Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: TSX / TTSX til .243 win
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Oh alvidende DRALF'ere

jeg overvejer at skifte væk fra Oryx i min .243 win, og spørgsmålet er så, om et af kobbersømmene vil være et fornuftigt alternativ.

Ret indlysende, så vil det største vildt i farezonen være rådyr, men er tsx/ttsx en ok kugle til det?

It's not the size of the dog in the fight - it's the size of the fight in the dog
Jeg har lige prøvet et hav af forskellige ladninger med 80 gr TTSX BT til min 243 win tikka m595 med en 10 tommer stigning, ingenting virker så nu opgiver jeg. jeg var ellers ret vild med Barnes kuglens konstruktion og kunnen, men sikke et cirkus og få samling på det skidt.

Prøver man så en 100 gr Sierra prohunter, så er det næsten umuligt at lave en load der ikke kan skyde, og den bedste skyder stort set trekløver konstant, hvis jeg holder kanonen roligt.

who dares wins
Citat:quote:

Originally posted by Prezzy

Oh alvidende DRALF'ere

jeg overvejer at skifte væk fra Oryx i min .243 win, og spørgsmålet er så, om et af kobbersømmene vil være et fornuftigt alternativ.

Ret indlysende, så vil det største vildt i farezonen være rådyr, men er tsx/ttsx en ok kugle til det?

It's not the size of the dog in the fight - it's the size of the fight in the dog



Jeg bruger 85gr tsx i min match .243 til min sauer 202. Og de sidder klistret op ad hinanden på 100m.
Virker fint til rådyr .

________________________
Mvh
Ivan (sjælland)

If God really wanted us to be vegetarian, why did he create the cow of food?
Hvis din riffel kan lide kobbersøm, så kører det [Smile]

Jeg har kun god oplevelser med 85 grain TSX i 243w, dem bryder bukkene sig bestemt ikke om [Smile]

MVH Bjarne
Hej Prezzy og International Poacher.

Jeg har skudt en del med Barnes TSX 85gr. i kaliber 243W

De første kugler købte jeg hos Korsholm, jeg snakkede med en af Deres ansatte, han sagde: du sætter projektilet så enden af halsen på hylstret klemmer på nr. 2 rille, så du har en synligt rille fremme. prøv med Normas MRP krudt 45,5gr., med den ladning, har de sidste 3 rifler jeg har ladet til i 243W virket til UG+, hvor et plaster har kunne dække en skudgruppe på 5 skud.
Jeg havde en hastighed på 929 m/s, jeg vil sige en er en super fart til en Barns kugle i 243W.
Jeg har skudt bukke ud til godt 200m med kuglen.
Det er den kugle jeg har haft bedst knald/fald med, ud af de godt 200 stk råvildt jeg har skudt.

På nuværende tidspunkt afprøver jeg Barnes TSX i 6,5x55 til råvildt.

Jeg bruger også kuglen i kaliber 30-06 med en 165gr. kugle med en hastighed på 840m/s, den kugle kan jeg takke for at jeg fik min hjort på næsten 9 kg. Jeg forsøgte ellers med en Nosler Patition 180gr. men det væltede den ikke af med da den fik Barns kuglen væltede den. jeg ved jo ikke, om den ikke også havde væltet, hvis den havde fået en Nosler kugle mere, men kugle nr 2 var en Barnes kugle pga. jeg havde mest tiltro til den, men jeg havde hørt på nogle som skød med Nosler Patition og de roste den til skyrene, derfor måtte jeg prøve den, men det blev sidste gang de kom med på grise og hjorte jagt hos mig.

Det er ikke så jeg kun skyder med Barnes kugler, jeg prøver de forskellige kugler af, men vender næsten altid tilbage til Barnes TSX

PS. Jeg har aldrig fået ødelagt et stykke vildt med en Barns kugle, udgangshullet har lagt på 2-4 cm, nok til at SW kommer fint ud.

Mvh Maubla Ole
OK Lyder jo alligevel lovende når i alle sammen siger at det kan virke, så holder jeg liv i drømmen lidt endu. kan der virkelig være så stor forskel på 80 og 85 gr. de er jo dyre nok, jeg vil nu alligevel prøve de 85 gr i min Tikka. Så må vi se. Og det med anden rille skal da også have et forsøg. Tak for hjælpen, i skal nok høre nærmere, skal på skydebanen Torsdag.

who dares wins
Kan kun tilslutte mig hvad alle andre siger vedr. sættedybde... Helt ned så kun den sidste udfræsning i kuglen er synlig!

J.
Takker for info. Helt tilfældigt har jeg i onsdags bestilt en kasse 85 grains tsx. Prisen for tsx er faktisk billigere end Oryx, så det er jo en ren win/win situation.
Nu mangler jeg bare en billig træningskugle, der minder om tsx i ballistisk egenskab. Nogle forslag?

