Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: EU siger nej til fældefangst
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Fällfångstförslaget röstades ned i EU
När fällfångsdirektivet gick upp till omröstning i EU-parlamentet i mitten av november röstades förslaget ned med stor majoritet. Direktivet hade både jägare och djurrättsorganisationer emot sig.

– Det kan både vara bra och dåligt, säger Anders Grahn, som arbetat åt Jägareförbundet i Bryssel.
EU-kommissionens försök att få till stånd ett direktiv om humanare normer för fällfångst stupade i EU-parlamentet.
Direktivet baserades på ett avtal mellan Ryssland, EU och Kanada från 1998 och skulle för Sveriges del omfatta all fällfångst för lodjur, bisam, bäver, mård och grävling.
Det som främst retat upp jägarna är nya krav på komplicerade och dyra tester av fällorna, samt att egen tillverkning av fällor i stort sett skulle upphöra eftersom myndigheterna måste ge tillstånd till detta. Därtill ville direktivet att alla jägare som använder fällor ska ha en särskild utbildning.
Jägarorganisationerna runt om i EU har naturligtvis arbetat för att få förslaget nedröstat. Paradoxalt nog har djurrättsorganisationerna gjort samma sak.
Jägarna ansåg att reglerna var för långtgående medan djurrättsorganisationerna tyckte tvärt om. Tillsammans fällde de kommissionens förslag.
– Bara för att förslaget röstades ned behöver det inte betyda att vi får en bättre skrivning i ett nytt förslag. Det kan bli tvärt om, säger Anders Grahn.
Den troligaste händelseutvecklingen är att förslaget omarbetas. Miljöutskottets ordförande ville att det skulle finnas ett närmare samarbete med medlemsländerna i frågan. Experter från alla medlemsländer kommer med största sannolikhet att få vara med i utformandet av det nya direktivet. Genom en sådan hantering skulle man också kunna vinna ett större stöd i EU-parlamentet.

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.