Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Begynderriffel
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sider: 1 2
Jeg undrer mig til stadighed over udtrykket "begynderriffel".
Når folk vil sælge deres gamle m98 i 8x57js eller CG1900 i 6,5x55, så går de pludselig fra gammelt lort til "den perfekte begynderriffel".
Har de rifler været udsat for voodoo siden de pludselig er blevet perfekte til nybegyndere?
Tit er de også udstyret med en super god Bushnell banner, der helt sikkert ikke er en kinakopi.
Nogle der kan give mig svaret på ovenstående

It's not the size of the dog in the fight - it's the size of the fight in the dog
Markedsføring!
H
Kan det være fordi M98 og CG1900 i bund og grund til fulde opfylder hvad man skal kunne med en riffel der benyttes til jagt - altså med lidt øvelse kan holde sig indenfor en cirkel på x CM - de er billige og skyder stadig konsistente.

Men når man "opgraderer" til noget andet og bedre, så er den gamle pludselig "noget gammelt lort".

Den skyder stadig ikke anderledes - det er bare at betragte nøjagtig samme våben, med et andet sæt øjne, fordi man har ændret mening om hvad man vil eller har hævet ambitionerne.

M98 og CG er stadig billige, skyder i bund og grund ok, så en nybegynder brænder ikke nødvendigvis næsen ved at starte ud med en af dem.

Men hvis ambitionsniveauet stiger og man pludselig stiller større krav, fordi man rent faktisk blev bidt af riffeljagt/-skydning, så kan perspektivet godt ændre sig. Så jo, det kan godt på samme tid være noget "gammelt lort" til det ene formål - og godt være en "god begynderriffel" for en anden.

Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Sig mig. Stiller begyndere færre eller mindre krav til deres riffels præstationer?
Jeg vil da mene at en, lidt usikker nybegynder har brug for noget grej han kan stole på. Ikke en gammel mauser hvor forskæftet klemmer på piben og aftrækket står til 3, nej 4 nå nu kun 2kg - hov [xx(]

--
FKF

ANNA
Er flere gange stødt på udtrykket "begynderPC". Det dækker normalt over noget udrangeret skod som butikken lige prøver at sælge en sidste gang.
En ny riffel i god kvalitet behøver jo ikke at koste mange tusind.

It's not the size of the dog in the fight - it's the size of the fight in the dog
Hvis man har fået lyst til at snuse lidt til riffeljagt og prøve om det er noget der fænger, så er det vel meget fornuftigt at man ikke starter med at investere i en ny Sauer og den store fra zeiss.....

Mvh Thomas

Constipated people just don't give a crap
Der er da mange CG1900, der skyder ret godt - og ihvertfald bedre end chaufføren. Er aftrækket renoveret, så har man da efter min mening en fin begynderriffel.

Det er vel et spørgsmål om, hvor meget økonomi man vil lægge i interessen før man har fundet ud af, om det er her det fanger eller om det er golfkøllerne, der skal være af ædelmetal.

Jeg er f.eks. meget glad for, at mine børn ikke skal have det nyeste og dyreste grej, hver gang de skifter interesse.
En Blaser R93 er da også en god begynder riffel, nu de har taget det store teknologiske spring til R8[Big Grin]

Begynder riffel er vel et buzzz ord ligesom et håndværker tilbud.

Hverken M98 eller CG1900 fejler noget skydemæssigt eller ved konstruktionen, jeg kan ikke se noget "begynder" ved de 2. Det meste af mit vildt er skudt med en M98.

mvh Thorlak

[IMG] http://i415.photobucket.com/albums/pp238.../test1.jpg[/IMG]Correct first shot placement, the rest is bullshit!
Citat:quote:

Originally posted by FKF

Sig mig. Stiller begyndere færre eller mindre krav til deres riffels præstationer?
Jeg vil da mene at en, lidt usikker nybegynder har brug for noget grej han kan stole på. Ikke en gammel mauser hvor forskæftet klemmer på piben og aftrækket står til 3, nej 4 nå nu kun 2kg - hov [xx(]

--
FKF

ANNA



Det gør begyndere sikkert ikke, altså de stiller ikke nødvendigvis færre/lavere krav - men de vægter ofte prisen højere end øvrige kriterier, netop når de som oftest ikke ved om riffeljagt er noget for dem.

Det er de sikkert fordi de har en ide om at komme i gang, og give det et forsøg - men så melder andet spørgsmål sig, nemlig om de i det hele taget får eller har mulighed for riffeljagt. Altså om de er så heldige at have adgang til et jagtrevir.

I så fald er det marginalt hvad der er tabt, i forsøget på at finde ud af om riffeljagt overhovedet er noget der finder éns interesse.