It's not the size of the dog in the fight - it's the size of the fight in the dog
Et lille og helt uvidenskabligt hint. Jeg har oplevet at barnes TSX ikke ville skyde ordentligt i 280AI. Løsningen for mit vedkommende var at gå fra en meget langsomtbrændende krudt Vithavouri 165 til en lidt mere hurtigtbrændende krudt Rhino 19/22.

Det kunne være samme finte kunne hjælpe andre med præscisionsproblemer med TSX.

Mvh Søren
Hej.
Barnes T-TSX skulle være mere villig til at åbne sig ved anslaget, men jeg har ikke haft nogle problemer med de TSX kugler jeg har brugt.

Jeg vil mene at det kunne være en god ide`at bruge T-TSX kuglen, hvis man skal skyde på meget lange hold på bjergjagt, men til alm. jagt kan jeg ikke se det er nogen behov for det.

Jeg har forsøgt med T-TSX kuglen i min 6,5x55 men den kunne jeg ikke få til at virke, da jeg så forsøgte med TSX kuglen virkede den med det samme, derfor er jeg nok mest fan af Barns TSX.

Det skal siges at til min gamle 7mm Rem-mag, der havde jeg en friflugt på 0,7mm den fik også det krugt som den kunne tygge før den virkede, men en 7mm RemMag er mange gange et sart kaliber at lade til[Sad].

Jeg tror mange er bange for at friflugten bliver for lang, folk har en ide`om at kuglen ikke rammer riffelgangen rigtig.
Det er ikke noget man skal være bange for, kuglen skal nok ramme riffelgangen rigtigt også selvom der er 6mm til riffelgangen.

Hvis man ser på Normae`s Oryx Fabriksladet patroner til en 30-06, der sidder kuglen meget dybt, de har brugt sættebybden til at hæve farten med, som jeg ser det.
Personligt tror jeg at kuglen stabiliserer sig bedre ved at have lidt friflugt før kuglen møder riffelgangen, men men, det eneste jeg ville frem til [Big Grin] var at man ikke skulle være bange for at sætte sine kugler dybt. Der er hvis gået mode i at lave sine ladninger med så lange totallængder som muligt. Det man får ud af det er, at man bruger noget mere krudt, for at få den samme hastighed, som hvis man havde sat kuglen lidt dybre [Big Grin][Big Grin][Big Grin]

Mvh Maubla Ole
Citat:quote:

Originally posted by Maubla

Der er hvis gået mode i at lave sine ladninger med så lange totallængder som muligt. Det man får ud af det er, at man bruger noget mere krudt, for at få den samme hastighed, som hvis man havde sat kuglen lidt dybre [Big Grin][Big Grin][Big Grin]

Mvh Maubla Ole



Jo kortere patron jo højere tryk som man også vil opleve det når man beregner i Qload

Men Qload har dog ikke en indbygget parameter hvor man sætter den eksakte friflugt, kun et start tryk som ved o friflugt er angivet til 7200 PSI / 496,4 bar

Så et eller andet sted mellem en meget kort patron og ingen friflugt vil man finde det laveste tryk

Sven-Eric Johansson har i "Allt om krut & lite till" beskrevet en lille test hvor han sammenligner trykforløb i 30.06 og 300 wm mens friflugt varieres, resultatet er nærmest det samme og trykker begynder at stige fra mellem 4 og 5 mm friflugt ned til ca 1,5, fra ca 1,5 til 0 sker der ikke noget

30.06

[Image: seating-pressure-30-06.jpg]

300wm

[Image: seating-pressure-300wm.jpg]

MVH Bjarne
Hej Bjarne
Efter det du viser vil hastigheden falde jo kortere patronen er, mine hastigheder har altid blevet højre jo dybre kuglen sidder med den samme mængde krudt, selvfølgelig stiger trykket i kamret.
Når jeg afprøver det i QL så stiger hastigheden også, man skal selvfølge ikke overskride de anbefalede tryk normer i kamret.

Det jeg ville frem til med mit indlæg var, at man ikke behøver at gå så meget op i friflugten afstand som mange gør, det er ikke altid friflugten der er vejen frem til at man får sin ladning til at skyde godt.

Det jeg kan læseud af det du viser så er Tryck (MPa) lavere ved en kort patron længde end ved de lange, det må være MPa man skal se efter da det er kun den der går igen i de 2 skema, eller så forstår jeg det nok bare ikke [Sad].

Jeg ved med den samme mængde krudt, så stiger hastigheden jo dybre kuglen sidder i hylstret, det er ingen anbefaling til at man skal gå over max tryk.

Det du viser Bjarne fortæller ikke noget om mængden af krudt [Wink]

Mvh Ole
Citat:quote:

Originally posted by Maubla

Hej Bjarne
Efter det du viser vil hastigheden falde jo kortere patronen er, mine hastigheder har altid blevet højre jo dybre kuglen sidder med den samme mængde krudt, selvfølgelig stiger trykket i kamret.
Når jeg afprøver det i QL så stiger hastigheden også, man skal selvfølge ikke overskride de anbefalede tryk normer i kamret.



