Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: 308W kugle til krondyr ?
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Har søgt en del herinde, men syntes ikke lige jeg fandt svaret. Så jeg vover pelsen:

Hvilken kugle ville I vælge til 308W til krondyr på 150-200m?

Mere info:
- Vil forvente at 180 grs er passende
- Riflen skyder rigtigt præcist med 180grs kugler
- Prisen er ikke afgørende, da det ikke er til træning.
- Kuglebane er uden betydning
- God præcision er vigtig
- Kuglen må ikke splintre i dyret, men skal have høj restvægt og fornuftigt gennemskud.

Jeg er meget tilfreds med fx. 140grs Nosler Partition til 6,5x55. Men har ikke erfaring med NP i 308W.

Lurer også lidt på f.eks. Norma Oryx og Remington CoreLokt SP.

Hvad er jeres erfaringer?

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako BLEV en L461 Vixen .223R :-)
165 grs Barnes TSX. Say no more.

Hjemmeladeren

Det er en sej død at blive trådt ihjel af gæs
Hvis du er glad for Partition, hvorfor så lave om på det?
Jeg ville vælge en 165 g. npt.

/bundgaard
Du kan også bruge en 185 grains Lapua Mega.

Lad den til 750 m/s eller hvor den nu går mest præcist i din riffel, og brug den til det hele. Både rådyr, kronhjort, svin og elg lægger sig pænt og roligt til at dø indenfor 100 meter hvis du placerer den rigtigt. Placerer du den forkert, er det ligegyldigt hvad du skyder med [Wink].

Selvom du ikke skal træne med den, er det nu min erfaring, at man godt kan købe jagtkugler for dyrt. Når jeg er på skydebanen og har skudt med træningsammunition en hel aften, kan jeg godt lide lige at slutte af med 5 skud med jagtammunitionen. Bare lige for at overbevise mig selv om, at alt er som det skal være, og jeg kan forvente sikker træfning hvis jeg ikke når på skydebanen igen inden næste gang jeg skal på jagt.

Så der ryger som regel 45-49 jagtpatroner på skydebanen, for hver 1-5 jeg bruger på jagt. Og så gør det ikke noget, at de er billige.... Og ved 308W hastigheder har du slet ikke bruge for de dyre super duper kugler, som du er nødt til at bruge i 300 Win mag og hurtigere.

M.v.h. Lasse.
Ikke mærket, modellen eller materialet,
men præcisionen er religionen!
[Image: ajbutton.gif]
Enig med Lasse, MEGA er fantastisk. Billig, effektiv, og super præcis i de fleste rifler. Mere Allround kugle er svær at finde.
180 grains Speer DeepCurl. Bonded kugle til samme billige eller billigere pris end Lapua Mega.
Nu er det næppe nødvendigt med bondede kugler i forhold til hastigheden en .308 win sender en 180-185 grains kugle afsted med, men det kan måske minimere fragmentering
Tja.. Jeg kan jo nøjes med at kopierer teksten :

Enig med Lasse, MEGA er fantastisk. Billig, effektiv, og super præcis i de fleste rifler. Mere Allround kugle er svær at finde.

100 % enig
Jeg er for første gang kommet med i jagt, hvor kronvildt er en reel mulighed.
Jeg har ladet Speer DeepCurl 165 grains til min 308er.
De er bondede og flyver skidegodt, når de letter fra Sakoen.

Og skyder man med 308, så bør man efter min mening bruge bondede projektiler til kronvildt.
Og når en færdigladet jagtpatron står i ca. en femmer, ja så er der da slet ikke noget at betænke sig på.
Deepcurl har Rex i op til 180 grain.

Hellere kravle 100 meter til en lille buk end skyde 200 meter til en stor !!
Sako 75 Finnlight 308W
Carl Gustav 6,5x55
Remington 600 Mohawk 243W
Citat:quote:

Originally posted by fischerman

Tja.. Jeg kan jo nøjes med at kopierer teksten :

Enig med Lasse, MEGA er fantastisk. Billig, effektiv, og super præcis i de fleste rifler. Mere Allround kugle er svær at finde.

