Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Kammerlængde ?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hey alle..

I var så rare at hjælpe sidst jeg havde et spørgsmål, så prøver lige igen.

Er der nogen der kan forklare mig den effektmæssige forskel på 70mm patroner, og 76mm.
Er der nogen stærke argumenter for at vælge det ene frem for det andet?

På forhånd tak.
Der bliver lavet nogle udmærkede stålpatroner der har en udgangshastighed på 500 m/sek (bl.a. Kent FastSteel). De er meget effektive men kræver et 76 mm. kammer. Den hastighed kan, så vidt jeg ved, ikke købes fabrikslavet til 70 mm. kammer.

Uffe

Sejren venter den der har alt i orden.......... Det kaldes HELD! Citat: Roald Amundsen.
Så forskellen er hvor hurtigt haglene flyver afsted?

Men vil det ikke medfører at "langsomme hagl"(70mm), vil have lavere gennemtrængningsevne, men levere mere kinetisk energi i målet? Selvfølgelig med under forudsætning af at skudafstanden holdes inden for de grænser vi lærer, når vi tager jagttegn..

Tager jeg fejl?
Jaa, jeg vil da mene, at du tager fejl ihvertfald i det ene spørgsmål.
Hvis man kan sige - alt andet lige - så vil jeg mene, at den patron med størst udgangshastighed afleverer mest energi i vildtet nærmest uanset afstand. Vi taler jo normalt ikke om gennemskud med hagl.
Det vanskelige består i at ramme - centerskuddet skal nok aflevere tilstrækkeligt energi.
Ja ok... Hvilken det levere mest kenitisk energi er nok et længere fysik regnestykke... Kan du ikke uddybe det med at ramme? Er der så stor forskel på hastigheden, at det er vanskeligere at ramme ?

Laves de samme patroner til forskellige kammerlængder? Jeg mener kan en 70mm bære brenneke kugler såvel som en 76, 80 eller 89mm ?

Og for at forstå det helt rigtigt må jeg også lige vide: forskel på Els. 70 og 76, bruges de ekstra 6 mm på mere krudt, eller flere hagl?

Tak fordi i gider bruge tid på at forklare det for mig, det sætter jeg pris på.
Nej, jeg tror ikke hastigheden på centerskuddet er ikke højere end på randhaglene. Det jeg mente var, at hvis du har prøvet at stå på lerduebanen og se en dygtig skytte pulvarisere duen langt, langt ude. Så er det for det første ikke mig du har set, men for det andet er du ikke i tvivl om, at det er skydetræningen der tæller.
Efter min overbevisning, så kan en dygtig jæger levere vildtet med de billigste S&B 7'er patroner på lange hold, hvor vi andre må optimere udstyret og halvere afstanden.
6 mm. 70 kontra 76mm der er flere mugligheder, kan bruges på flere hagl. Eller en smule mere krudt samt en haglskål med buffer.
Bufferen giver mere plads i forbrændings øjeblikket og trykket sænkes.
Den største forskel på de tre patron længder er som bare mange flere mugligheder for lige at lave den rette patron alt efter hvilke jagt man lige er på
Du kan også få Brenneke kugler ladet i 12/67,5 (2,5") patroner. Der er oftest kun minimal forskel på Brenneke(tradionelle Slugs) i 12/67,5 og 12/70

Specielt Sabot Slugs i 12/76 og 12/89 kan findes i MEGET kraftige varianter. Disse kræver dog riflet pibe eller riflet Slug-Choke.
Lightfield Ammunition leverer en 12/89 Sabot slug på 6450 Joule(4799 foot pounds) (TKO=115)
http://web.me.com/boutdoors/LITFLD/Hunting.html
Til sammenligning giver en RWS Brenneke i 12/70 ca. 2700 joule ved mundingen.

Længere patron bruges oftest til en kombination af flere hagl, og større krudtladning.

F.eks. kan Federal levere en Speed-Shok® Waterfowl 12/70 med 28 gram(1oz) og 1375fps(419m/s) og den samme i 12/89 med 39 gram(1 3/8oz) og 1550 fps(472 m/s)
12/76'een i Speed-Shok® Waterfowl fås i en variant på samme hastighed som 12/89'eren, men holder kun 32 gram hagl.

http://www.federalpremium.com/products/shotshell.aspx

Federal leverer 12/89 med op til 63 gram hagl, men det er så på bekostning af hastighed.

Glædelig Jagt fra Grønland

Jesper Rex
If you can't do it with a 30-06, it likely can't be done...(Men det ER nu kedeligt kun med en gøb....(skriver manden med 10+))
Tak, det hjalp en del på forståelsen af det..

