Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Jagtrelateret skud +400 meter
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Da det virker svært at få ordentlige svar under andre topic, stiller jeg spørgsmålet her.

Er der nogler af jer ærede medlemmer, her på VTF der har jagt relaterede skud på +400 meter, så kom på banen.

Jeg er ikke interesseret i at få link til en masse sider hvor fabrikanter lyser op, men FAKTA fra personer på VTF der selv har skudt vildt på afstande på +400 meter.
Vil gerne vide alt om udstyr, riffel kikkert, riffel, ammunition her tænker jeg på alle detaljer i den hjemmeladet ammunition, samt hvad der ellers hører til, vindafdrift, skud i vinkler der overstiger/understiger 30 grader.

Er der personer der kun vil på PM, er det ok for mig, jeg vil lære af jer, for at undgå de fejl i begik inden perfektion.

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"But the bravest are surely those who have the clearest vision of what is before them, glory and danger alike, and yet notwithstanding go out to meet it."
Det emne hører da ikke til under off topic.

Mvh.LANI

Ulven tilbage til fyn!
Hvilke fejl ? - trail and error er en del af gamet på den slags jagt - du kan ikke bedømme en vind du ikke kan mærke/se - det vil være gætværk. En god spotter og evnen til hurtig korrektion af forbiskud/anskydning kan give det ønskede resultat.

Men klart - det starter med en god ladning og et efterprøvet ballistik skema - hvor der senere tages højde for temperatur og højde over havet - men det er jo simpel computer indtastning i dag.

Ladningen skal være stabil over et rimeligt hastighedsområde - og her er det som oftest riflen der skal være i orden. Det er langt fra sikkert at ladninger opfører sig ens - selv ikke i rifler der er ens med fortløbende serienumre.

3 x medlem af 500 yard klubben.

[Smile] AB

Hellere dele en 1. plads end at blive nr. 2
Jeg har 5 stykker vildt på samvittigheden, skudt på afstande over 400 m..

Øverst står den Thar jeg fik i NZ .. 540 m .. 28 grader opad.. ingen vind af betydning, liggende skydestilling m. bipod ..

6,5 x 55 kedelig .. Ladning TTSX 120 -- v(0) ca 910 m/s .. Variation på Ammo... max målt differens mellem højeste og laveste V(0) (Kurzzeit krono[8D]) var 11 m/sek) over 10 skud..
Riffel Sako, med Shilen rusttræg pibe, Kikkert Swarowski Z6 2,5 - 15 x 56 BT .. 20 MOA Rail.

Nummer to var en Ræv... 450 m .. 22-250AI 75 grains Berger VLD moly.. V(0) 1075 m/sek ... Ekstrem spredning på V(0) ca 15 m/sek målt over 10 skud.
Riffel Win 70 (kun lås og aftræk er originalt) Pibe 72 cm S&L med 1:9 stigning. Kikkert Swaro 6 - 24 x 50

Næst på listen er en krage... 420 m. Også med 6,5 x kedelig, men med min "target ladning" 7 grams Scenar -- V(0) ca. 920 m/sek ... det er den mest præcise ammo jeg har til den riffel, og den ekstreme spredning plejer at holde sig under 5 m/sek over 10 skud..
(Kikkerten på min 6,5 var dengang den samme 6 -24 x 50 som nu sidder på min 22-250)

fjerde "langskud" var en Ræv.. ca 400 - 420 m, skudt med 22-250AI og 75 grains VLD .. som ovenfor.. Her var jeg lidt mere usikker på afstanden, da jeg ikke kunne måle direkte på ræven med Laseren.

5. skud, var også en Ræv, målt til 411 m. Skudt med 6,5 x 55 og Barnes TSX 120 (før jeg fik TTSX) Jeg skød et rålam lidt senere den morgen fra samme Hochsits, afstanden til lammet var ca. 220 m..
(kikkerten var her min S&B PM2 5-25 x 56)

Fælles for alle disse skud var: solid skydestilling, fire liggende og et siddende skud, alle med Bipod. Masser af tid til at måle og klikke.. og kigge i tabel o.s.v. Der var meget lidt vind at bøvle med.

Den "meget lange krage" landede lige klods op af min skiveopstilling, ude på Asnæs, hvor vi var ude og regulere Skarver. Jeg brugte lidt tid på at skyde efter en improviseret skive, og kunne skyde langs stranden.. Da kragen landede havde jeg skudt måske 10 - 15 minutter før, og vidste præcis hvad vind og afstand betød...[8D]

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
Fedt Dravis ! Godt at høre om velforberedt jagt på afstande der derved bliver forsvarlige. Efter min mening langt nemmere at forsvare etisk, end de hundredvis af jægere der tager på drivjagt og brager løs i skovene uden at vide bu eller bæ om hvor de har ramt. Det er nedslående skudstatistikker man kan optælle på den slags drivjagter.

