun den første serie, nok mest skyttens skyld [:I]) og ned til 15-20mm.

Alle grupper blev skudt uden at justere på kikkerten undervejs. Herved kan de 18 skiver sammelignes direkte.

Jagtammo skal have så stor COL, som magasinet kan klare. Det er mest præcist (og dog stadig 1,2mm under max COL for kalibret).

For spidsskarp Scenar er det stort set uden betydning.

Derfor er skudgruppen nedenunder heller ikke helt centreret ift. centrum på billedet. Det blev først justeret efter alle serier var skudt og den bedste jagtammo fundet.

[Image: Test030411.jpg]

Aftrækket var også blevet rigtig fint: Meget kort, kontant, "rent" og temmeligt let (ca. 1000g). [Wink]

Så næste vinter tror jeg, at jeg vil kaste mig ud i at prøve at lave et skæfte fra bunden. [Big Grin]

Tak til alle, der har været venlige at bidrage med råd undervejs i projektet (ingen nævnt, ingen glemt)! [Wink]

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
imponerende forskel[:p]

mvh
Strom, naturgænger
Flot arbejde...

Jeg kan egentlig godt lide din oliebehandling - i mange tilfælde kommer en Tru-oil behandling til at ligne en lakering i mine øje. Det kan være ganske nydeligt på nogle våben, men på din Sako er det flot at du har været tro mod original standen, i min optik.

En riffel der vil være dens ejer godt følgeskab i mange år fremover.

Knæk og bræk med den....[Smile]
Godt håndværk med et smukt resultat.
Walnut
Citat:quote:

Originally posted by Club338

Der skal en S&B på ryggen af den (så en brugt 2,5-10x56 købes, hvis nogen har en til overs [Big Grin]).



Fandt lige denne :

http://www.dba.dk/riffelkikkert-schmidt-og/id-73258502/

Mvh
[Image: Zoli1.jpg]

Nu med S&L [Big Grin]
Club - ved du om der stadig kan købes originale løse magasiner?

CP
"Kryogenbehandling af riffelpiber-det virker"
@CP: Jeg har set magasiner til salg på egun.de til en del udgåede modeller.

Nu ved jeg ikke, om du også har en AII L579, men det kunne jo være, at du var heldig at f.eks. Sako 75 magasiner passer til din riffel, hvis ikke du kan finde de oprindelige. [Smile]

Mons, som bor i min by, har også en del Sako rifler. Så hvis det drejer sig specifikt om AII, så kunne det jo være at han ville medvirke til et lille eksperiment, hvor vi afprøvede om fx. Sako 75 magasiner kunne passe i AII.

Det kan også være, at nogle af Sako-eksperterne herinde ved mere? [Wink]

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako skal være en L461 Vixen .223R :-)
Sider: 1 2