Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Skød elg efter lukketid
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Älgen sköts för sent – jaktledare får böter

I Ljungby kommun sköts en älg trots att jakttiden var över, enligt länsstyrelsens beslut. Jaktledaren visste inte att det var förbjudet att skjuta vuxna älgar vid den tidpunkten.
Denna typ av jaktbrott är väldigt ovanlig och jaktledaren har nu fått ett strafföreläggande för grov oaktsamhet till 50 dagsböter. Om mannen godkänner straffet är fallet avslutat, annars blir det rättegång i Växjö tingsrätt.

Jaktledaren är ansvarig på ett A-licensområde där länsstyrelsen i Kronobergs län beslutat att vuxen älg får fällas mellan 10 oktober och 18 november. Men denna älg sköts den 19 november – en dag för sent. Under genomgången före jakten talade jaktledaren om att två vuxna älgar och två kalvar fick skjutas. En älgko fälldes under förmiddagen och togs om hand.
Efter jakten ringde jaktledaren till en kamrat och pratade om den fällda älgkon. Men kamraten berättade då att jakttiden för vuxna älgar var över. Jaktledaren kontrollerade om det stämde och ringde sedan själv till polisen. Älgkon togs i beslag och blev statens egendom.

Jaktledaren har erkänt att han gjort ett misstag, men tycker inte att han är skyldig till grov oaktsamhet och förnekar bestämt jaktbrott. Han tycker dessutom att det är förmildrande omständigheter att han själv tagit kontakt och samarbetat med polisen.

Marie Tallberg Jagt og jægere

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.