Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Selv den bedste riffel kan sige klik
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Hej

Sidste år begyndte min Sauer at klikke, hvorfor jeg besluttede mig til at rengøre den. Den har ikke klikket siden, og nu har jeg besluttet at rengøre den en gang årligt så det ikke sker igen.

Jeg kom heldigvis aldrig ud for at den klikkede på jagt.

I dette klip kan man så se at andre riffelmærker også kan klikke, ved dog ikke om det er på grund af manglende regøring.

http://www.youtube.com/watch?v=SQTWyE0xwTE

Sonny
En kammerat i USA fortalte mig engang de to højeste lyde han nogensinde har hørt.........

En pistol der sagde BANG.... da den skulle sige KLIK ! (kostede en radiator og en svær plet på nerverne).

En riffel på vandretur der sagde KLIK.... da den skulle sige BANG.! (Grizzley-territorie)

Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Hej Bobo.
Det er noget af en reklamefilm du henviser til, og kan ikke lige se den har specielt meget med klikkere at gøre.

Men der bliver skudt en del efter vildsvin kan jeg se.

Mvh. Rimfire Hunter
2.10 skal han afgive 2 skud og der klikker hans Bl....

Sometimes giving someone A second chance
is like Giving them an extra bullet for their gun,
cause the missed you the first time...
Netop. Hans Bl***r klikker, og jeg tror at årsagen er at han ikke får lukket den ordentligt. Der er ét sted i filmen, hvor han lukker meget forsigtigt, og dét har jeg erfaret at man netop IKKE skal gøre....
Kan forøvrigt ikke rigtigt forliges med de dér rettrækkere.... Jeg er ved at vride sådan en Bl***r mere end halvt i stykkker hver gang jeg skal repetere.... Har nok skudt for mange skud med almindelige velfungerende boltrifler....
Mange sene aftenhilsner - Per
Bl**** er ikke rigtig "rettrækker"

Ladegrebet vrider lidt op - og den er stadig tudegrim.

Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Det første skud går jo fint nok afsted (rammer også meget fint), det er efter repetering klikkern kommer.
De fleste jægere rykker godt til i ladegrebet når de repeterer under en jagtsituation, man ser desværre ikke hvordan det foregår her.

Hvis det er fordi riflen ikke er ordenligt lukket, undres jeg lidt fordi:

Man ser på filmen at hans patron, har fået et slag i fænghætten, det ser bare ikke særligt dybt ud.

Jeg er ikke ekspert i det fabrikat riflen har men, burde der ikke være en eller anden sikkerhed for at slagstiften slet ikke slår frem, hvis låsen ikke er ordentligt lukket.
Jeg vil ikke forestille mig hvad der sker hvis et skud går af i den type riffel uden bundstykket er ordentligt lukket og fastholdt i låst position.
Der kunne vel ske det at låsen bliver skudt bagud, lige ind i ansigtet på skytten, eller hvad forhindre dette i at ske når uheldet er ude?

Sonny

PS. Jeg har intet imod den type rifler, og hvis jeg stod og manglede en riffel ville jeg ikke umiddelbart fravælge fabrikatet, på trods af meget kritik her på forum. Denne film har dog givet mig lidt at tænke over, med hensyn til låsesytemet, for hvad sker der egentlig.
Citat:quote:

Sidste år begyndte min Sauer at klikke


Det var vel kun indtil du roerte ved ladegrebet?[Big Grin]

Hjemmeladeren

Det er en sej død at blive trådt ihjel af gæs
Umiddelbart sker der vel det at fænghætten ikke slåes rigtigt an. Men der er selvfølgeligt en grænse hvor skuddet kan gå, men det kan jo også ske på en boltlifter. S&L havde før de skiftede slagstifterne til en anden type stål et par uheldige tilfælde hvor slagstiften var knækket. Fjederen havde så trykket den helt frem og idet låsen så blev forsøgt lukket over en skarp patron gik skuddet inden låsen havde fuldt indgreb. I Norge var der da en skytte der blev reddet af sit KKC skæftes høje kindstøtte... Uden den havde det vist gjort rigtigt avs. Men nu er slagstifterne lavet af en anden type stål.

Mvh.