Det er nok de færreste der har kapacitet til at kaste sig ud i én eller anden "Tactical", med picatinny-rail i guld og en vilkårlig Swarowski ovenpå - samt det dyre ammunition lige fra starten af.

Specielt når der er andre forhold er endnu ikke er afklarede.

Kender trods alt en del der har haft en ide om riffeljagt og gerne ville i gang med det, men trods en indsats ikke har kunnet kommet i gang fordi jagtarealerne gerne bliver opkøbt af større konsortier som er dyre at komme med i - eller de har fundet ud af at riffeljagt alligevel ikke var interessant, da det kom til stykket.

Der ER da også nybegyndere der kaster sig ud i Accuracy International, og andre fine/dyre rifler, med dyr optik - som giver den alt hvad remmer og tøj kan holde, og her er det måske kun tilfældighedernes spil, om hvorvidt de overhovedet egner sig til riffeljagt.
Det er der trods alt nogen er bare ikke gør.

Polarbears walk a lonely path..

But we sometimes do kick back, relaxes and downs a beer. =o)
Heldigvis er rifler og riffelskydning IKKE raketvidenskab...[Big Grin][Big Grin]

Jeg startede med med at skyde med lånte rifler, fik en bære-tilladelse til farmands .222Rem ...

Jeg ville naturligvis gerne have min egen riffel, og fik foræret en M98 der VAR noget gammelt udslidt skrammel, men lidt TLC fik den på banen igen .. med den rigtige ammo skød den 3- 5 cm grupper på 100 m ... aftrækket var hårdt men ensartet... Kikkerten var en gammel Kahles 4x32
Kaliberet var naturligvis 8x57JS --- Dejlig kaliber, har stadig en M96 i den kaliber .. Hører til i skabet hos enhver DRALF'er [^]

Der faldt en del ræve og et par stykker råvildt for den riffel, men jeg var jo allerede inficeret af "Armas Numeralis" ..

Prisen var det der gjorde at jeg blev ejer af min første riffel ...

Så -- "Begynder-riffel" er en helt Ok "markedsføring" af den gamle skyder, når den skal videre ...

Der er jo ingen der tvinger en "ny" riffeljæger til at købe det gamle jern ...

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
Hvornår er man begynder.

Jeg har været over en Sauer 202, med vekselløb i flere kalibre, støtteben, store magasiner, tilpasset skæfte og så videre.

I dag bruger jeg en gammel fuldskæftet BSA kaliber .308 fra starten af halvfjerdserne (der sikkert har en værdi på under 1000kr), 90% af de gange jeg jager.
Har stadig min Sauer, men foretrækker helt klart at bruge den gamle No-Nonsens rustplettede BSA, og jeg må bare sige at den gør et fandens godt stykke arbejde.

Ellers ser jeg da mange andre meget erfarne riffeljægere med det der ovenfor betegnes som en begynderriffel.

Til sammenligning ser jeg til gengæld rigtigt mange begyndere inden for riffeljagt (eller bare jagt i det hele taget), der ligger ud med meget dyre rifler (eller/og haglgeværer), og dertil ufattelige mængder af alt muligt mærkeligt udstyr de mener er uundværlige for effektiv jagt.
Dertil skal naturligvis så siges at mange af de såkaldte "nyjægere" man møder i dag er modne, kapitalstærke mennesker. Dette står i stærk kontrast til da jeg startede med jagten, hvor langt de fleste "nyjægere" var helt unge mennesker, med mere eller mindre begrænsede kapitale midler.

Sonny
Min begynderriffel var en CG4000/Sauer 200, som min stolte far forærede mig i studentergave. En M98 havde givet samme glæde, da det jo også havde været min første riffel. det er selve begrebet der irriterer mig en smule, da en ny mossberg eller ruger jo heller ikke koster alverden, men jo sjældent bliver omfattet af begrebet.
Men ud fra kommentarerne er spørgsmålet jo ikke helt uinteressant.

It's not the size of the dog in the fight - it's the size of the fight in the dog
Buy the best and cry only once!
H
Man ser desværre gang på gang "gode tilbud" på perfekt begynder riffel: Parker-Hale 30-06 skyder hul i hul
I mine øjne et et synd at sælge sådan en riffel til en nybegynder, det er næsten sikkert at staklen der køber sådan en bliver rekylskræk fra dag et. Langt de fleste der tager jagttegn idag er jo ikke 16 årige knægte med indtægt fra en avisrute. Så de fleste har nok råd til at ofre 10000+ for riffel og kikkert. Skulle interessen ikke være så stor som ventet er det også muligt at komme af med en kvalitets riffel igen, med et tab der er til at overskue. Og så er der nu engang en glæde ved at eje og benytte noget der virker, og ikke sparker som en hest[Big Grin]

Mvh. Jakob
Jeg synes måske at det financielle begreb "værditab" bliver glemt lidt her...

