Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Dobbeltriffel - hjælp
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hej,

Jeg har et stort problem.

Da jeg skal på drivjagt gik jeg i gang med at indskyde en dobbeltriffel 9,3X74R af mærket Bettinsoli, som jeg har haft til at stå bagerst i skabet i en årsrække. Jeg havde lavet forskellige ladninger som jeg ville teste mhp. at finde den kombination som ville få begge løb til at skyde tættest – hvad end det så måtte være. Havde håber inden for ca. 10 cm. Så kan i vel næsten allerede regne mit spørgsmål ud? Riflen skød efter et par prøveskud plet på 100m med den første løb, men jeg kunne ikke finde andet skud, som konsekvent blev sendt max. 5 sek efter det første. Jeg prøvede at holde i bunden af skiven, og kunne konstateret at andet skud sad ca. 25-35 cm højere end det første. Sideværts var der også stor spredning.

Aht. ammunition vil jeg gerne benytte Lapua mega 18,5 gr, da den virker efter hensigten og er billig i brug. Med riflen fulgte en indskydningsskive fra fabrikken. Det er med RWS (mener det er TUG/TIG kuglen), og skudplaceringen på 50 m er ikke imponerende. Det ene skud sidder ca. 7-10 cm højere og til højre end det første.

Løbene er loddet sammen. Hvad har jeg af muligheder?

Det eneste jeg har opdaget er, at forskæftet går meget stramt på løbene. Gælder her samme det samme som en alm. repeter riffel mht. fritliggende pibe? Måske kunne man forestille sig, at forskæftet kun klemte om øverste løb, og ikke nederste? Det skal lige siges, at nederste løb skød hul i hul på 100 m under hele indskydningen.

Som sidenote kan jeg nævne at jeg har installeret en rekyldæmper (smal metalbeholder med flydende kviksølv) i skæftet. Beholderen er svejset på lang gevindstang, der kan erstatte den org. bolt, der spænder skæftet med låsen. På den måde kan man blot løsne bagkappen og skifte når dobbeltrifflen skal monteret med den medfølgende cal. 20 haglløb. Riflen med rekyldæmper skød som en drøm. Balancen er også fantastisk.
Løbene er loddet sammen. Hvad har jeg af muligheder?
jeg kender kun en heksemester på loddede løb: kør omkring NP Nielsen, nørregade, vildbjerg

mvh
Strom, naturgænger
Du skal have reguleret riflen, og som STROM skriver så er manden til det N.P. Nielsen.
Du skal beslutte dig for med hvilken ammunition den skal reguleres med, og bede ham regulere den med den! I dit sted ville jeg køre RWS UNI-classic som TUG fra RWS hedder nu omstunder, dels fordi riflen tilsyneladen er lavet til den (men mangler fintuning), dels fordi lige netop den kombination vil give dig lige det du har behov på en drivjagt.

D93
Christian_Kristensen,

Du har min dybeste sympati.

Når du skriver RWS og så TIG/TUG, skal du være meget sikker, der er himmelvid stor forskel på med hvilken kugle den er reguleret på.

Og når du er sikker på kuglen - betyder krudt mængden mindre end krudt typen. dvs gå ind i RWS ladetabel og se hvilke krudt typer de bruger og start ved langsomste sort.

Afstanden: 100 meter går ikke, riffelen er måske reguleret ved 60 meter, max 80 meter. Husk at løbene skal have krydsende kugle bane.

Det vil koste dig et par typer krudt og et par kasser kugler, samt en masse venten på at løbene skal køle. Det er ikke en dans på roser at have en dobbelt[Sad!]

Når du så giver op, kan du ringe til N.P. Nielsen.

God fornøjelse og held og lykke, Thorlak.

NB: Min er stillet til afkøling, men jeg har ikke givet op.

Correct first shot placement, the rest is bullshit!
Jeg har hørt om en some havde indskudt med forskellige ladninger I H/Venstre pibe, er det en Mulighed??
Hej alle, og mange tak for de gode svar.

Jeg har i dag talt med NP og en mere flink og hjælpsom person skal man vist lede længe efter.

Riflen kommer på besøg i hans værksted sammen med en stor kasse mega kugler. Så vil han finde en ladning og omlodde piberne så de passer på 100 meter. Og til en meget favorabel pris. Det bliver forhåbentlig løsningen på det problem.
Godt du fandt en løsning.

Husk at vende tilbage når du får riflen retur og har prøveskudt den....

//Bo

Man skal ikke fortryde det man har gjort, men fortryde hvad man ikke får gjort........
Naturligvis, men der går nok et par måneder desværre.
Nå ændring i planerne. Ombestemte mig efter snak med NP, og så gik det ellers hurtigt!

Jeg har godt nok ikke prøveskudt den, men jeg så indskydningsskiven, hvor 4 skud sad inden for ca. 6cm.

Prisen var et chok! På den gode måde heldigvis. Jeg skulle afsted til Tyskland, og blev meget overrasket over hvor dårligt riflen var reguleret. Jeg kontaktede NP og fortalte ham om problemerne, og vi aftalte at jeg skulle komme forbi med den. Normalt ville han skulle bruge min. 14 dage på det, men pga afrejse skulle jeg gerne have den på under 10 dage.

Han skrev tilbage efter lidt over en uge - nu skyder den perfekt...