Yeti
Det med de "klikkende Bl***r'e" er vist nok noget med at hvis bundstykket ikke er lukket helt, sår forårsager et tryk på aftrækkeren at bundstykket lukkes helt, og den tilbageværende kraft (fra fjederen!?) får slagstiften til at lave et LILLE mærke i gænghætten.
Noget i den stil har en våbentekniker forklaret på en skydebane en dag, og foreviste det med et patronhylster udelukkende med gænghætte (uden krudt og projektil). Først lukket ganske forsigtigt (man kunne da se at der manglede lidt før "armen" var helt nede) og resultatet et lille "klik" og et lille-bitte mærke i gænghætten. Derefter lukket hårdt og gænghætten blev brændt korrekt af.
Mange hilsner - Per
Citat:quote:

Originally posted by rydstrøm

Det med de "klikkende Bl***r'e" er vist nok noget med at hvis bundstykket ikke er lukket helt, sår forårsager et tryk på aftrækkeren at bundstykket lukkes helt, og den tilbageværende kraft (fra fjederen!?) får slagstiften til at lave et LILLE mærke i gænghætten.
Noget i den stil har en våbentekniker forklaret på en skydebane en dag, og foreviste det med et patronhylster udelukkende med gænghætte (uden krudt og projektil). Først lukket ganske forsigtigt (man kunne da se at der manglede lidt før "armen" var helt nede) og resultatet et lille "klik" og et lille-bitte mærke i gænghætten. Derefter lukket hårdt og gænghætten blev brændt korrekt af.
Mange hilsner - Per



Kæft noget klamp, det blaser der.
Næ en boltlifter virker sgu fint, bare skub løftearmen i bund og skyd uden at skulle bekymre sig om skuddet får; Med mindre man har "Sauer-match-løftearms-aftræk"[Big Grin][Wink]
Den burde næsten tilføjes ordbogen[^]
Jebs, den viste patron i filmen med det lille mærke i gænghætten svarer præcis til det mærke der kommer når en Blaser ikke er lukket helt.
Man ser antydningen af en prik, men ikke nok til at patronen går af. Det kan skyldes 2 ting.
Låsen er lukket forsigtigt og ladearmen er ikke låst i sin forreste position eller hvis fejlen sker ved hurtig lukning med meget fart så er det fordi patronen har for lille headspace og på trods at kontant lukning ikke formår at låse ladearmen.
Da Blaser ikke har nogen cammingforce ved lukning af en patron der ligger på eller over max cip-mål så sker dette. Det er såmænd en rimelig og ret nødvendig sikkerhedsforanstaltning.
Andre boltløftere tvinger bare låsen i og skyder patronen af - no bullshit.

--
mvh M@X 2.0
Boltlift - or bust...
[Image: patch7.gif][Image: rav.gif]
Time weighed heavily on the craftsmans shoulders whispering
Compromise!

No true craftsman ever listened!
Tak for oplysningen M@X, jeg forstår nu at riflen ikke forsøger at affyre patronen når den ikke er helt lukket, men blot skubber bundstykket ind på plads.
Man kan således konkludere at grunden til klikkeren i dette tilfælde var et bundstykke som ikke var lukket ordentligt, hvorved der kommer et mærke i hætten på patronen.

For min Sauer 202, var problemet efter min mening en konstruktionsfejl (eller manglende rengøring, når andre skal sige det).

I bundstykket er der boret et hul som går ned til slagstiften, jeg regner med at dette hul skal lede eventuel krudtgas (eksempelvis fra fænghættebrud) ud i den fri natur.
På Saueren er hullet ret stort, og det er boret så det kommer ned til slagstiften lige ved det tynde stykke som skal gå ind i låsehovedet og ramme hætten.
Når nu der kommer skidt ned i hullet, vil det blive "pakket", imellem dette tynde stykke og resten af slagstiften, hvor fjederen sidder, som jo er noget tykkere.
Når der således er en "kage" af skidt foran fjederen (hvor slagstiften jo er tykkere), har denne naturligvis svært ved at slå langt/hårdt nok.
Jeg skilte låsen ad og skrabede skidtet ud med et stykke svejsetråd, hvorefter riflen fungerede fint igen.

De andre 2 rifler jeg har er en BSA fra midten af 70erne, og en BRNO FOX 527, fra sidste halvdel af 80erne.
På disse rifler er hullet mindre, og det sidder længere tilbage, så det går ned ved det tykke stykke af slagstiften, hvor fjderen sidder.
Jeg har aldrig haft låsen adsklit på de 2 sidstnævnte rifler, da der aldrig har været problemer med dem.
Min Sauer 202, har jeg kun haft i 8 år, og den har kun affyret 2-3000 skud, så jeg er utilfreds med at den allererde har givet problemer.

Ellers skyder Saueren super godt, og grunden til jeg købte den var at skæftet passede til mig uden tilpasning. Sidstnævnte er meget vigtigt for mig da jeg bruger den meget på drivjagt. Det skal siges jeg havde fat i ALLE (der var mange og ekspedienten begyndte at beklage sig) rifler ved en større østjydsk våbenhandler, og denne Sauer var den eneste[:0] jeg kunne bruge uden tilpasning.

