Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Jagt med blyprojektiler
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej alle

Er der nogen der har erfaring med jagt på råvildt med hjemmestøbte blyprojektiler?

Jagten foregår ikke i Danmark.

Jeg støber 170 grains blyprojektiler der har en udgangshastighed på ca. 2000 fps. Hårdheden ligger omkirng 6 Brinell. Kaliberen er 30-06. Præcisionen er god.

Det kunne være sjovt at høre om der er nogen herinde der har anvendt hjemmestøbte projektiler til jagt på råvildt.
Hvorfor gør du det?

Jeg troede ikke man kunne få bly til at holde i riflingen ved den høje hastighed - jeg troede faktisk at det er derfor man ikke rigtigt kan få salon med så høje hastigheder?
Det maa være et fandens arbejde at gøre den riffelpibe ren.
H
Hvis man taler kalibre som 357mag, 44mag, 45/70 og lignende er der mange der skyder med såkaldte hardcasts. Når de bliver skubbet med over 1.500-1.600 fps bruges tit gaschecks netop for at hindre afsætning af for meget bly i piben.

Stort knald = stort smil :-D
Hej nfrederik.

Jeg har ingen erfaring med råvildt, med med en del dåvildt i en dyrehave, så det du har gang i kan sagtens lade sig gøre. Dog er der nogle ting du skal være opmærksom på.

1. Din blykugle skal være med flad næse. Jo større flade jo bedre. En rundnæset kugle laver næsten ingen sårkanal, hvorimod en fladnæset lokker et kaliberstort hul hele vejen gennem vildtet, og du kan spise køddet helt ind til hullet, for der er ingen blodunderløbninger.
Derfor var farmeren lige glad med om jeg skød dem på kroppen eller jeg skød dem i hovedet.
At lade blykugler til 2000 fod pr. sekund er intet problem, og du kan faktisk komme langt over det hvis du har remedierne og behærsker teknikken med at hærde blykugler. 3000 fod pr. sekund er muligt.

Du skal bruge afbalanceringsklodser. De er efterhånden svære at skaffe.
Når du har støbt kuglerne sætter du gascheck på med en 0.309 smøreværktøj. De skal ikke smøres.
Så tager du et par af de mislykkede kugler og sætter dem midt i bageovnen. For husfreds skyld bør du gøre det mens fruen er på arbejde, eller du bør bruge en gammel ovn.
Sæt 2-3 blykugler midt i ovnen og hold øje med dem under processen.
Du sætter termostaten til 220 grader og venter til kuglerne er gennemvarme. Er der ikke sket noget hæver du temperaturen med 5 grader, og sådan bliver du ved indtil kuglerne lige netop begynder at synke sammen. Så reducerer du temperaturen med 5 grader og lader ovnen stå der.
I mellemtiden har du fundet en blikkasse hvor du stiller resten af kuglerne i, stående på gascheckene. Den skal være sådan udformet at den lynhurtig kan nedsænkes i koldt vand.
Når så kuglerne er gennemvarme, lad dem bare stå længe i ovnen, tages de hurtigt ud og hele herligheden nedsænkes hurtigt i en spand vand.

Nu er kuglerne så hårde som de kan blive, og de må på ingen måde deformeres, for så forsvinder hårdheden ganske hurtigt.
Derfor skal du bruge en .310 smøredie, og så er du faktisk klar til at lade med dine normale ladedata.

Med en fladnæset kugle vil du nogen situationer ikke se den mindste reaktion på det påskudte ravildt. I andre situationer vil du opleve at de løber 40-80 meter inden de taber pusten

Held og lykke med projektet.

375ras

Rigtige autister har deres eget kaliber.
Citat:quote:

Originally posted by nfrederik

Hej alle

Er der nogen der har erfaring med jagt på råvildt med hjemmestøbte blyprojektiler?

Jagten foregår ikke i Danmark.

Jeg støber 170 grains blyprojektiler der har en udgangshastighed på ca. 2000 fps. Hårdheden ligger omkirng 6 Brinell. Kaliberen er 30-06. Præcisionen er god.

Det kunne være sjovt at høre om der er nogen herinde der har anvendt hjemmestøbte projektiler til jagt på råvildt.



You da man!

Rent bly ligger omkring 5-6 BHN og alle andre på denne grønne jord døjer med at komme forbi ca. 1600fps uden at afsætte bly i piben.
Selv er jeg nået lidt længere med gascheck men 2000fps så er jeg oppe i en 10-12 BHN legering for ikke at afsætte bly i piben.
Hvis du stadig er aktiv her så uddyb venligst dine bedrifter så vi andre kan lære af det.