Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Kort over reviret på GPS
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Skogplankart og jaktkart på GPS!
GPS har eksistert på markedet i lang tid – men best kjent og mest brukt av spesielt interesserte. Etter at man fikk mulighet til å vise turkart direkte i displayet, økte anvendeligheten fra ”vanskelig å bruke” til ”kjekt å ha”. Når du nå kan få jaktterrenget og skogbruksplankartet vist rett på skjermen er dette blitt et ”bare må ha det-produkt”.

Jegeren
Veldig spennende er også muligheten for å få vist grensene for jaktterrenget sammen med turkartet i bakgrunnen. Dette har vært etterspurt av jegere i lang tid, og da er det ekstra fint å endelig ha det klart i god tid før jakta. De fleste i FORAN er jegere selv, og kjenner godt til hvor vanskelig det ofte kan være å vite HELT SIKKERT om man er på rett side av grensa. Og spesielt hvis man har med jegere som ikke er lommekjent. Legger man i tillegg inn poster, så er det ikke lenger mulig å misforstå ordre om hvor den enkelte skal være. Systemet har vært prøvd ut i høst med konklusjon ”detta skal alle på laget ha – i god tid!”.

Skogeieren
Men nå har endelig muligheten kommet for ALLE som skal til skogs for å sjekke grenser, planlegge skogsdrifta eller finne fram i skogbruksplanen.

Skogeieren kan nå få presentert plankartet direkte på en vanlig Garmin GPS med kartvisning sammen med data fra økonomisk kartverk. Dette letter hverdagen betydelig når en skal ut i skogen og finne igjen alt det som er kartfestet av planleggeren, og ikke minst skal tegne på kartet det skogeieren selv vil iverksette. Tidligere var det kartet skogeier ville ha bakt inn i plast – nå er det bestandslista. Kartet har du på GPS’en. Men fremfor alt – det hele er enkelt i bruk, og det er billig! GPS-utstyr har som all annen teknologi gått ned i pris og opp i kapasitet. For noen tusenlapper får man nå en robust og vanntett GPS som viser hvor du er med et symbol direkte på et elektronisk kart. Når GPS’en er satt opp ferdig, startes det opp med èn knapp og vips, så er det hele klart til bruk. Skal man være litt mer avansert kan man lære seg to knapper til – en for zoom ut og en for zoom inn. Enklere blir det ikke!

Kommunikasjon med PAN
PAN kommuniserer nå direkte med GPS. For skogeier betyr det at når han legger inn noe på GPS’en ute i skogen, får han vist dette rett på skjermen i PAN når han kommer inn og kobler GPS’en til PC’en. Justering av kartet i PAN blir da veldig presis, enten det er veier, bestand eller annet som skal flikkes på.

Hva trengs av kart
For skogeieren må skogbruksplankartet være digitalt, hvis ikke må det digitaliseres. Vi har svært mye data i våre arkiver, så det beste er å ringe oss for å sjekke statusen. Men mange vil også bare ha eiendomsgrenser inne, fordi bestandskartet er for gammelt, og nytt er forestående. For jegeren må terrenget i de fleste tilfeller digitaliseres fra papirkart. Men det er vanligvis en veldig grei affære, bare kartet er noenlunde leselig. Hvis vi kan knytte jaktgrensa mot økonomisk kartverk blir nøyaktigheten VELDIG bra, hvis ikke blir den selvfølgelig slik den er på papirkartet. Men hvis naboterrenget i tillegg bruker samme malen, blir dette helt topp. Turkartet legges digitalt i bakgrunnen.

Hva er ulempen???
Det er vanskelig å se at dette har noen ulemper, bare eventuelle begrensninger. En vanlig GPS er ikke noen avansert PC, for innlegging av bøttevis med data om bestand og lignende. Den er for kartdata, og skal du notere en hel del ekstra så gjør det på papir. Hvis ikke må du opp på lomme-PC, med eget kartprogram og tilhørende databaser. Da øker muligheten for innlegging av data, men også krav til brukerens ferdigheter. Målet er å gi ALLE skogeiere en helt ny opplevelse av skogbruksplanen koblet mot moderne teknologi, uten å betale skjorta for noe bare de færreste klarer å mestre. Og ikke minst øke sikkerheten på jakta, og redusere den håpløse følelsen av utilstrekkelighet vi alle har følt når vi ikke vet sikkert hvor vi er enten det er stort eller smått vi jakter på i tåka.

Utstyr og priser
FORAN har plukket ut 2 GPS modeller fra Garmin som vil være gode ”volummodeller”. De er begge enkle i bruk, fargeskjerm for kart, og dekker hva de fleste har behov for. Også bilnavigasjon!

Den enkleste er Garmin Etrex Vista C, som sammen med skogplankart og en CD med ca. 30 turkart koster ca. kr. 5.000,- ekskl. mva.

Storebroren i kapasitet, men også lommevennlig er Garmin GPSMAP 60C. Denne har mer plass til innlesing av kart i minne, i tillegg til noen andre fiffigheter den enkelte må vurdere om trengs. Pris inklusive skogplankart og CD med ca. 30 turkart er ca. kr. 6.500,- ekskl mva.

Men for all del – vi fører hele GARMIN’s sortiment, så her er det mulig med harde pakker for enhver smak!

Hva jaktkartet vil koste, må fastsettes ved forespørsel fra den enkelt kunde, da tilrettelegging kan variere fra lett til noe mer arbeid.

For mer info, kontakt:

Sæming på 62 4353 64
psm://seming.hagen@foran.as

Thomas på 22 51 89 77
psm://thomas.borke@foran.as

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.