Jo men giver du mere friflugt end vist i tabellerne vil trykket stige, på 30.06 tabellen er trykket også ved at vende da den er steget med 15 bar fra 4,9 til 6,3 mm

Citat:quote:

Originally posted by Maubla

det er ikke altid friflugten der er vejen frem til at man får sin ladning til at skyde godt



Nej ikke altid men nogle rifler / projektiler spiller det en stor rolle, har feks prøvet med 180 grain TSX i 300wm hvor jeg blot ændrede friflugten 0,7 mm og den gik fra at have en spredning som en kaffekop til at lave trekløver grupper

Citat:quote:

Originally posted by Maubla

Det du viser Bjarne fortæller ikke noget om mængden af krudt



Nej det har jeg ikke fået klippe/klistret med, og der står ikke noget om mængden i det beskrevne forsøg, men jeg går ud fra at den er den samme da forsøget går ud på at kontrollere patronlængdens betydning for trykket

Citat:quote:

Patronlängden
För att kontrollera patronlängdens betydelse så har vi provat ett antal olika patronlängder i kaliber .300
Win. Mag. Patronerna har varit laddade med Norma 204 krut, Norma hylsor, Winchester tändhatt och kula
165 grains Nosler Ballistic Tip. Patronlängd enligt SAAMI skall vara max. 3,34" (84,84 mm) Vi började
med längden 86,15 mm. Man kan notera att trycket stiger när friflykten blir mindre. Det skiljer 7,5 %
mellan högsta och lägsta trycket. Man kan också notera att fram till en friflykt mindre än 3 mm så stiger
trycket hela tiden Detta skulle ju innebära att en friflykt på mellan 2 -3 mm vore att rekommendera för då
har patronlängden inget större inflytande på tryck och hastighet.

Vi har gjort samma försök med ammunition i kaliber .30-06. Max. längden anges till 84,84 mm enligt
CIP. Man ser att man har ungefär samma samband här med friflykt och tryck som i kaliber .300 Win. Mag.
Skillnaden i tryck är här som mest 11,8 %.



MVH Bjarne
Når i snaker om at den skyder dårligt, og hov så fandt man lige den rigtige sættedybde/krudt/hastighed hvor skidt en skudgruppe til hvor god en skudgruppe snakker vi om, er det en flaskebund der bliver til trekløver eller ? jeg tænker bare på om det kan være så ringe en skudgruppe at det ikke er værd at arbejde med ?

who dares wins
For 300wm jeg omtalte er det som på billedet fra før til efter

[Image: 300WMTSX.jpg]

MVH Bjarne
hej
Jeg prøver igen, det er ikke altid vejen frem at lave en lille friflugt for at få en ladning til at skyde trekløver grupper.

Mvh Maubla Ole
Citat:quote:

Originally posted by Maubla

hej
Jeg prøver igen, det er ikke altid vejen frem at lave en lille friflugt for at få en ladning til at skyde trekløver grupper.

Mvh Maubla Ole



Er der nogen der har sagt/skrevet det? [Smile]

Jeg kan kun give dig ret, det er individuelt for riffel / kugle kombination, men jeg har selv haft en riffel der med en bestemt projektil bedst kunne med 0 friflugt

MVH Bjarne
Hej
Bjarne, Jeg har selv haft behov for kort afstand til bummene i min 7mm remMag, den skulle ned på 0,7mm friflugt, men jeg har bestemt mange ladninger som er blevet bedre ved at forøge friflugten.

Når jeg arbejder med en ladning så laver jeg 3 ladninger med et halvt gr. Spring.

Jeg finder max ladningen i QL og går et halv gr. tilbage med første ladning.
Ud fra den laver jeg en vurdering om trykket på mit hylster, hvis det er ok så er det den ladning, ud af de 3 testladninger, jeg trimmer til.

Explore Bjarne beskriver hvis i en anden tråd, hvordan man finder max trykket.

Mange gange har jeg en ide om, hvor hurtigt jeg gerne vil have en kugle til at gå.

Jeg har nok lagt i den høje ende af skalaen med hastigheder, men er begyndt at se mere på hvad kuglen kan med en givende hastighed.

Personlig mener jeg ikke man skal bruge bløde kugler til høje hastigheder.

En 165gr Hornady SST i kaliber 300WM med høj hastighed vil lave store kød ødelæggelser på et stykke råvildt, men er samme kugle brugt i kaliber 308W med en moderat hastighed så vil det være en ok kugle.

Mvh Maubla Ole
Så er ladningen, efter nogle ture på skydebanen, endelig fundet.

COL: 68,1 mm
Krudt: 45,5 grains MRP
Gænghat: Federal 210
Kugle: Barnes TSX 85 grains

Spredning på 100 m er 16 mm.
Nu mangler jeg bare en kronograf for at finde ud af hvor hurtigt de flyver. Et forsigtigt gæt er ca 950 m/s

Takker for indput til alle

Morten

It's not the size of the dog in the fight - it's the size of the fight in the dog
Hylster ??

Mvh Søren
Sider: 1 2