En "nyjæger" har måske en anden "horisont" mht den investering han/hun gør i den første riffel [?]

Selvom der nok er en del "nyjægere" ikke er unge fattige studerende eller lærlinge, så tror jeg stadig de udgør hovedparen af begynder riffeljægere.

Deres vinkel på det er helt sikkert økonomisk.. der giver en brugt riffel rigtig god mening, investeringen er begrænset og det samme er værditabet.

Langt e fleste jagtrifler har jo reelt set kun affyret ganske få skud, oftest langt under 1000 og rigtigt slidte eksemplarer er et temmeligt sjældent syn.

Jeg opfatter det som en simpel og fornøjelig opgave at vejlede og eventuelt hjælpe en ny riffeljæger med at finde en god brugt riffel, til fornuftige penge, og hvis en af dem beder mig om hjælp, så forsøger jeg at insistere på at riflen bliver prøveskudt ordentligt før købet.

Indtil nu har jeg kun set nogle ganske få af de gamle "idelle begynderrifler" der IKKE var gode, brugbare rifler, eller kunne "sættes i stand" uden store investeringer.

Jeg har været med til at "fikse" CG'er , M98/M96. Parker Hale, BSA o.s.v. oftest uden anden investering end en time eller to's arbejde og nye baser og montager, eventuelt grunding rensning, smøring og måske en simpel fritlægning af piben og en bedding.

Ud af det er kommet gode brugbare rifler til særdeles fornuftige priser.

Hvis man vil købe en riffel af en privat-person, så insister på at mødes med sælgeren på den mest lokale skydebane, eller den der ligger geografisk midt i mellem. [^]

Insistér på at sælger medbringer lidt ammo, så "vidunderet" kan testes med et par skud på 100 m, helst over nogle sandsække eller en "skydebænk"

If in doubt ... walk away ... [^]

Hvis sælgeren er ulden omkring prøveskydning o.s.v. ... Walk away .. [^]

Sætninger som: "Ja, ja, den skyder jo som sådan en riffel skyder, og prisen er jo sat efter det, så billig som jeg sælger den gider jeg ikke bøvle med det. Kom og kig på den..."

Walk away ----[^]

o.s.v.

Der er masser af mere seriøse sælgere derude .. også selvom de i salgsannoncen skriver "ideél begynderriffel" [Big Grin][^]

Hilsner
Dravis aka:FMJ
"Sapere Aude: Dare to KNOW!"
"Do not adjust your mind, there's a fault in reality"
10k er stadig mange penge for mange af os. Jeg købte en relativt billig ny riffel og vidste egentlig godt hvad jeg ville have. Med optik endte den også på +siden af de 10k. Min næste riffel kunne udemærket være en brugt af de ovennævte modeller. Hvis målet er <100 m pürsch til råvildt og ræv, er der mange fine "smårifler" på brugtmarkedet.

Det er mere tankevækkende, når man ser spritnye riffelsæt til 20-30k i hænderne på "nyjægere", uden nogen som helst skydeerfaring, intentioner om at skyde meget træning fremover eller idé om hvad våbnet helt specifikt skal bruges til. Måske det var bedre med økonomi til et træningsvåben, masser af træningsammo og mange ture til skydebanen og så et lidt billigere sæt til pral.

//C-X
Sådan et rekyl-uvenligt våben som en Parker Hale i .30-06 Spr., hvor slem vil den være med en dæmper på? Nogen der har prøvet?

Bagkappen kan vel sagtens også skiftes til noget der optager mere rekyl, uden at det koster en formue.

Vi kan jo lige så godt gøre skydning til noget nær behageligt, særligt for de nye skytter.

//C-X
Jeg synes da at ordet "begynderriffel" klinger meget positivt i mine ører. Jeg ser for mig en solid no-nonsense riffel til billige penge som kan ramme en appelsin på 100 m afstand hver gang.

