Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Rovdyrspolitik o.a.
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Rovdjur blir valfråga

Rovdjurspolitik verkar bli en valfråga inför valet 2006. Nu utlovar regeringen ändring av rovdjurspolitiken. Moderaterna föreslår utökad jakt på varg. I Dalarna har Centerpartiet och Orsa Jaktvårdskrets förslag om krav på hårdare tag i vargfrågan skapat en politisk splittring. Och Jägarnas Riksförbund vill folkomrösta om rovdjuren.

Jägareförbundet får kritik för sin vargplan
Svenska Jägareförbundets handlingsplan är inget annat än en krigsförklaring mot vargen., enligt
Svenska Rovdjursföreningen.

Jägare rädda för varg
Vargen är det rovdjur som ororar länets jägare mest. Det visade sig när Jägarförbundet ordnade ett rovdjursseminarium i Lycksele i helgen.

Här i länet är de enda säkra tecknen på varg hitills i vinter från norra inlandet. Det här är en eller flera kringströvande ungvargar.

Bland Jägarförbundets gräsrötter här i Västerbotten finns jägare med nolltolerans som inte vill ha någon varg alls.

Jägarförbundets ledning anser att vargen ska accepteras och spridas över hela landet i en liten och hårt kontollerad stam. Jägarförbundet ordförande Owe Wiktorin säger att det är en liten minoritet som har nolltolerans mot vargar.

Nej till vargstam
Vargmotståndet är fortfarande kompakt bland jägare i Lycksele. Det visades tydligt under rovdjursseminariet på Medborgarhuset i lördags. Över 200 man protesterade mot Jägareförbundets nya plan som tillåter varg att etablera sig i länet.

Ove Wiktorin, ordförande i Jägareförbundet, försöker få medlemmarna att tolerera varg på sina jaktmarker men i Lycksele fick han inget gehör.
Den spontana protesten gick stick i stäv mot Jägareförbundets planer på att visa upp en enad front i vargfrågan. Det fick också deras ordförande att reagera. Han menade att jägare på andra håll i landet var mer tolerant till en etablerad vargstam.
-Hade det här varit i Falun på vårt förra rovdjursseminarium hade du blivit utbuad, säger Jägareförbundets ordförande, Ove Wiktorin, till vargmotståndarnas talesman.

Gasa och bromsa
I lördags presenterade man också Jägareförbundets manifestation för en ny rovdjurspolitik.
Där försöker man både gasa och bromsa i rovdjursfrågan. Förbundet vill stärka rätten till nödvärn vid vargattacker på hundar och tamboskap.
De vill också att varg ska kunna jagas och skjutas om den ställer till med andra stora bekymmer för exempelvis jägare, djurägare eller samebyar.
Men samtidigt tillåter man 15 föryngringar av varg per år i landet.
I den planen accepteras även en vargkull per år i Västerbotten.
Jägareförbundets officiella hållning delades dock inte av deras medlemmar i Lycksele med omnejd. Då jägaren Tomas Ottosson bad att alla deltagare som sa nej till varg i länet skulle resa sig upp, då var det bara fyra personer som satt kvar i sina bänkar.

"Elitklick
Tomas Ottosson tyckte att det var ett bevis för att förbundet inte lyssnade på sina medlemmar.
-Det visar bara på att finns en liten elitklick i Jägareförbundet som vill att vi ska ha varg, säger han.
Den spontana omröstningen tog arrangörerna på sängen. Till skillnad mot stormötet i Falun i förra veckan så bjöd lyckselemötet på en rejäl motgång i rovdjursfrågan.
Nolltolerans
-Men vi ska försöka omvända våra medlemmar som har nolltolerans mot varg, säger Ove Wiktorin.
En enad front mot den nuvarande regeringens rovdjurspolitik är också nödvändig för att jägarkåren ska vara villig att acceptera och känna stolthet över våra rovdjur, menade Ove Wiktorin

Vill ha vargjakt på försök

Vargakt på försök i Värmland, föreslår socialdemokraterna Ann-Kristin Johansson och Lars-Ove Jansson.

- Här har vi mest varg. Det vore rimligt att få jaga den på licens, anser de.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.