Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Jægere frikendt for baitjagt
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Jägare friade för åteljakt på björn

Hovrätten friar de fem jägare som dömdes till fängelse av tingsrätten efter att björnen Untorparn fälldes utanför Orsa hösten 2001.
Domen i hovrätten innebär i praktiken ett underkännande av Naturvårdsverkets förbud mot åteljakt på björn. Hovrätten anser att lagtexten är så otydlig att det inte går att avgöra om det är straffbart att skjuta björn vid en åtel.
De åtalade har hela tiden nekat till att björnen sköts vid åtel.
Två av jägarna kommer från Orsa.
– Naturligtvis är vi glada över den friande domen. Men vi hade också önskat att hovrätten mer tydligt friat oss i den del som avser den påstådda jakten vid åtel, säger en av männen till Falu Kuriren.
De fem männen dömdes till tre månaders fängelse i tingsrätten, bland annat för grovt jaktbrott. För två av männen gällde domen grovt jakthäleri för att de hjälpt till att forsla bort björnen. Men även den delen föll bort när åtalet ogillades i sin helhet av hovrätten.
Jan ”Skogs-Jan” Eriksson från Österfärnebo är en av dem som nu frias från misstankarna om att på ett olagligt sett ha medverkat vid dödandet av Untorparn i Orsa.
– Det känns oerhört skönt att rättvisan till slut har segrat. Jag är mycket nöjd i dag, säger han till Arbetarbladet i Gävle.

Jakt og jægere

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.