Men vil det sige at det ville være dumt ikke at vælge en haglbøsse med 76mm kammer, da de typisk ligger i samme prisleje som 70mm? Har ikke umiddelbart nogen interesse i supermagnum, da jeg formoder de i alle tilfælde præsterer langt over behov ?

En helt anden ting er opboring? Fungerer det ? Eller er det en uholdbar løsning?
I forhold til energien i langsomme contra hurtigere ladninger.
Jeg erindrer på et tidspunkt, at vi havde en tråd herinde, der regnede på anslagsenergien i et hagl str. 3 skudt afsted med 400 m/s hhv 500 m/s.... nogle hastigheder som ligner dem, der præsteres på hhv 70mm og 76 mm stålhaglspatroner.

Som jeg erindrer det, så blev det beregnet i et ballistikprogram af en herinde, at hvis man kigger på anslagsenergien i et str. 3 stålhagl (400 m/s) på 30 meters afstand, som er den maksimale tilladte afstand til en and, og overførte samme anslagsenergi til et hagl af samme størrelse, skudt ud med 500 m/sek., så skulle man ca. 38 meter ud, før anslagsenergien var et same niveau som det hagl, det blev skudt ud med 400 m/s.

Alt andet lige: 500 m/s rækker noget længere ud. MEN: Så er der ikke taget højde for at haglene spreder sig mere, hvilket giver ringere hagldækning - dvs. lidt større chance for at ramme anden - men til gengæld med færre hagl... hvilket ikke nødvendigvis er hensigtsmæssigt. Da der ofte skal mere end et hagl til, for at virke øjeblikkeligt dræbende - dvs. med øget chance for anskydning til følge trods regulært træf... En god tangboring kan formentlig i et vist omfang modvirke dette.

Idet energien udelukkende er et udtryk for hastighed og haglenes vægt kan du opnå høje hastigheder med 12/70 - til gengæld for færre hagl. Nogle mener, at færre hagl giver færre rand hagl - det vil sige kerneskuddet stadig er lige godt - i hvert fald inden for de 30 meter, som er normal maksimal skudafstand til en and. Om der ligger nagelfast bevis for dette - så har jeg ikke set det... men det er da muligt det findes...

Jeg skyder udelukkende med de hurtige haglpatroner i 12/76 - og det er jeg godt tilfreds med. Omvendt, så har jeg sådan set også været udemærket tilfreds med 12/70´ere bismuth fra Eley, når jeg har skudt i skov... Inden for de gængse skudafstande er der mange, der nok vil have mest gavn af 12/70 - dels pga. mindre støj ved skudafgivelse og dels pga. mindre rekyl. Prøvede en gang på en jagt at give en 12/76 faststeel til en medjæger, der aldrig havde prøvet dem. Han skubbede den i 2. løb. Der kom en sneppe - første skud med 12/70 sagde "bang" og han ramte forbi. 2. skud sagde "KÆMPEBANG" og han tabte geværet pga. den noget krafitgere rekyl. Det så sjovt ud - men for ham var det ikke særligt sjovt... han blev ikke omvendt til 12/76....

Jeg selv har vænnet mig til dem - men har taget konsekvensen og investeret i elektroniske høreværn for at beskytte hørelsen - hvilket jeg skænner er nødvendigt. Hos mig er der i hvert fald gratis ringetone, når man fyrer dem af uden høreværn...

.....nu certificeret indianer...med license to kill... :-)

Favourite Quote: En humlebi ved ikke, at den ikke kan flyve......Gå ud på terrassen og vift med armene...hvis du letter må du være uvidende ;-)
Her er en meget god ovesigt over effekten af de forskellige haglstørrelser i forskellige hastigheder http://www.patrontest.dk/article_read.asp?id=48

MVH Bjarne
Citat:quote:

Originally posted by Explorer

Her er en meget god ovesigt over effekten af de forskellige haglstørrelser i forskellige hastigheder http://www.patrontest.dk/article_read.asp?id=48

MVH Bjarne



Har kun skimmet den, men den virker meget interresant.

Uffe

Sejren venter den der har alt i orden.......... Det kaldes HELD! Citat: Roald Amundsen.
Virkelig spændende beregninger.
Gad nok vide hvordan dælen man kan få en vægtfylde på 18 g/cm3 i de Supershot - er det Uran man skyder med[Big Grin]
Nåå, det kan jeg da selv se, at det er wolfram - jeg vidste faktisk ikke, at det har samme densitet som guld [:0]