Det var meningen at jeg skulle have leveret ammunition til ham - hjemmeladet, men pga. tidspres kunne jeg ikke nå det. Han tilbød at lade for mig, efter mine forskrifter. Imidlertid fik han et godt tilbud på fabriksammunition, så det kunne ikke blive nemmere. Da jeg hentede riflen lå der 100 stk. lapua mega, hvor af han havde bruge ca. 28 under reguleringen, og jeg kunne få det antal med jeg havde lyst til. Da riflen var indskudt og jeg stod og skulle på jagt aftog jeg halvdelen - til en MEGET fornuftig pris.

Jeg nævner ikke prisen herinde, men kan blot indskyde at den var under det halve af hvad jeg havde regnet med.

Med andre ord - jer der har en dobbeltriffel der skal reguleres - snak med NP. I vil ikke fortryde det!

MVH
Christian

P.S. Jeg kan give en tilbagemelding efter jagtrejsen.
Nu skal jeg bare bruge ladedata på fabriks lapua mega 9,3x74R 18,5 gr. Hvis nogen har det vil jeg meget gerne have fingre i det Tongue
Det er ret svært at dublikere fabrikspatroner. De bruger krudt med større variationer end det du kan købe i små bøtter.
F.eks Norma lader efter en bestemt hastighed som de løbende kronograferer. Da de bruger krudt fra andre batches end det du kan købe, kan du ikke lade præcis som fabriken.

Når du nu fik tilbuddet om at købe ammo til meget favorabel pris, hvorfor pokker købte du så ikke dem alle [:0][:0][:0]

100 patroner er da ikke ret mange..........

--
mvh M@X 2.0
Boltlift - or bust...
[Image: patch7.gif][Image: rav.gif]
Time weighed heavily on the craftsmans shoulders whispering
Compromise!

No true craftsman ever listened!
Helt enig med M@x med hensyn til patronkøbet og du behøver jo de tomme hylstre alligevel??, ellers er det vel en mulig løsning at du kronograferer fabrikspatronerne og så lader til samme hastighed med samme kugle, så burde du være tæt på??
Og jeg har så lyst til at losse dig i løgene[Wink]!
Hvorfor f.... købte du ikke al den fabriksammunition han havde og holder dig til den frem over!?

Du skal jage med en dobbeltriffel - ikke skyde med den, derfor spiller ammunitionsprisen ingen rolle.

Du har lige lært hvor vanskeligt det er at få en dobbeltriffel til at skyde ordentligt, og så lader du hånt om det der gjorde forskellen[V][V].

D93
Citat:quote:

ellers er det vel en mulig løsning at du kronograferer fabrikspatronerne

.

Beklager, den går bare ikke, det er den interne ballistik i selve løbene, der er det alt afgørende[V]

Køb det restlager hos NP, nu!

Hvem er det der siger "græd kun en gang" - det er kun penge - når de hundrede er væk - er det bare forfra og langsomt[:o)][V].

mvh Thorlak

Correct first shot placement, the rest is bullshit!
Jagtrejse overstået og riflen skød som en drøm. Det var bare begyndelsen og min plan er at benytte riflen så ofte som muligt frem over. Både på jagt og på banen.

Aht. ammunition så kunne jeg da godt have købt 50 mere, men på et tidspunkt vil jeg jo løbe tør alligevel. Jeg finder en glæde i at lade min jagtammunition selv, og således bliver det også med denne riffel. Jeg tror (og håber) på, at jeg kan ramme en ladning der ligger så tæt op af fabriksammunitionen, eller evt. bedre at de ekstra 50 patroner fra NP ikke ville have gjort en forskel. Om ikke andet så regner jeg ikke med at lige præcis den fabriksammunition bliver taget af markedet lige foreløbigt. Hvorved det altid vil være muligt at krybe til korset og købe flere i butikkerne hvis missionen mislykkedes.

Generelt med rifler, ammunition og andet jagtgrej så kan man finde en kombination der virker og så holde sig til den resten af livet. Det passer sig nogle mennesker. Andre kan godt lide at eksperimentere, prøve forskellige kombinationer stræbe efter noget bedre eller flottere. Er der ikke netop af den grund at dette forum findes??

Så lad endelig konstruktive råd herske disse tråde - og folk som vil diktere hvad andre absolut skal gøre, kan for min skyld losse sig selv et vist sted Smile
Jeg tror dem der prøver at "Presse dig"til at købe De sidste 50 stk megaer har aktier i NP og bliver rige hvis du gør !!!

Jeg tror ikke det er fordi de selv har /haft store problemer med at få en dobbelt Riffel til at skyde
Hvordan gik jagten?
Jeg synes det er godt gået Christian Kristensen!

Du har en idé, og forfølger den "all in" uden at forfalde til at køre på det sikre. Der er mange der, belært af erfaring og i den bedste mening, fraråder dig at gå ned ad den vej, men du kan jo ikke undgå at lære en masse undervejs, så bare klø på.

Jeg håber ikke den lidt robuste tone her i tråden får dig til at forsvinde fra forum, for jeg synes efterhånden vi mangler deltagere af din støbning. Vi kommer jo ingen vegne hvis vi alle gør det samme hele tiden.

Så jeg vil bare sige velkommen på forum, og husk at fortælle os andre om dine erfaringer efterhånden som projektet skrider frem.

P.S. Jeg ville nok også have købt alle patronerne hos NP. Hvis du kommer til at skyde så meget med riflen som du planlægger, får du brug for hylstrene. Jo større batch af ens hylstre du har, desto mindre bliver variationen på dén parameter, der bliver variable nok endda [Wink].

M.v.h. Lasse.
Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
[Image: ajbutton.gif]