Skulle jeg nævne to, kan jeg starte med den jeg helst anbefaler for øjeblikket: en NP- ombygget M69. Den er baseret på de gamle banerifler med Mauser 98 lås og S&L pibe og aftræk. NP har kortet piben ned, flutet den og skåret gevind i snuden. Han har også monteret weaver stålbaser, bøjet bundstykkehåndtaget så der er plads til sigtekikkert og lagt den i et pænt skæfte (Eller er det gamle skæfte renoveret ?? bliver pludselig i tvivl). Hele herligheden sælges for 2.500 kr. For de penge får du altså en riffel som er nem at montere kikkert og lyddæmper på i det ideelle kaliber 6.5x55 Fantastic ( I LOOOOVE IT), og som garanteret skyder enormt præcist. Du må til gengæld undvære smart thumbhole skæfte, aftagelige magasiner og hurtigt pibe/kaliberskifte, men hvem har i grunden brug for det?

En anden mulighed er den riffel jeg selv startede med: en CG ´96, også i det ideelle universalkaliber 6,5- Fantastic. Man skal lige vænne sig til, at den spænder slagfjederen når man lukker bundstykket, og det gamle militæraftræk skal ubetinget skiftes til f.eks. Boldt eller Timney. Men så har man også en solid slider der kan klare alt vildt på den nordlige halvkugle, og har gjort det med bravour tusinder og atter tusinder af gange.

Jeg solgte min af to grunde: For det første havde jeg en svaghed for fuldskæftede rifler dengang, og det flyttede desværre for meget rundt med træfpunktet på mit eksemplar, så jeg ville have en halvskæftet. Samtidig fik Korsholm en ordentlig stak CG 4000 (Sauer 200) rifler hjem til meget favorable priser, og så var skiftet nemt. Men man kunne sagtens leve et helt jægerliv med én af de to "begynderrifler" uden nogensinde at miste vildt på grund af riflen.

M.v.h. Lasse AKA Legolas(se).

Ikke mærket, modellen eller materialet.
Men præcisionen er ambitionen!
[Image: ajbutton.gif]
Citat:quote:

Originally posted by C-X

10k er stadig mange penge for mange af os. Jeg købte en relativt billig ny riffel og vidste egentlig godt hvad jeg ville have. Med optik endte den også på +siden af de 10k. Min næste riffel kunne udemærket være en brugt af de ovennævte modeller. Hvis målet er <100 m pürsch til råvildt og ræv, er der mange fine "smårifler" på brugtmarkedet.

Det er mere tankevækkende, når man ser spritnye riffelsæt til 20-30k i hænderne på "nyjægere", uden nogen som helst skydeerfaring, intentioner om at skyde meget træning fremover eller idé om hvad våbnet helt specifikt skal bruges til. Måske det var bedre med økonomi til et træningsvåben, masser af træningsammo og mange ture til skydebanen og så et lidt billigere sæt til pral.

//C-X



C-X - jeg er kun delvist enig med dig.
Jeg har gået på jagt hele mit liv, og har været igennem en del begynderrifler.
Jeg er en af de få, der på dette forum tør sige, at jeg har en Blaser og at jeg er glad for den!

Jeg kan godt i svage øjeblikke blive sur i maven over at se en nyjæger - det er typisk en mand på alder med mig selv på +50, han er leder i en større virksomhed, han står i nyeste outfit fra Deerhunter og han står og klumrer og kludrer med en splinterny og meget dyr riffel med poleret valnøddeskæfte med ørn på toppen!
Janteloven er ukendt for ham!

Det, der i situationen irreterer mig mest er, at det oftest er en Blaser han bøvler med[}Smile]

Manden har overhalet alt og alle indenom - taget jagttegnet på et weekendkursus og sprunget over alle de trin og problemer vi andre har måttet igennem for til sidst at stå med den riffel vi ønsker os!

MEN....... jeg tror ikke du har ret!
Han ville ikke komme oftere på skydebanen, hvis han var startet med en CG1900!
Og så er der jo kun en konklusion - han skyder ihvertfald ikke dårligere fordi han er startet med det dyre sæt og resten kan jeg jo være ligeglad med (ligegyldigt hvor misundelig jeg end måtte være)

Mht. lyddæmper, så tager den rigtigt meget rekyl og vil efter min mening være meget anbefalelsesværdigt - også til en nyjæger.
Leo - jeg er på ingen måde misudenlig over Jer der har en Blaser og føler mig bestemt ikke overhalet. Hver sin smag. Den har aldrig været på min ønskeliste (består primært af våben i kategorien "værktøj"), men jeg er sikker på, at de der har dem er glade for dem. Det ville fa'me osse være synd, hvis I ikke var glade for dem!

Vi snakker begyndere. Er økonomien solid, er der ingen undskylding for ikke at komme ud og træne. Er økonomien trængt, er træningsskud og rutine vigtigere end navnet på riflen.

Jeg har skam også dæmper på min .308 version tung, men efterlyser erfaringer med disse straffere af nogle rekyl-djævle.

//C-X
Sider: 1 2