Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Betinget straf for at skyde bjørn
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Dømt til betinget fengsel for å ha skutt bjørn

Trondheim (NTB):
Thor Leirfald er dømt til 60 dagers betinget fengsel mens Peder Lundemo er dømt til 45 dagers betinget fengsel for å ha skutt en fredet bjørn i juli 2003.

I tillegg må de to jegerne betale 10.000 kroner, går det fram av dommen som ble avsagt i Frostating lagmannsrett fredag ettermiddag.

- Jeg er veldig skuffet over dommen. Jeg regnet med at det var 50/50-sjanse for å bli dømt eller frifunnet, men jeg kan ikke skjønne at vi oppførte oss uaktsomt, sier Tore Leirfald til adressa.no.

Dommene er i samsvar med aktors påstand. Aktor ba imidlertid om inndraging av våpnene som de to brukte, og dessuten tre års jaktforbud for de to skytterne. Men ifølge dommen får både Leirfald og Lundemo fortsette med jakt. Deres forsvarere mente at inndragelse av jaktrettigheter ville oppleves som en større straff enn fengsel.

Forsvarerne krevde full frifinnelse for sine klienter. De viste i sine prosedyrer til at de to mennene følte seg truet av bjørnen, kjent som Arvassli-binna, som kom byksende mot dem på ei myr i Lierne natt til 10. juli 2003.

Lundemo ble landskjent da han overlevde et basketak med den skadeskutte binna i Gunnarfjellet i Lierne i Nord-Trøndelag. Kampen endte med at begge havnet i Trondheim - jegeren skadd på St. Olavs hospital og bjørnen død på Veterinærinstituttet. (©NTB)

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Nu er Norsk ikke lige min stækeste side,men ryger den Norske jæger i fængsel,for at ha' skudt en bjørn der angreb ham,eller angreb den først efter han havde skudt...? Hilsen Ulrik
Citat:quote:

men ryger den Norske jæger i fængsel,


Nej, de fik en betinget dom, bjørnen var åbenbart temmelig kendt,der har været en del skriveri om den,helt tilbage i 2001.

Arvasslibinna
Arvasslibinna var i en årrekke selve symbolet på den konflikten innbyggerne i Lierne i Nord Trøndelag opplevde med bjørn. Binna opptrådte som skadegjører i beiteområdene i bygda, og var av de mer nærgående bjørnene som flere ganger ble observert helt inntil husveggene til folk. Gjentatte forsøk med jaging av binna førte til at hun ble mer og mer vant til mennesker, og for hver gang hun ble jaget ble respekten for mennesket redusert.

Saken kulminerte 10. juli 2003, da binna gjentatte ganger ble jagd ut fra et inngjerdet beiteområde i løpet av natta. Utpå morrakvisten vendte binna seg mot Tore Leirfald og Peder Lundemo og kom stormende mot dem i høy fart. De to skjøt hvert sitt skudd i nødverge, og i tråd med normal jegerskikk sørget Leirfald for å felle den påskutte bjørnen før den stakk til skogs, og sparte således viltnemda i Lierne for et vanskelig og potensielt livsfarlig ettersøk.

I årene etter fellinga har de to skytterne blitt nok et eksempel på hvordan nødvergesituasjoner gjør lovlydige sauebønder til kasteballer i rettsapparatet.

10.juli 2003: Arvasslibinna felles av Tore Leirfald og Peder Lundemo. De to hevder nødverge.
Juni 2004: Bjørneskytterne frikjennes i Namdal Tingrett. Saken ankes til Lagmannsretten.
Desember 2004: Bjørneskytterne frikjennes i Frostating Lagmannsrett. Saken ankes til Høyesterett.
Mai 2005: Høyesterett avviser dommen fra Lagmannsretten og sender saken tilbake til ny behandling.
November 2005: Bjørneskytterne dømmes i Frostating Lagmannsrett. De to anker til Høyesterett.

Støtt de dømte i bjørnesaken i Lierne!

NTSG betaler bota (NRK Trøndelag)
Bjørneskytterne anker dommen (Namdalsavisa)
Pengestrøm til bjørnejegere (Trønderavisa)
Bjørneskyttere i Lierne dømt, NTSG starter kronerulling! (Trønderavisa)

Den ene af jægerne blev i 2005 angrebet af en anden bjørn
- Det knaste i skallen da bjørnen bet

Peder (53) i nærkamp med skadeskutt binne

TRONDHEIM/LIERNE (VG/TRØNDER-AVISA) Peder Lundemo (53) hørte det knase i skallen da den skadeskutte binna bet ham over hodet.

