Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Norma melder om produktionsnedgang
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Normas VD varnar för neddragningar

Torbjörn Lindskog, VD för ammunitionstillverkaren Norma, varnar för neddragningar i produktionen. Anledningen är det totala förbudet mot ammunition med blyhagel och blykulor.
Till årsskiftet är det förbjudet att jaga med blyhagel över djupa, öppna vatten. Lerduveskytte med blyhagel är förbjudet sedan tidigare.
Ett allmänt förbud mot allt skytte och all jakt med blyhagel och studsarkulor har skjutits på framtiden. Frågan om blyammunition ska nu granskas i en speciell konsekvensutredning, där deltagarna just nu börjar dra upp riktlinjerna för det kommande arbetet.
Utredningen kom till på grund av protester från de båda jägarorganisationerna och skytterörelsen.
Från början var det tänkt att det totala blyförbudet skulle träda i kraft 2008.
Utredningen ska vara klar i mars 2007. Det är alldeles för sent, tycker Norma-VD:n Torbjörn Lindskog.
Han vill ha besked tidigare eftersom Norma behöver ha tid på sig att titta på förutsättningarna för olika alternativkulor och dessutom planera för produktionsomläggningar.
De fakta som Jakt & Jägare presenterat tidigare visar att alternativkulor både kan ha dålig skottverkan och ge upphov till farliga situationer. Det sistnämnda gäller till exempel studsarpipor som kan bli igensatta av rester från avlossade kopparkulor. Även att skjuta med stålhagel kan vara riskabelt på grund av risken för rikoschetter

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.