Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Sveaskog vil have mere jagt/fiskeri
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sveaskog bildar nytt bolag för jakt och fiske

2006-01-09

Sverige är rikt på skogar, sjöar, älvar, fjäll och andra värdefulla naturtillgångar som kan ligga till grund för en utvecklad turism i Sverige, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande. Nu startar Sveaskog ett nytt dotterbolag, Sveaskog Naturupplevelser AB, som får en viktig roll att driva utvecklingen av naturturism på statens marker. VD för bolaget blir Mikael Linnander.

Sveaskog Naturupplevelser AB, som bildas vid årsskiftet, ska underlätta för lokala entreprenörer att etablera lönsamma företag inom naturbaserad turism på statens marker. Syftet är att skapa jobb och ekonomisk tillväxt genom att ta vara på den svenska naturen.

- Sverige behöver fler företag som utvecklar jakt, fiske och kommersiellt bärkraftiga naturupplevelser med hög kvalitet. Sveaskog Naturupplevelser AB ska verka för att lokala entreprenörer får tillgång till jaktmarker, fiskevatten och naturområden samt kanaler för marknadsföring och försäljning, berättar Sveaskogs vd Gunnar Olofsson.

VD för Sveaskog Naturupplevelser AB blir Mikael Linnander, som har erfarenhet av entreprenörskap och turismbranschen. Mikael Linnander är idag vd för Ramundbergets Alpina i västra Härjedalen. Han har tidigare bland annat arbetat sju år på Scandic Hotels, som producent och projektledare på Meter Film & Television samt som projektledare på Globen. Mikael Linnander tillträder sin nya tjänst i april. Fram till dess är Gunnar Kjellberg tillförordnad vd.

En styrelse för bolaget tillsätts med namnkunniga företagare inom turismbranschen såsom Yngve Bergqvist, vd för Icehotel AB, Maria Lilja, tidigare vd för Nyman & Schultz samt europachef för American Express Business Travel samt Claes-Göran Österlund, vd och kanaldirektör för Göta Kanal. Styrelseordförande är Sveaskogs vd Gunnar Olofsson.

Bolaget kommer inledningsvis att prioritera Norrbotten och Västerbotten i arbetet med att skapa samarbeten med lokala entreprenörer. Bolaget ansvarar även för att tillgängliggöra Sveaskogs marker genom jakt- och fiskekort samt för att administrera Sveaskogs 10 000 avtal om upplåtelser av mark och vatten till privatpersoner, jaktlag, fiskeklubbar och byaföreningar.

Bolaget, med säte i Östersund, kommer att ha omkring 30-40 anställda. Av dessa arbetar idag ca 15 personer vid fiskeanläggningarna i Mörrum och Harasjömåla i Blekinge och övriga finns spridda i hela landet för en nära kontakt med entreprenörer, jaktlag, fiskevårdsföreningar och de lokalsamhällen där turismen ska utvecklas.

Roger C Åström


Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.