..og dermed til det svære spørgsmål: hvad siger din statistik ? Altså du har 5 nedlagte dyr på over 400 meters afstand, men hvor mange har du skudt på, som du ikke fik ? Jeg ved godt det er et nærgående spørgsmål, og du er i din fulde ret til at bede mig ryge og rejse, men det er jo antallet af fiaskoer, ikke antallet af successer, der afgør om vi kan forsvare jagt på langt hold eller ej.

M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).

Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
[Image: ajbutton.gif]
Prøv at søg på Youtube, under "langholdsfilmen"

Thomas Haugland som også skriver i Vapentidningen, har en meget fin

filmblog, hvor han beskriver ALT om skydning på lange hold, også

jagtrelateret og om ladning.

Over 70 små film indtil nu.

Bigfoot http://www.jagtmarked.dk

"Du lever kun én gang, men gør Du det godt, er det også OK !"
Jeg har skudt rigtigt mange skud på plus 500 meter efterhånden.

Men ikke skudt dyr over 300 meter. Ikke at jeg ikke har været klar til at prøve, men enten har dyret ikke stået stille med hovedet nede(så det ikke lige pludselig hopper frem eller tilbage imens projektiler er i luften) eller så har jeg ikke kunnet få en for mig god nok skydestilling, eller så har vinden været for stor en usikkerheds faktor.

Kommer jeg i en situation hvor jeg mener forholdene er til det skyder jeg gerne, men har bare ikke været heldig nok endnu.

Men jeg vil opstille følge "regler".

Afstanden skal kendes og hvis du kigger på en ballistik tabel vil du se hvor meget selv de bedste af projektilerne dumper ned på bare 20 meter.

Øv dig i vindbedømmelse.

V/0 skal være meget præcis og konstant. Test under forskellige temperaturforhold. især dem der vil være til stede på jagten.

Indskydning og forholdene for denne(højde og temperatur) skal kendes.

Afhængigt af målets størrelse begynder Coriolis også at have betydning. Skydning mod øst giver højt træf og til højre på nordlige halvkugle. Nok til en anskydning på et stykke vildt størrelse buk på 500 meter.

Den samlede sum af de ovennævnte usikkerheder gør det oplagt, i al fald for mig, at det kræver træning og bevidsthed om de enkelte elementer grænsende til det rutineprægede inden man skyder på noget levende.

Har man styr på ovennævnte betyder det faktisk mindre om riflen skyder 1 eller 1/2 moa på en bane under optimale forhold.

Mvh Søren

Undskyld hvis jeg virker belærende, det var ikke hensigten.

Ifølge rygtet certificeret VIP kunde i Harlev
Jamen ---

Jeg er skam ikke bleg for at viderebringe mine "forbiere" også ...

Jeg har skudt på måske 8 - 10 stykker vildt på afstande over 400 m ... i alt..

Jeg har et par helt sikre forbiere på Thar i Nz, samt en mulig anskydninge, der ikke kunne verificeres, da dyret ganske enkelt aldrig blev fundet, hvilket ikke er unormalt dernede...[B)]

Jeg har helt sikkert anskudt en ræv herhjemme, på over 400 m [B)]
Vi er ikke helt sikre men der blev fundet en død ræv noget senere, i samme område. Den var desværre gået så meget i opløsning at jeg vi ikke kunne sige med sikkerhed om den var dræbt af skud, og resterne blev trukket frem af noget kratværk af en hund, så vi ved ikke om den lå i sårleje.

Jeg har en del forbiere til krager... de er meget små mål på den afstand..[:I] Jeg kan kun huske et enkelt skud hvor krage tog på vingerne, helt klart ramt, men ikke ordentligt... Den slags sker på hver eneste hagljagt...

En helt klar fordel ved de meget lange skud til små-vildt er at der ofte synes at være tale om "hit or miss" altså enten rammer man, og dyret er dødeligt ramt, eller også skyder man helt forbi.. Det er naturligvis noget vås rent statistisk, der må være et antal "halvdårlige træf" ...[xx(] jeg synes bare ikke jeg har oplevet dem på ræv og krager.

Jeg vil tro at min skudstatistik ligger under 2 skud pr. stk nedlagt på over 400 m.

Den helt store fordel ved de lange skud er at man har tid og ro til at afgive et godt skud. Oftests er vildtet komplet ligeglad med at man er der, eller også har de ingen anelse om det.

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"