Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Håb for losjagt
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Liten öppning för lodjursjakt
En rapport från lodjursforskarna Olof Liberg och Henrik Andrén kan öppna för lodjursjakt i vinter, trots att riksdagens mål för lodjursstammen inte har nåtts.

Forskarna beräknar antalet föryngringar till mellan 220 och 280 senaste våren. Riksdagens mål är 300. Men eftersom lostammen inom renskötselområdet har återhämtat sig efter en ganska kraftig nedgång för några år sedan och lodjuren fortsätter att söka sig söderut anser forskarna att en viss jakt kan tillåtas utan att stammens fortsatta utveckling äventyras.
En viss jakt kan dessutom vara till gagn för lodjursstammen, i så motto att färre lodjur behöver riskera att dö av svält. Eftersom rådjuren inom stora områden söder om renskötselområdet minskat kraftigt, finns det inte mat nog för lodjuren där.
Olle Liberg och Henrik Andrén föreslår att landet delas in i fyra förvaltningsområden: Inom renskötselområdet, utanför renskötselområdet (övriga Norrland och Mellansverige) spridningsfronten och resten av Sverige söder därom.
Jakt skulle kunna tillåtas i de två första områdena, men vara mycket begränsad i spridningsfronten alltså i Uppsala län, Västmanlands län, delar av Örebro, Värmlands och Västra Götalands län.
Observera dock att inget beslut är fattat ännu.
– Det är viktigt att vi inte äventyrar stammens vidare spridning söderut, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
På Jägareförbundet finns dock en viss optimism inför det beslut som Naturvårdsverket ska ta senare i december.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.