100 % enig



Jeg er da enig i beskrivelsen af Mega'en, men jeg tror bare ikke det er den Club338 eftersøger - og så er jeg selv på udkig efter en til 30.06 efter samme normer, som Club 338 har sat op.
Jeg vil blot mene, at der både er bedre konstruktioner og mere præcise projektiler end Mega'en.
Der er jo netop ikke en allround kugle der efterspørges, men den bedste og mest præcise.
Jeg har gennem sidste sæson skudt med Nosler Accubond og BT. Projektilet (mig bekendt er de ens, men AC er bonded) er kendt for at skyde præcist i de fleste rifler.

Jeg har haft gennemskud på alle dyr...

For mig at se kunne det være et bud som opfylder dine kriterier.

//Bo

Man skal ikke fortryde det man har gjort, men fortryde hvad man ikke får gjort........
Jeg kan ikke se hvorfor Club338 ikke skal kunne lave en præcis ladning med Mega (min jagtmakker skyder hul-i-hul med 308win). Og samtlige andre kriterier opfylder Mega ved 308 hastigheder.
Da han ikke forlanger at kuglen skal være dyr som bare fanden, opfylder kuglen alle de kriterier han har på sin liste (hvis den skyder godt i hans riffel). Ud over det syntes jeg egentlig også at kuglen er taknemmelig at lade.

Ligegyldig hvordan du vender og drejer det. Røven vender altid bagud.
Jeg er rimelig enig i betragtningerne om at Lapua Mega er en af de bedste (om ikke den bedste) alround-kugle, vel og mærke ved lave/moderate hastigheder. At den så tilligemed er billig gør den jo ikke ringere.

Jeg har ingen erfaringer med 165 eller 180 grains Lapua Mega i .30-kaliber, men har ladet nogle 200 grains i kaliber .300 Win Mag, og efter 2 forsøg havde jeg en ladning hvor 3 skud kunne dækkes af ét plaster og en udgangshastighed (målt!) på 875 m/s. Med denne hastighed laves der dog udgangshuller lidt (læs: noget) større end en 5-krone på et stykke råvildt.

Speer Deep Curl bliver også nævnt, og den kan jeg også forestille mig er god i en .308'er. Har ladet den i min 7mm Rem Mag med stor præcision.
Desuden har jeg lavet nogle 150 grains (FN - Flatnose, som er MEGET bløde) i .300 Win Mag, og dét er en fortræffelig varmint-patron, som efterlader en ræv som en rød plamage i græsset.

Når der specifikt søges en kugle til kronvildt og på (forholdsvis) lange afstande, set med "standard-jæger-øjne", vil jeg klart anbefale en 180 grains kugle, men uanset kugle-opbygning/-navn/-konstruktion så betyder kugleplaceringen dog mest.

Just my little point - Per

[Image: DRALF-logoRYDSTRM4x4.jpg]
Citat:quote:

Originally posted by Club338

- God præcision er vigtig
- Kuglen må ikke splintre i dyret, men skal have høj restvægt og fornuftigt gennemskud.



Da må du jo lade din riffel smage på noget forskelligt [Smile]

Den prøve vil kobbersømmene fra Barnes med sikkerhed kunne bestå, og prisen er noget ala NP [Smile]

MVH Bjarne
Lapua Mega 12 gram har jeg MEGET dårlige erfaringer med i min 30.06

Jeg skød 7 stykker råvildt med den og de 5 var skudt næsten midt over. Min jagtvært bad mig stoppe med at skyde råvildt så resten at partiet blev brugt til træning.

Jeg tog kuglen i brug efter en positiv artikel af Jens Perto i jagtbladet, men det var det dårligste råd jeg nogensinde har fået.

En komentar til Rydstrøm. Lige netop til lange skud i en .308 er 165 grs bedre end 180 grs. Det er derfor de fleste match kugler i kaliber 30 er 165/168 grs

--
00
Barnes TSX - jeg er gået over til den i alle kalibre fra 223 over 7mm RM til 375HH denne sæson og over hele rækken har det været let at finde præcise ladninger og jeg har fuld tiltro til kuglerne.

Selv med 7mm RM på rådyr og udgang gennem bladet er der ikke voldsomme ødelæggelser - men død på stedet det var den.

