Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Elg undersøgelse
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Älgarna inventeras

Snön avslöjar. Tre helikoptrar cirkulerar den här veckan över områden i bland annat Garpenberg, Stjärnsund och Grönsinka/Horndal för att inventera älgbeståndet.

Just nu pågår älginventering i Hedemora. Tre helikoptrar flyger mellan riksväg 80 i norr och Dalälven i söder, mestadels i områdena Garpenberg, Stjärnsund och Grönsinka/ Horndal.

- Vi har hållt på i ett par dagar, berättar Gerhard Niebl, ansvarig för jakt och fiske samt upplåtelser av skog och mark på Sveaskog. Håller vädret i sig blir vi nog klara under veckan.

Piloterna flyger cirka 100 meter från marken. När de får syn på älgar, går de ner en bit till för att kunna avgöra om det är en ko, kalv eller tjur.

Allra bäst går det att räkna när snön ligger vit och stilla på träden, annars kan det var svårt att upptäcka skogens konungar förklarar Niebl.

Sveaskog gör denna inventering tillsammans med Jägarförbundet och länsstyrelsen Dalarna. 200000 hektar ska inventeras, varav en fjärdedel ägs av Sveaskog, resten mestadels av privata skogsägare.

-Inventeringen ska sedan ligga till grund för hur många älgar som jaktlagen kan skjuta, säger Niebl. Det gäller att ha en jämn fördelning mellan kor och tjurar.

Det handlar om att tillgodose både jägarna och skogsägarna - alla vill ha en bra och bärkraftig älgstam, men den får samtidigt inte bli så stor att skogen tar skada.

En dylik inventering görs i snitt vart femte år. Däremellan kompletteras med att spillhögar från älgarna räknas.

-Förra året flög vi norr om riksväg 80 mellan Falun och Gävle. Den inventeringen visade att vi hade sex älgar på 1000 hektar, vilket är en godtagbar stam.

Hur många som finns per hektar i södra Dalarna beräknar Niebl att de fått svar på om några veckor.

-Om nu inte snön töar bort. Då får vi vänta tills det faller ny snö för att kunna observera älgen på marken.

berit zöllner

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.