Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Velkommen på nyhedsforumet!
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jeg har besluttet at starte en lille nyhedsside på http://www.riffeljagt.com og i den forbindelse har jeg brug for en masse tips! Nyhederne der bringes vil spænde meget vidt - alt lige fra produktnyheder og informationer fra branchen generelt, nyheder omkring riffeljagt i hele verden. Skæve indslag er absolut velkomne - varietet værdsættes.

Så når nu I alligevel sidder og surfer og falder over et eller andet spændende, så poster et par ord om det her - eller send mig en pm eller mail....tak.

Jeg lægger tre pæne brugte HVA 640 (system 98) rifler til side til de tre mest aktive "informere" i år 2006 - dog skal man min. levere 20 tips for at deltage i ræset om disse....

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret!
Dagens prøvekørsel til orientering (vi starter med en af de absolut skæve - seriøse indslag også velkomne). Følg linket på http://www.riffeljagt.com

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret!
Ja, så skete det igen.... læst på jagtmagasinet.dk d. 14/11

Elgjæger angrebet af bjørn
Under elgjagt i Dalaerne blev en 32 årig jæger pludselig angrebet af en bjørn. Jægeren nådede at affyre to skud mod bjørnen, som dog fortsatte angrebet og lemlestede jægeren.

Bjørnen flygtede og jægeren måtte hasteindlægges.

De øvrige jægere i selskabet optog jagten uden resultat. Det vides ikke om bjørnen blev anskudt eller slap uskadt.

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)
Selv ens egen hund kan være farlig
Webavisen 20/10

Skudt af sin egen hund
En bulgarsk jæger er indlagt efter en aparte vådeskudsulykke. Det var hans hund, der trykkede på aftrækkeren.
Den 35-årige Vasil Plovdiv havde sin tyske setter med på vagteljagt i den nordøstlige del af landet, og det hele gik fint, indtil hunden pludselig ikke ville slippe en fugl, den havde hentet.
Ifølge politiet forsøgte Plovdiv at slå den døde vagtel ud af setterens mund med kolben på sin riffel, og så gik det galt. Det ville hunden ikke finde sig i og sprang frem mod ham med det resultat, at dens pote ramte aftrækkeren.
Den uheldige jæger fik en ladning hagl i brystet og måtte køres på hospitalet i Rasgrad, hvor han nu er indlagt til behandling af sine kvæstelser.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
1. NYHED
Älghunden Frej i slagsmål med lodjur
5-åriga hunden Frej skadades svårt när han råkade i luven på ett lodjur under älgjakten.
Frej är en svensk vit älghund och det var när han och husse Ernst Halvarsson skulle ut och fälla stortjuren olyckan hände. Jaktmarken har de vid
Galberget vid Vemdalen.
- Det var tur att han klarade sig med livet i behåll. Han var ordentligt tilltufsad när han kom haltande tillbaka, säger Ernst Halvarsson.
Som vanligt släpptes Frej lös på morgonen. Efter dryga timmen kunde älgjägarna höra ett ljud efter Frej. Men det handlade inte om något ståndskall.
- Nej, det hördes att han var i nöd.

Hur och varför Frej och lodjuret kommit i kontakt med varandra är det ingen som vet. Men de hamnade i ett rejält slagsmål.
- Hur det gick med lodjuret vet jag inte, men Frej var det bara att åka direkt till veterinären med, säger Ernst.
Hunden fick sys på flera ställen och var skadad i bog, rygg och öron.
- Efter rehabilitering ska han nog vara fullt återställd, men det dröjer nog ett tag innan han kan ut i älgskogen igen.
Personal från länsstyrelsen har tittat på skadorna och konstaterade att de var orsakade av lodjur

2. NYHED
[Image: mag1.jpg]
KASTAD SOM EN VANTE Älgjakten tog en olycklig vändning för Magnus Säfström när en brunbjörn plötsligt gick till attack. Björnen bet sig fast i hans ben och kastade honom som en vante genom luften.

Björnen högg tag i Magnus
När bössan klickade trodde Magnus Säfström att det var över.
Björnen hade honom i sitt grepp.
-Han kastade runt mig som en vante. Det enda jag kunde göra var att skydda halsen, berättar han.
Magnus Säfström, 32, hoppades fälla årets sista älg när han i går gav sig ut i skogarna runt Bösjön, tre mil norr om Mora. Det blev ingen älg. I stället fick glasmästaren från Borlänge med sig en jakthistoria han helst hade velat vara utan. I ett skogsparti där det var tätt mellan träden stod den - björnen.