Stort knald = stort smil :-D
Vil lige pointere at jeg ikke ligefrem anbefaler Mega'en i 12 grams til en .308'er i mit tidligere indlæg. Jeg fortæller at den er præcis og laver "store" huller i råvildt med et større hylster i samme kaliber, og at den (igen efter min mening) egner sig bedre til lave/moderate hastigheder end til høje hastigheder..

Zero: Selvfølgelig har du en fladere kuglebane med en 165 grains kugle end med en 180'er, men jeg vil føle mig mere "sikker" med den tunge kugle, og med hensyn til kuglebanen må man bare tænke sig om, og stor er forskellen heller ikke på de to kugler.

Mange onsdagshilsner - Per

[Image: DRALF-logoRYDSTRM4x4.jpg]
I 308W ville jeg bruge 150 grs Barnes TSX hvis de samler godt. Alternativt 165 grs, men du får lidt mere fart med 150 grs og samtidig al den gennemtrængning du måtte ønske til mellemstort vildt som kronvildt, svin etc.. Til elg er samme kugle en supergod kombi...
Tak for mange og gode input - dejligt med noget erfaring, som man kan tænke over. [Smile]

Mine umiddelbare tanker lige nu:

1) Vil gerne op i 180 grs for at have lidt mere "power" i min 308 Sako. Ellers kunne jeg jo (næsten) blot bruge min 6,5x55 med 140grs.

2) Prisen: Kan godt følge LasseScout. Det er selvfølgelig bedre, hvis den ikke er for dyr - hvis alt andet er i orden. Jeg vil bare ikke ofre på de andre krav for at spare et par kroner pr. stk. [Wink]

3) Nosler Partition i 180 grs - klart en mulighed. Ville bare høre om der var andre - måske endnu bedre - forslag. Det lader ikke til, at der er de store klager over NP i 308 (bortset fra prisen).

2) Lapua Mega: Prøvede den til min 6,5x55 (mener det var i ca. 139 grs), hvor den bare sejlede rundt. Så har nok af den grund ikke haft fidus til den. Men mange af jer roser den til gengæld til 308. Det er jo både til en anden riffel og til et anden kaliber. Så 12g Mega er også med på kandidatlisten.

3) DeepCurl: Lyder interessant af mange grunde. Også på listen. Også fordi det er sjovt at prøve noget helt nyt. [Big Grin]

4) Barnes: Flere anbefaler TSX. Også interessant. Men hvorfor så ikke TTSX (altså Triple Chock)? [:I] Mange skriver jo, at TSX giver ekstra fouling ...

Tror, at jeg vil prøve nogle Lapua og nogle DeepCurl i første omgang.

Men er stadig åben for forslag.

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako BLEV en L461 Vixen .223R :-)
12 gram (200grs)Mega er alt for tung til en 308. Dens krudtvolumen er for lille.
Efter min opfattelse er endda 180 grs kugler på kanten af hvad en .308 kan bære.

Jeg ville tage en 165grs TSX. Jeg fravælger TTSX som noget pjat som markedsføringsafdelingen har fundet på. (a solution for a nonexisting problem)Hvad skal man med en plastspids der forbedrer B.C. så marginalt at det er uden betydning.
Jo, bevares, man får solgt nogen flere kugler til hjemmeladere der jagter "the golden bullet" uden nogen sinde at finde den.

--
mvh M@X 2.0
Boltlift - or bust...
[Image: patch7.gif][Image: rav.gif]
Time weighed heavily on the craftsmans shoulders whispering
Compromise!

No true craftsman ever listened!
Citat:quote:

Originally posted by M@X 2.0

[green]12 gram (200grs)Mega er alt for tung til en 308. Dens krudtvolumen er for lille.



Hmm, jeg kunne i farten ikke lige huske, at 12g præcis er 200 grs og ikke 180. [:I]. Men det var faktisk 180 grs Mega, jeg fandt interessant. Så helt enig.

Mvh Club338
[Image: Brunbjrn.jpg] ... min næste Sako BLEV en L461 Vixen .223R :-)
Sider: 1 2