Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Ræveskab forventes at "boome"
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Parring får ræveskab til at boome

I løbet af de kommende måneder vil antallet af ræve, der rammes af skab, vokse markant. Samtidig vil epidemien brede sig til nye områder. Det vil ikke mindst kunne mærkes i Nordsjælland og i syd- og vestlig retning fra hovedstadsområdet, som i forvejen er hårdt ramt. Årsagen er, at rævene netop i disse dage parrer sig på livet løs – og dermed smitter hinanden. Det oplyser Skov- og Naturstyrelsen.

"Januar er parringstid for rævene. Og i modsætning til resten af året, hvor de holder sig meget for sig selv, vil mange af rævene nu komme i kontakt med hinanden. Hannerne render netop nu fra grav til grav for at opsøge tæverne. Det er ikke ualmindeligt, at en tæve bliver befrugtet af 5-7 hanner, så der vil være meget kontakt. Det vil medføre, at de smitter hinanden på stribe", fortæller skovfoged og vildtkonsulent Sven Norup Jakobsen fra Skov- og Naturstyrelsen.

Det er ikke muligt at komme med et præcist skøn over, hvor mange ræve, der vil blive smittet i forbindelse med parringen. Men sandsynligvis drejer det sig om flere tusinde, hvoraf de fleste vil omkomme bl.a. på grund af kulde og vægttab.

Sven Norup Jakobsen peger på, at sygdomme blandt vilde dyr er en del af naturens gang. Det er naturens måde at regulere bestandene på, når der bliver for mange dyr på et lille område.

"På den måde sikrer naturen sig, at antallet af ræve holdes på et bæredygtigt niveau. Der vil være nogle ræve, der overlever skaben. Og derfor kommer vi ikke i en situation, hvor ræven uddør herhjemme. Når der er gået en række år, vil der atter være en hel del ræve i langt de fleste af de områder, der i dag er hårdt ramt", siger Sven Norup Jakobsen.

Mange borgere, der bor i villaer, vil givet blive konfronteret med syge eller døde ræve. Erfaringer viser nemlig, at syge ræve ofte søger ly i skure, carporte, kældre og lignende.

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)