Kom i full fart
-Helt plötsligt, tio meter framför mig reser sig en björn upp på bakbenen. Det sjuka var att jag tänkte, "skjuter jag nu hamnar jag i finkan".
Magnus tog ner bössan och backade några meter i förhoppningen att björnen skulle försvinna åt andra hållet.
-Då viker den ner sig. Och sen kommer han i full fart mot mig. Jag sköt ett skott. Och ett till. Vid den sista smällen var björnen en-två meter ifrån mig.
-Sen for jag omkull.
Björnen tog sikte på Magnus ben. Trots att björnen kastade Magnus fram och tillbaka som en vante efter marken hade han sinnesnärvaro nog att försöka ladda om älgstudsaren.
Han satte bössan mot björnens bröst och tryckte av.
-Den klickade. Sen tänkte jag bara på att försöka skydda halsen, för då var han över mig. Då trodde jag att det var kört, innan dess hade jag inte hunnit bli rädd.
Då, när det såg som dyst-rast ut, lufsade björnen i väg. Magnus Säfström sprang ett par hundra meter åt andra hållet innan han vågade ropa efter hjälp. Kommunikationsradion hade björnen slagit sönder.

Åtta bett
Åtta bett i benen och 40 stygn senare tror Magnus att han lever tack vare de skott han fick i väg.
-Björnen är nog ganska illa däran. Normalt sett hade han klarat att bita av benen på mig. Jag är väldigt glad att jag ligger här i kväll, säger han och pekar på sjuksängen på Mora lasarett.
Den traumatiska händelsen har inte förändrat hans inställning till björnar.
-Det är ett mäktigt djur. Jag hade otur och måste ha råkat ut för en extremt grinig björn.
Övriga medlemmar i jaktlaget fortsatte efter samråd med polisen att söka efter den skadskjutna björnen.
Letandet fick avbrytas vid mörkrets inbrott, men återupptas i dag.

3. NYHED
[Image: 00000064467.jpg]
Sune Langborg vid Ångepolisen är den som fick ta hand om den ihjälslagna kungsörnen. Nu får den ligga i frysen i väntan på kriminalteknisk undersökning.
Jägare slog ihjäl kungsörn med träpåk

En älgjägare från Hunge slog ihjäl kungsörn med träpåk i går. Nu misstänks han för jaktbrott alternativ grovt jaktbrott.

- Mannen var ute för att jaga älg med sin sambo och en ung älghund. Då passerade han en slaktplats där det satt en kungsörn. Den lyfter inte men skuttar iväg när de kommer, säger vakthavande polisbefäl i Östersund, Lennart Dahlén.

Örnen och hunden gav sig på varandra och örnen försökte skrämma hunden genom att slå ut med vingarna. Jägaren blev rädd att hunden skulle skadas. Han trodde även att kungsörnen var skadad eftersom den inte kunde flyga.

- Husse kände att han måste ingripa för att inte hunden skulle råka illa ut. Han får tag i en träpåk av något slag, om han sedan råkar eller gör det med flit, så lappar han i varje till örnen i huvudet varvid den faller ner avsvimmad.

Därefter slår mannen ytterligare ett slag som är dödande sedan tar han med sig örnen hem i Hunge, ringer polisen och anmäler det inträffade.

Östersundspolisen kommer att skriva en anmälan om misstänkt jaktbrott till att börja med.

- Vi har gjort en platsundersökning och vi har omhändertagit djuret, säger vakthavande befäl.

Själva tillbudet har skett ute på en myr i Hungetrakten.

Om kungsörnen inte ville lyfta för den ansåg att det var hans mat eller om den inte orkade flyga för den ätit för mycket får väl utredningen utvisa.

Men Sune Langborg vid Ångepolisen, som hämtade örnen i Hunge, jobbar efter tesen att örnen ätit för mycket så den inte orkade lyfta från platsen.

När polisen kom ut på myren där kungörnen kalasat på älgrester såg de ytterligare en örn, förmodligen makan, eftersom kungsörnar lever i par hela livet.

Kungsörnen förvaras nu i frysen hos Ångepolisen i väntan på en kriminalteknisk undersökning. Jägaren är i varje fall misstänkt för jaktbrott.