Av TOR HARTVIG BONDØ og VIGDIS DEVIK (Trønder-Avisa)

ETTER KAMPEN: Peder Lundemo (53) kjempet for livet mot den skadeskutte binna. Han ble hardt skadet i armen og hodet. Foto: ARNE JOSTEIN DEVIK
VG Nett følger:
Dyrene
Dyrene

[Image: 1124346578518_299.jpg]

Sterkt skadet fikk han spraket bjørnen av seg og gitt den to nådeskudd.

- Det er nesten utrolig at han overlevde. Lykken var nok at det var ei lita binne, og ikke en stor hannbjørn, sier jaktleder Daniel Gåsbakk (56).

Sauegjeterne hadde funnet ferske sauekadavere i går formiddag. Derfor ble det gitt grønt lys for å starte jakt på skadebjørnen i området ved Gunnarfjellet i Sørli i Nord-Trøndelag.

- Vi samlet et jaktlag med ti persponer, og posterte i området der de nylig ihjelrevne sauene ble funnet, sier Gåsbakk.

Lå i krattet

Peder Lundemo, som 1. november skal møte som tiltalt i Frostating lagmannsrett etter å ha vært med på å felle Arvassli-binna for to år siden, gikk inn til det ferskeste kadaveret med sin karelske bjørnehund «Karu».

Da han kom fram dit, oppdaget han at sauekadavret var flyttet på etter at det ble funnet tidligere på dagen. Han slapp derfor løs hunden, slik at den kunne ta opp bjørnesporet, men ifølge den dramatiske fortellingen han klarte å gi jaktlederen før han ble fløyet med luftambulanse til St. Olavs Hospital i Trondheim, ble det en kort jakt.

Like etter at hunden var sluppet løs, gikk den løs på bjørnen. Den vesle binna hadde lagt seg til i krattet tett ved kadaveret.

- Den var ikke mer enn 30 meter unna jegeren, forteller Gåsbakk.

Veldig basketak

Men det første skuddet fra Peder Lundemo fikk ikke den ønskede virkningen. Med det samme det smalt, kastet binna seg rundt og med et brøl gikk den til angrep på skytteren. I løpet av noen korte sekunder forsøkte Lundemo å få en ny patron inn i kammeret på børsa. Forgjeves.

- Etter noen få byks var bjørnen over han. Trolig har han ikke fått sluttstykket langt nok bak til at han fikk skjøvet en ny patron inn i kammeret. Det var ikke tvil om at det måtte være en stresset situasjon, sier Gåsbakk.

Bjørnekjeften hogg tak i armen og rev jegeren over ende. På bakken ble det et veldig basketak mellom Lundemo og binna.

- Han fortalte at han hørte at det knaste i skallen da den bet ham over hodet, sier Gåsbakk.

Teipet sammen

Med et krafttak fikk Lundemo sparket av seg bjørnen, slik at den rullet utfor en liten skrent.

I tillegg til at det var en liten binne, som ennå ikke har hatt unger, var den trolig også medtatt etter det første skuddet.

Til tross for at en arm var sterkt skadet, fikk Ludemo tatt et nytt ladegrep på rifla, og klarte å fyre av ytterlige to skudd.
Bjørnen var død.

- Det var et stygt syn som møtte oss da vi kom fram til han. Armen var ille tilredt, og det ene øret var halveis revet av. Vi teipet ham sammen så godt vi kunne, før ambulansepersonell tok over, forteller Daniel Gåsbakk.

Ved St. Olavs Hospital ble det i går kveld opplyst at Peder Lundemo fikk behandling for lettere skader. Han ble operert ved øre- nese- halsavdelinen med det samme han kom til sykehuset

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
¨Hans forhold til björne er ikke helt gnidningsfrit....[Big Grin]

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret!
Citat:quote:

¨Hans forhold til björne er ikke helt gnidningsfrit....



Nej, man kunne næsten fristes til at tro at han er "bidt" af dem[Big Grin]

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.