Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Hold så kæft med Udkantsdanmark
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Efter debat i en anden tråd synes jeg lige i skulle have den her, simpelt hen genial skrevet [Big Grin

Hold så kæft med “Udkantsdanmark“

For nylig sad jeg til en festlig middag med en ung københavner, der ville vide, hvad jeg mente om centraliseringen af den offentlige sektor. Han spillede ud med ordene »For min skyld kan vi godt centralisere det hele;udkantsdanmark fungerer jo ikke«. I løbet af samtalen fandt jeg ud af, at ordet »udkantsdanmark« åbenbart er blevet et synonym for »Danmark udenfor København« eller »provinsen«, som det også hed.

Festen foregik i Jelling, der var Danmarks hovedstad under Gorm den Gamle. Vi sad altså i Vejle Kommune, der af tænketanken CEPOS regnes for at være Danmarks mest effektive kommune overhovedet altså mere effektiv end København. Vejle har i en årrække haft Danmarks bedste sygehusaltså bedre end rigshospitalet.

Vi var i Region Syddanmark,på trods af, hvad københavnerne på Politiken tror faktisk er landfast med Tyskland. Det betyder, at vi også bevæger os lidt udenfor byen ind imellem.

På 3 timer kan vi ad velfungerende motorveje køre til Hamborg, der med sit opland er hjemsted for 5 millioner mennesker og dermed er 2½ gange større end hovedstaden og her mener jeg ikke byen, men Region Hovedstaden.

Fra Billund Airport, kan vi flyve non-stop til hele Europa, helt uden at skulle igennem det ineffektive køhelvede i Copenhagen Airport. På den måde kan vi komme til de virkelige kulturcentre, London, Paris, Barcelona, Berlin, hurtigere end københavnere kommer gennem myldretrafikken.

Men jeg indrømmer: Vi kan ikke matche København i enhver henseende. Vi bruger f.eks. ikke 40 millioner kroner om året på kommunale bycykler, der ikke bliver brugt, for vi vil hellere bruge de penge på en ordentlig ældrepleje. Vi har heller ikke en interaktiv lysbænk til 1 million kroner (altså for 1 stk.), for vi har fattet, at det ville være helt absurd, især hvis vores by var fuld af hjemløse, alkoholiserede og narkomaner, der havde hårdt brug for hjælp. Vi bygger heller ikke cykelbroer til 274 millioner kroner, men mens vi cykler 5 minutter længere, kan vi i stedet glæde os over at have en lavere skatteprocent end Købenavn.

Faktisk er det et generelt princip i fornuftsdanmark, at man ikke kan få foræret 3 millioner skattekroner, blot fordi man vil holde en gadefest, men til gengæld skal vi så heller ikke bruge skattekroner på at rydde op bagefter, når byen er smadret.

Jyske Bank Boxen, Herning.

Man kan heller ikke få 334 millioner, blot fordi man vil huse sangkonkurrencen Eurovision og er for fin til at holde den i Boxen, helt »ude på landet« i Herning, hvor Madonna, Take That, Robbie Williams, Pink, Nickelback, Prince, Linkin Park, Eric Clapton, George Michael, Rammstein og alle de andre ellers godt kan spille for 15.000 mennesker under tag.

Man forstår, at københavnerne nu er bekymrede, fordi de blå partier har planer om at udflytte nogle af Københavns utallige, statslige arbejdspladser. For det vil jo aldrig fungere, hvis de skulle ligge i det mørke Jylland, eller på den der fremmede ø, man passerer på vej derover. Måske københavnerne skulle spørge sig selv, hvorfor hele offshore branchen har hovedsæde i Esbjerg, og hvorfor verdens største legetøjsproducent LEGO har hjemme i Billund eksempelvis.

Jeg fik aldrig sagt farvel til den unge københavner fra festen, men gør det så nu: Rigtig god tur hjem… og hold så kæft med “udkantsdanmark”.

Du kan følge forfatteren på Facebook og Twitter.

#61790;

#61797;

#61713;
Jeg har længe undret mig over de numre der bliver nævnt!! hvad betyder de??[xx(]
Tror det er når man forsøger at sende fra mobilos.

/Rolin

[Image: image_zps40cd4b03.jpg]

"Non timeo mori, nec vivere Vereor"
Et meget godt indlæg som dog som så meget andet i denne debat vrider argumenterne til de passer. Lufthavnen i Kastrup er fx flere gange kåret som en af verdens bedste, og personligt venter jeg hellere en halv time ekstra der end jeg spiser det de serverer i Karup... Melodigrandprix blev afholdt i Boxen i 2013 uden der derved blev indgået en aftale om at det for tid og evighed skal afholdes der. Off-shore branchen holder til hvor der er nemmest adgang til deres aktiviteter og LEGO ligger vel omtrent hvor det altid har ligget og ligger der af historiske grunde.

Når det er sagt så er jeg meget enig i at KBH har rigtigt meget de kunne lærer af udkantsdanmark. Mange penge kunne spares hvis alt skete efter de bedste processer (hvilket selvsagt er utopi for stillede man krav om kun en måde at gøre tingene på så fandt man aldrig den bedste). I det hele taget er vi alt for lille et land til sådan at dele alting op i dem og os. Vi skal i stedet arbejde sammen og finde de bedste løsninger på alle de udfordringer vi står overfor.

Mvh.

Yeti
Københavnerne er vel begunstiget af store indtægter qua forøget tilflytning --"vi skal have mere velfærd", hvilket resulterer i absurde eksempler: min nieces veninde har som glutenallergiker fået kommunalt tilskud til en blender - hendes far er bestyrelsesformand for en af DK's absolut største virksomheder.....
Tror at udviklingen i Kbh på et tidspunkt vender: hvert 3.barn, der fødes er af ikke vestlig herkomst, boligskatternes himmelflugt og det næststørste politiske parti i hovedstadsregionen, Enhedslisten, sætter iflg min fortolkning af deres ageren, ? ved den private ejendomsret
Desuden har Hovedstaden fået store miliard beløb over en årrække til modernisering og oprustning af en dengang lettere forfalden by, tænk om et beløb i samme størelse var blevet tildelt det "øvrige" Danmark, og så lige et enkelt spørgsmål, hvem fremstiller maden som køvenhavnerne så gladeligt stopper i sig, i hvert fald ikke dem selv, 2 dage uden varetransporter ind til "byen" og de ville sulte.
Eller deres drikkevand.
Læs artiklen. 6 kommuner vil ikke længere levere drikkevand til KBH.http://baeredygtigtlandbrug.dk/nyheder/2015/07/et-ministerium/
Eller hvordan byerne slipper af med deres spildevand.http://baeredygtigtlandbrug.dk/nyheder/2015/07/overloeb/
Det er ihvertfald ikke os fra Udkantsdanmark der lukker mest lort ud.
http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/davidtrads/ECE7882763/S%C3%A5dan-redder-vi-udkants-Danmark/


Citat:

"Samfundet var villig til at bruge 80 milliarder kroner på at vende København fra nedslidt til topmoderne. Så kan vi vel også afsætte et stort beløb på at redde udkanten."

Mvh Pete