4. NYHED
[Image: 00000064090.jpg]
Roger Gellerstedt, skrevs i går ut från Mora lasarett efter att ha fått sina sår efter björnmötet omskötta, och han känner sig lyckligt lottad över att det inte blev värre
Första björnmötet slutade med 36 stygn

I går blev Roger Gellerstedt utskriven från Mora lasarett. De mest konkreta minnen han har med sig efter björnmötet vid Fiskhusberget är 36 stygn i bakhuvudet och ömhet i armar och ben.
- Jag har en del småsår på armar och händer, men det var i bakhuvudet det tog värst, säger Roger Gellerstedt.

Roger Gellerstedt från Kungsör befann sig på jakt vid Fiskhusberget just på länsgränsen mellan Jämtland och Gävleborg när han mötte björnen.

- Jag blev mest överrumplad. Helt plötsligt var det fyra björnar och en älg där, säger Roger Gellerstedt. Jag hann se att det var en hona och två ungar och att hon kom rakt emot mig.

Det var första gången Roger Gellerstedt fick se en björn i frihet och mötet slutade med att han försökte spela död.

- Jag tror att jag lyckades ganska bra med det, säger han.

I går blev Roger Gellerstedt utskriven från Mora lasarett och kunde återvända till hemmet i Kungsör. Nu blir han sjukskriven de närmaste veckorna.

- Jag mår riktigt bra efter omständigheterna, jag känner mig lyckligt lottad över att det inte blev värre, säger han.

Tanken att han skulle kunna hamna i en närgången situation med en björn fanns innan i söndags långt bak i Roger Gellerstedts huvud. Någon mer jakt tror han inte att det blir i år, men han känner ingen rädsla för att i framtiden röra sig i skogen.

- Nästa år blir det nog jakt igen, säger han.

5. NYHED

Björnhona anföll älgjägere Sveg.
En ambulanshelikopter fick i går
rycka ut till älgskogen söder om Sveg.
En jägare på pass hade fått korn på en älg. Efter älgen kom en björn.

En älgjägare från Mälardalen satt i går på pass i jaktområdet Fiskhusberget i närheten av Rullbo, fyra mil söder om Sveg. Strax
före 16.00 kom larmet från jaktlaget. En ambulanshelikopter ryckte ut till skogen. Älgjägaren hade blivit riven av en björn och han flögs
till sjukhuset i Mora för vård.
Därifrån meddelades en stund senare att mannens tillstånd var stabilt och att han hade klarat sig med
lindriga skador på armar, händer och i huvud.
Exakt vad som skedde på älgpassset är oklart. Enligt uppgift till ÖP ska mannen ha fått korn på en älg, men eftersom det var ett vuxet djur och ingen kalv fick han inte skjuta.
Älgen var i sin tur jagad av en björnhona med ungar och när björnen sedan gick till anfall mot jägaren hann han aldrig skjuta i självförsvar.
Eftersom inget skott avlossades blev aldrig polisen
inkopplad på fallet och
behövde inte utreda vad som hade hänt.
Jägaren fick förutom
sönderrivna kläder också sitt vapen förstört. Men han ska alltså ha klarat sig
så pass väl att hans skador bedöms endast som lindriga.
Mannen kommer från Kungsör liksom hela jaktlaget som hör hemma vid Mälardalen.

En af historierne er sikkrt den ran har i sit indlæg!
Med venlig hilsen


Amatuers practice till they get it right. Professionals practice till they can't get it wrong.
[Image: dfdr.jpg]
Ur Svensk Jakt nr 11 2005

Hotet finns ännu kvar

Det är en seger för det sunda förnuftet och för Jägareförbundet att regeringen äntligen fattat beslut att låta Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen utreda konsekvenserna av ett förbud mot bly i ammunition. Därmed senareläggs det förbud mot användning av blyhagel som annars skulle ha trätt i kraft vid nyår.
Hotet om ett totalt förbud kvarstår dock. Första januari 2008 träder ett totalt förbud, mot såväl bly i hagel som i kulor, i kraft om inte gällande beslut ändras. Det finns därför all anledning för Jägarsverige att följa och engagera sig i utredningen. Detta i synnerhet som den tidigare hanteringen av frågan måste ifrågasättas utifrån krav på saklighet och objektivitet.

