Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Surt år for mink i hovedstaden
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Et surt år for vilde mink i hovedstadsområdet
I Skov- og Naturstyrelsen ved Københavns Statsskovdistrikt er man, som et af de første steder i Danmark, begyndt at bekæmpe vilde mink. Minken er godt i gang med at tømme danske søer og vandløb for ænder, blishøns, skrubtudser og andre smådyr. Mindst 125 mink er blevet aflivet, og der er formentlig tale om langt flere. Det viser en optælling, som Skov- og Naturstyrelsen har lavet.

Distriktet indledte kampen mod mink i foråret. På det tidspunkt stod det klart for distriktets ansatte, at problemerne med mink var ved at tage overhånd. Vildtkonsulent Jens Peter Bundgaard husker det tydeligt:

"Vi kunne se, at vandfuglene i Furesøen og Farum Sø fik markant færre flyvefærdige unger sammenlignet med tidligere. Samtidig fik vi flere og flere meldinger om mink i området".

Jens Peter Bundgaard og hans kolleger blev bekymrede, ikke mindst fordi Skov- og Naturstyrelsen har en særlig forpligtelse til at passe ekstra godt på fuglene i de to søer, der er udpeget som Natura 2000-områder. Det vil sige områder, som er beskyttet af EU´s direktiver om bl.a. fuglebeskyttelse.

Da problemet stod klart, lavede skovdistriktet hurtigt en plan, som skulle gøre livet surt for de op mod 1.000 mink i området. Planen gik ud på at Skov- og Naturstyrelsen skulle løfte opgaven i samarbejde med både grundejere og jægere.

"Vi købte en masse fælder, som egner sig til mink. En del af dem stillede vi selv op og tilså. Samtidig tilbød vi lodsejerne at låne fælder af os. Og vi fik lavet en ordning, sådan at lodsejere kan ringe til en jæger, som gratis kommer og afliver de mink, der går i fælderne", siger Jens Peter Bundgaard. Han opfordrer alle interesserede grundejere ved Farum Sø og Furesøen til at kontakte skovdistriktet, som har flere fælder liggende på lageret.

Låner man en fælde, får man en instruktion i, hvordan den bruges. Desuden får man udleveret vejledning med telefonnumre på, hvem man skal kontakte, hvis der går mink i fælden.

Her et halvt år efter at kampen mod mink blev sat i gang er der dog stadig væk problemer med minken, som lever langs og i Mølleåsystemet fra Farum Sø, Furesøen og ud til Øre-sundskysten. F.eks. lever der en truet frøart, som er ved at forsvinde, og lappedykkerne i området har stort ikke nogen ællinger mere.

"Vi kan ikke udrydde minken helt, men ved at bruge fælderne kan vi formindske problemet en hel del", siger Jens Peter Bundgaard.

Minken er en såkaldt invasiv art, der står som nummer to på den officielle liste over de mest uønskede dyr i den danske natur.

FAKTA
Skov- og Naturstyrelsen har netop fremlagt en ny plan for bekæmpelse af mink for Vildtforvaltningsrådet. Den går ud på at sætte gang i forsøgsprojekter to steder i landet, efter alt at dømme på Bornholm og Læsø. Her skal statsskovdistrikterne – bl.a. i samarbejde med lokale jægere – udvikle og eksperimentere med nye fælder, som ikke kræver dagligt tilsyn, fordi minken dør med det samme.

Der skal også laves en informationskampagne, der bl.a. er rettet mod havnefogeder, fordi mink ofte holder til i netop havne. Hvis forsøgene bliver en succes, er det tanken, at fremgangsmåden skal bredes ud til alle statsskovdistrikter i landet

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)