Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Julegave på forskud
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Fikk julegavene på forskudd

KNUTSHØ: Bjørn Erik Heggvoll og Bjørn Rundtom fra Oppdal jaktet begge villrein i Knutshø i høst. Begge leverte renskrapte kjever. Som takk for innsatsen blir karene belønnet med gratis storbukkjakt i samme villreinområde til høsten. - Ei kjøli grei ordning, mener Bjørn Rundtom. Han har levert kjever "i alle år" - uten å tenke noe mer på den saken.

Bjørn Rundtom, opprinnelig fra Folldal, har jaktet villrein i en mannsalder. Først i Snøhetta-området, senere i Knutshø. I alle år har han gjort som rettighetshaverne har krevd: Skåret løs underkjeven, gjort den skinnende ren, fylt ut merkelappen og levert kjeven sammen med jaktkortet. - Slikt går for det såmmå, mener veteranen. At han neste høst kan felle en gratis storbukk som takk for innsatsen, ja, den beskjeden kom som julekvelden på kjerringa. - Je visste ingen ting før Tord Bretten stod i døra. Ei skikkelig gladmelding like før jul, forsikrer Bjørn Rundtom.

Spennende villreinområde har deltatt i NINAs overvåkningsprogram for villrein siden starten først på 90-tallet. Programmet omfatter blant annet kalvetelling, strukturtelling og innlevering av kjeve. Dette gir mye data som er verdifull både for forskningen og for rettighetshaverne i forvaltningen av reinstammen. Jegere som feller rein i Knutshø, er alle pålagt å levere underkjeven av felte dyr, samt veie dyret. Kjevene samles inn av rettighetshaverne, og blir via villreinutvalget levert videre til Norsk institutt for naturforskning (NINA). For å få inn flest mulig kjever fra felte dyr, og for å få korrekt vekt på dyrene, har rettighetshaverne fra og med 2005 satt av to fellingstillatelser for å premiere jegere som leverer brukbare kjever. Kravet er at kjeven må bestå av minst en halvdel, at alle fortenner skal være inntakt, at dyret er korrekt veid og at kjeven er levert innen fristen. Belønningen er to fridyrkort. Alle jegerne som har levert kjeve, er med i trekningen. Vinnerne av fellingstillatelsene i 2005 ble Ivar Detlie fra Oppdal og Audun Os fra Folldal. Begge felte hver sin storbukk på disse kortene i høst. Trekningen for 2006-sesongen ble foretatt i utvalgsmøtet den 29. november, opplyser Tord Bretten, sekretær i villreinutvalget.

"Kjevekortene" gjelder i hele villreinområdet, og fellingsavgiften dekkes av villreinutvalget. Etter at ordningen ble innført steg antall innleverte kjever fra cirka 65 prosent før ordningen ble innført, til hele 82 prosent i 2004.

-Dessverre sank innsamlingsprosenten til 71 i år. Hvorfor er vi ikke sikre på. Ordningen med trekning av to frikort er i alle fall en påskjønnelse til jegerne som gjør som de blir bedt om, presiserer Bretten.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.