Redan 1990 skrev Kemikalieinspektionen om bly: "En direkt spridning till miljön sker vid användning av bensin och blyhagel." Man blandar äpplen med päron. Det går inte att frigöra sig från misstanken att det sker avsiktligt.
Organiskt bly, som tidigare fanns i bensin, var ett stort miljöproblem som vi nu tack och lov är kvitt. Metalliskt bly är en helt annan sak. Det är ett vanligt förekommande grundämne som finns naturligt i miljön.
Människan har känt och nyttjat metallen sedan 6 500 år före Kristus. Sverige har en av Europas största blygruvor i Laisvall. Den mängd blyföreningar som frigörs från metalliskt bly är försumbar, vi har under årtusenden levt med detta runt om oss i naturen.
Trots detta har bly i ammunition klassats som kemikalisk produkt. Innebörden blir att blyammunition kan förbjudas då den genom klassningen hamnar i sällskap med andra hälsovådliga kemiska produkter.
Varför just bly i ammunition skulle vara en hälsovådlig kemisk produkt har aldrig klarlagts. Metalliskt bly i annan användning är det uppenbarligen inte. Bly nyttjas till exempel i kablar, batterier, sänken, båtkölar, konservburkar, lödtenn, tennsoldater. Plast och glasindustrin nyttjar stora mängder bly.
Samtidigt måste konstateras att bly är jägarnas metall. Århundradens erfarenheter visar att ingen annan ammunition möter de krav som jakten ställer på ett lika effektivt sätt som blyhagel och blykulor. Ett förbud medför därför stora djuretiska problem. Risken för mindre effektiva skott och skadskjutningar ökar.

Tyngden i detta argument är så stort att hotet om ett totalt blyammunitionsförbud 2008 redan nu borde kunna avlägsnas. Detta i synnerhet som beslutet om ett förbud uppenbarligen fattats utan saklig grund.
Det finns all anledning för jägarna att även fortsättningsvis engagera sig och sprida kunskap i denna för jakten centrala fråga.

Owe Wiktorin,
ordförande Svenska Jägareförbundet

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
2005-11-16 15:55:00
Stort intresse för jaktfrågor i motionsfloden
Ett 60-tal motioner med anknytning till jakt och viltvård har lämnats in till höstriksdagen, vilket vittnar om ett stort intresse för dessa frågor.

Dominerande motionsämnen är som vanligt rovdjur, bly, sälar och skarvar men det förekommer också några motioner som kopplar helhetsgrepp på jaktfrågorna.
Det är främst oppositionspartierna som lagt några tyngre, så kallade kommittémotioner i jakt- och viltvårdsfrågor. Även om det är medveten strategi inför ett valår innehåller motionerna samtidigt handfasta utfästelser som det kan vara intressant för jägarna att aktualisera i händelse av ett regeringsskifte.
Catharina Elmsäter-Svärd och ytterligare sju moderater lägger fast att jakten innebär ett förståndigt nyttjande av en förnybar naturresurs och är av stor ekonomisk betydelse. Jakten har också högt rekreationsvärde och bidrar till bättre fysisk och mental hälsa hos utövarna.
För att lättare kunna rekrytera nya jägare vill motionärerna därför slopa kravet på viltvårdsavgift för ungdomar mellan 15 och 18 år, som bedriver så kallad uppsiktsjakt. Vidare vill motionärerna bland annat återinföra sommarjakten på sträckande morkullhanar och slopa dubbelregistreringen av privat mark för älgjakt ovan odlingsgränsen.
Även kristdemokraterna har avlossat en kommittémotion som tar upp viktiga jägarspörsmål. Det är Björn von der Esch med flera som bland annat vill ha ett nytt älgförvaltningssystem, allmän jakttid på skarv och avlysningsjakt på varg och lodjur. Motionärerna vill inte heller ha något förbud mot blyammunition vid jakt på fast mark.
Folkpartiets kommittémotion, som har partiledaren Lars Leijonborg som förstanamn, lutar mera åt miljöhållet men innehåller också krav på allmän jakttid på skarv och en utvidgning av jaktområdet för gråsäl. Motionärerna pekar också på att den hittills förda rovdjurspolitiken lett till misstro gentemot myndigheterna och ökad tjuvjakt. Man vill därför att paragraf 28 i jaktförordningen får en ny, tydligare och mera lättolkad utformning.
Skog till nytta för alla är namnet på en motion från Åsa Domeij med flera miljöpartister. Motionen är nästan helt inriktad på skogliga frågor men innehåller också förslag om att motverka skogsskador genom att minska klövviltstammarna. Samtidigt ska stammarna av varg, järv och lo ökas. Hur ekvationen ska gå ihop utreds dock inte i motionen.
Krister Hammarberg (m) vill ha samma startdatum för jakt på grågäss och kanadagäss i hela landet. En tidigare jaktstart på gäss i hela norra Sverige skulle ge lokalbefolkningen en möjlighet att beskatta gässen innan de flyttar, skriver motionären.
Gunnar Sandberg och Marie Nordén (båda s) vill återinföra sommarjakten på sträckande morkullhanar med start första måndagen efter midsommar. Mikael Oscarsson (kd) vill ha en kartläggning av de problem som orsakas av vildsvin och begränsa vildsvinens ökningstakt.
Även jaktmotståndarna i riksdagen har varit flitiga med pennan. Jan Emanuel Johansson och Louise Malmström (båda s) vill föra in de vilda djuren under djurskyddslagstiftningen, vilket innebär att det blir Djurskyddsmyndigheten och inte Naturvårdsverket som blir huvudman för jakten. Samma motionärer vill också förbjuda jakt på utsatta fåglar, så kallad godsjakt. Jan Emanuel Johansson har dessutom skrivit en egen motion, där han vill förbjuda grytjakt och grytanlagsprov. Ett par motioner med nästan identiskt innehåll har också lämnats in av Sven-Erik Sjöstrand (v), Birgitta Ohlsson och Anne-Marie Ekström (båda fp) samt Åsa Domeij (mp).
I en kommittémotion om jordbrukets framtid och villkor betonar i motsats Catharina Elmsäter-Svärd och ytterligare sju moderater jaktens värde. Värdet av att sälja jaktupplevelser kan mycket väl, rätt utnyttjad, överstiga värdet av traditionellt lantbruk, heter det i motionen.
Karin Åström och Kristina Zakrisson (båda s) vill se över livsmedelslagen så att även småskaliga naturturismföretag kan förädla och salubjuda produkter från jakt, fiske, bär- och svampplockning.

