Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Mauser rifler;historie og muligheder?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej

Som så mange andre har jeg stiftet bekendtskab med de ”gamle” Mauser rifler. Jeg kan forstå at de gamle Mauser model 98 trods deres alder går for at være yderst stabile velfungerende, hvilket jeg også har kunnet erfare med de 2 jeg har stiftet bekendtskab med. Men er der nogle der kender lidt yderligere til historien bag Mauser riflerne? Det kunne jo være sjovt at kende lidt mere til deres oprindelige/jagtmæssige historie.

Jeg kan forstå at de ”ældre” Mauser rifler der anvendes til jagt er af modellerne 98/98 K og 96. Men hvad er den store forskel på modellerne? Er min antagelse om tysk kvalitet og stabilitet altid gældende for de 3 Mauser typer eller er der specielle serienumre eller produktionssteder man skal holde sig langt væk fra?

I hvilke tidsperioder er de forskellige modeller produceret (evt. antalsfordeling mellem dem)?

I hvilke lande er de forskellige Mausere produceret?

Har alle Mauser modeller oprindeligt været anvendt som militær rifler under 2. verdenskrig eller andre krige?

Er riflerne oprindeligt alle produceret i samme kaliber 8x57 IS (JS) eller i flere forskellige kalibre?

Jeg har selv i nogle år haft en Mauser 98 i 6,5x55 monteret med en Otterup Pibe. Og har for nylig købt en ok Mauser 98 i kaliber 308 W med ny pibe til meget beskedne penge. Men hvad skyldes det at der findes så mange ompibede Mauser rifler? Er de oprindelige piber dårlige eller slidte? eller har man bare haft brug for billige rifler og så var det billigst at ombygge de gamle krigsrifler til de kalibre der var behov for jagtmæssigt?

Er det hovedsageligt Otterup Piber der sidder på riflerne der er ombygget (hvad er evt. historien dertil)? Er der sket lignende ombygning af Mauser rifler i hele Europa eller er det et DK fænomen?

Jeg har selv set ombyggede Mauser rifler i kaliber 243, 6,5x 55, 308 W og 30.06. Men findes de kun i disse kalibre/evt. hvorfor kun lige i disse kalibre?

Når jeg skriver at jeg har set ombyggede Mauser rifler så tænker jeg mest på nye piber. Men er der normalt også lavet andre forandringer ved riflerne/evt. hvilke?

Jeg har selv flere gange overvejet at finde en gammel 8x57 IS Mauser, der ikke er alt for pæn i skæftet, men ok i piben, og som jo til tider kan fås for små penge. Men kender nogle til hvor meget forskel er der mellem 8x57IS og 308 W kalibrene, f.eks. til vildsvin? Er rekylen på en 8x57 IS meget kraftigere end 308 W?

Hvis man forstiller sig at anvende en Mauser 8x57 IS til vildsvin vil det så være dumt at få et grimt skæfte udskiftet med et kunststof skæfte? (tænker mest på rekylen og hvor meget mere den vil mærkes på et kunsstof skæfte). Hvad meget vil et sådan ordentligt kunststofskæfte beløbe sig i (evt. et link til en butik der sælger et der kan bruges i en Mauser 98). Skal man regne med tilpasning 1-2 timer hos en bøssemager oveni pris på skæftet?

Hvad vil en ny pibe der passer til en Mauser 98 i dag kunne skaffes til og hvor lang tid vil et sådan skift tage?

På forhånd tak

Mvh.
Bygork
Jeg husker kun at man altid sagde at man skulle helst have en Mauser fra før 1943. Derefter blev de ofte lavet af slave/krigsfangere og kvaliteten gik nedad.
h