Har aldrig haft problemer med selvskud ved lukning, men talt med en kammerat som har haft, dog i en ældre model.

Sonny
Utroligt! I har fandeme godt af det og er selv ude om det. Manglende riffel hygiejne er det hele der er i vejen, fra klikkere til egenspredning.
H
Hej Hogmeister

Med hensyn til Egenspredning har jeg kun haft problemer med Sauern.
Jeg købte et par kasser Barnes X (de gamle), projektiler sammen med riflen.
Efter 30-40, skud begyndte den at smide lidt med dem. Ved nærmere eftersyn kunne jeg se at løbet var helt kobberfarvet indvendig.
Jeg købte så et skumprodukt, som jeg sprøjtede ind i løbet af flere gange, og fik dermed næsten alt kobberet ud.
Efter at kobberet kom ud skød den fint igen, og der har ikke været problemer siden.

For mine 3 rifler gælder det at jeg kun ejer en rensestok, og ingen børster. Når der er kommet vand i løbet (regnvejr), skubber jeg et par kugler lokumspapir igennem løbet til det er tørt. Herefter skubber jeg en kugle olievædet lokumspapir igennem, og til sidst en enkelt kugle tørt papir, for at få olien ud igen (dette papir har altid mærkelige farver når det kommer ud).

Tja BSA og BRNO ligger begge på 6-7000 skud, og ved indskydning i riffelbænken, sætter 5 skud så hullerne dækkes af en 2 krone på 100 meter, med det ammo jeg laver til dem.
Saueren skyder helt fantastisk godt med 250gr Accubond, den sætter 5 så de dækkes af en enkrone. Andre kugletyper har jeg ikke kunnet lave lige så præcise, men bruger dem alligevel uden dårlig samvittighed til jagt.

Jeg mener derfor ikke at jeg har problemer med egenspredning, ved dog godt at andre får det hvis ikke de renser deres rifler.

Som værktøjsmager bruger jeg noget godt værktøjsolie (ISO 32, rensende), og jeg tror på at dette olie opløser eventuelt skidt i løbet, som så ryger ud når jeg skubber olien ud igen.

Jeg vil naturligvis ikke opfordre folk til at undlade rensning, rens så meget i vil, jeg vil dog ikke stoppe alle mulig mærkelige ting ind i mine løb.
Hvis jeg børstede en poleret overflade på et sprøjtestøbeværktøj, selv med en messingbørste, måtte jeg sikkert også ud at finde nyt arbejde, så det kan godt være en erhvervskade jeg har mod rensning af mine løb.

Sonny
.................Og hvis du er tilfreds med at dække en to-krone paa 100m Saaaaaaaaaeh. Jeg selv sætter højere forventninger.
H
@HOGMEISTER, kan du huske størrelsen på en 2 krone???en Dansk 2 krone måler 24,4mm samme som en US Quarter...
en Dansk eenkrone måler 20mm ca samme størrelse som US 1 cent mønt, som måler 19mm,bare som info...US Dime 17,8mm[8D][}Smile][^]
Naa ja, det husker jeg ikke, men med fast anlæg vil jeg gerne at de sidder inden for en Dime. US og Canadian iøvrigt samme størrelse. Jeg husker stadig de store gamle kobber 5-øre mønter.
H
Tja, jeg er så rigeligt tilfreds med egenspredningen i mine 3 rifler. Der er jo ikke tale om våben til konkurenceskydning, men bare helt alm. jagtrifler, som bliver brugt til helt alm. jagt.
Med hensyn til ammo, er der også bare tale om helt alm. hjemmeladet, hvor COL er tilpasset riflerne. Jeg kontrolvejer eksempelvis ikke mine ladninger efter krudtmålet er indstillet når jeg bare lader en 100stykker, og bruger helt alm. RCBS matricer.

Så jo, jeg er såmen godt tilfreds, nu du spøger så pænt, jeg forventer absolut ikke mere af en alm. jagtriffel.

Til jagtbrug for mig kunne jeg sagtens klare mig med meget større spredning, jeg ville også være tilfreds bare en femmer rørte alle skuddene (den behøver ikke engang dække dem).

En helt anden ting er at jeg ikke kan mærke så lille egenspredning når det er jagtskydning, det skyder jeg simpelt hen ikke godt nok til, når riflerne kommer ud af indskydningsbænken.

Sonny
Bobo bruger du værktøjsolie til det hele. Både til smøring og rustbeskyttelse ??
Sider: 1 2