Bernt Karlsson

Rovdjuren lockar flest motionärer
Stora rovdjur och möjligheten att skydda tamdjur från rovdjursangrepp har engagerat många riksdagsledamöter.
Genom ökad radiomärkning och löpande kontroll av björnar och vargar vill Jan Lindholm (mp) införa regeln att varje tjuvskjuten varg eller björn omedelbart ska ersättas med ett nytt djur hämtat från någon annan del av världen. Det skulle enligt motionären göra all tjuvjakt ointressant och om den ändå sker så berikas bara den inhemska varg- eller björnstammen med friska gener utifrån.
Det är omänskligt att begära att husse ska stå som passiv åskådare medan vargen sliter den trogna jakthunden i bitar, skriver Staffan Danielsson och Anders Larsson (båda c) som vill ha en ändring av paragraf 28 jaktförordningen och en översyn av straffsatserna för jaktbrott.
Sven Bergström och Kenneth Johansson (båda c) vill ha en specialstudie av rovdjursförhållandena i området Ovanåker-Rättvik medan Jörgen Johansson © vill ha en friare jakt på rovdjur i områden där de förekommer i starka koncentrationer.
Birgitta Ohlsson (fp) vill att skyddsjakt på varg bör tillåtas först när vargstammen nått ett antal av 200 individer och att 500 vargar borde vara ett minimum för en livskraftig vargstam.
Ekot från skottet mot vargen i Dalsland med påföljande fängelsedom för fårägaren har nått ända in i riksdagshuset. Lås inte in den som skyddar sin tamdjur, skriver ett antal kristdemokrater med Sven Persson i spetsen och vill i likhet med Jan Andersson och Eskil Erlandsson (båda c) ha en ändring av paragraf 28 jaktförordningen. De två centerpartisterna vill också ha en begränsad jakt på lodjur utanför renskötselområdet.
I en motion om landsbygdsutveckling i ett västsvenskt perspektiv pekar Anita Brodén och ytterligare tio folkpartister på nödvändigheten av en balanserad rovdjurspolitik med möjlighet till skyddsjakt. En likartat motion, fast med bäring på Gävle-Dalaområdet, har lämnats in av Ragnwi Marcelind (kd) och Hans Backman (fp).
Om rovdjur angriper tamdjur ska skyddsjakt omedelbart tillåtas, skriver Rolf Gunnarsson (m).
Sven-Erik Sjöstrand och ytterligare fem vänsterpartister vill däremot främja utvecklingen av rovdjursstammarna och förstärka insatser mot illegal jakt. Naturvårdsverket och Jägareförbundet ska dessutom ges i uppdrag att utreda möjligheterna att minska antalet rovdjursdödade hundar.
Andra motionärer som bekymrar sig över vargarna väl och ve är Marietta de Pourbaix-Lundin och Göran Lindblad (m) som inte vill att vargen ska omfattas av paragraf 28 jaktförordningen. Åsa Domeij (mp) och Sven-Erik Sjöstrand (v) vill med anledning av Ringvattnet-vargen ändra paragraf 27 jaktförordningen så att det blir svårare för Naturvårdsverket att besluta om skyddsjakt på enstaka individer.
Runar Patriksson (fp) anser däremot att det redan nu finns en livskraftig och därmed jaktbar vargstam i Sverige och att någon form av jakt bör tillåtas omgående.

Bernt Karlsson

”Upphäv lagen om blyförbud”
Det så kallade blyförbudet, som skjutits upp till att eventuellt träda i kraft den 1 januari 2008, har också resulterat i ett flertal motioner. Samtidigt som regeringen sköt upp frågan skedde en utvidgning av blyhagelförbudet till att även gälla jakt på öppet vatten. Det vill Krister hammarberg (m) ändra på. Det finns inget miljöskäl att förbjuda blyhagel annat än i situationer där ätande änder kan plocka upp hagel, alltså i våtmarker och grunda vatten, heter det i motionen.
Det enda rätta i denna förvirrade fråga är att helt upphäva lagen om blyförbud i ammunition vid all jakt förutom i våtmarker och vid sportskytte, kräver Jan-Evert Rådhström och Magdalena Andersson (båda m) i en annan motion.

Fjälljakten lockar till motioner
Även höstens incidenter i fjällen, när norska jägare bröt mot reglerna för småviltjakten, återspeglas i motionsfloden. Krister Hammarberg (m) vill inte att utländska jägare ska tillåtas jaga på egen hand i fjällen utan bara tillsammans med auktoriserad jaktguide eller som gäst tillsammans med svensk jägare. I en annan motion om fjälljakten föreslår Anna Grönlund Krantz (fp) att reglerna för ripjakten harmoniseras med vad som gäller i Norge. Agneta Ringman (s) vill att alla statens jakt- och fiskeupplåtelser ska hanteras av Sveaskog.

Jakt på säl och skarv
Ett stort antal motionärer vill införa allmän jakttid på skarv och utvidga jaktområdet för gråsäl, både till nya kustområden och utanför de särskilda skyddsområden där säljakt idag bedrivs. Krister Hammarberg (m) påpekar att gråsälen bara är en av två skadegörare och att skyddsjakt bör tillåtas även på vikaresäl i Norr- och Västerbotten. Birgitta Sellén och Sven Bergström (båda c) vill ge yrkesfiskarna möjlighet att jaga säl från båt i direkt anslutning till fiskeredskapen.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
jagt og jæger

Jägare sköt varg för att rädda hunden – hotas av fängelsestraff

2005-11-17

En jägare i Orsa följde inte vad som står i paragraf 28 i jaktförordningen.
Han väntade inte på att jakthunden först blev skadad av vargen och sköt direkt. Tillkallad veterinär kunde inte hitta några skador på hunden. Att jägaren hävdar att han sköt för att stoppa ett vargangrepp hjälper inte.
Dessutom dödade mannen en alfatik, som fött minst fyra kullar och anses extra värdefull för den svenska vargstammen.
Händelsen inträffade den 13 oktober förra året.
Kammaråklagare Katarina Lindström i Falun väcker nu åtal mot den nu 36-årige jägaren eftersom han ”uppsåtligen skjutit och dödat en varg som är ett fredat vilt. Brottet är grovt eftersom det avsett ett hotat, sällsynt och annars särskilt skyddsvärt vilt”.
Mannen åtalas för grovt jaktbrott för de två skotten mot vargtiken.
Minimistraffet för grovt jaktbrott är sex månaders fängelse och maximistraffet fyra år.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Citat:quote:

Originally posted by Høgh

Jeg har besluttet at starte en lille nyhedsside på http://www.riffeljagt.com og i den forbindelse har jeg brug for en masse tips!
...

Jeg lægger tre pæne brugte HVA 640 (system 98) rifler til side til de tre mest aktive "informere" i år 2006 - dog skal man min. levere 20 tips for at deltage i ræset om disse....


Hej Høgh,

det er en stor fornøjelse næsten dagligt at følge med i nyhederne - og tak for det.

Selvom 1ste pladsen sandsynligvis allerede er givet, spekulerer jeg på hvem der ellers er blandt de 5 første. Lidt synlig konkurrence om de to efterfølgende pladser (det næste halve år) kunne sikkert give noget mere.

osterwald