Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Var det hjort eller hind
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Uthengt for feilskyting
Basert på kjevemåling mener Skjåk Utmarksråd at Kolbjørn Soglos jaktlag ulovlig hadde skutt hjortebukk i stedet for hind. Utmarksrådet krever krasse reaksjoner overfor jaktlaget, og foreslår som konsekvens å endre tildelingspolitikken for hjort i kommunen.
- Vi er forhåndsdømt på sviktende grunnlag, mener Kolbjørn Soglo (bildet).
- Feil å bruke kjevemåling til å kjønnsbestemme dyr, mener forsker Atle Mysterud.

FORHÅNDSDØMT: - Vi er forhåndsdømt på sviktende grunnlag, mener Kolbjørn Soglo i Skjåk.
I møte 24. januar gjennomgikk Skjåk Utmarksråd blant annet hjortejakta 2005. Her viser de til at høstens hjortekjever ble samlet inn og aldersbestemt av Øystein Breie, leder for kommunens vilt- og fiskeutvalg. Han fattet under målingen mistanke om feilrapportering/feilskyting. Den aktuelle kjeven var merket som hind, men hadde størrelse som voksen bukk.

Kjeven ble sendt til hjorteforsker Erling Meisingset, som "med nærmest 100 prosent sikkerhet konkluderte med at kjeven var fra en bukk," som det heter i utmarksrådets referat. Konklusjonen er basert på målinger av titusener av norske hjortekjever.

"Dette er en sak mellom grunneierlag og jaktlag," sier Utmarksrådet, men anfører at hvis ikke grunneierlaget reagerer overfor jaktlaget vil det få konsekvenser for fremtidige tildelinger. Utmarksrådet "oppfordrer på det sterkeste det berørte grunneierlaget til å reagere overfor jaktlaget", heter det i referatet. Feilskytingen vil også medføre at utmarksrådet vil be kommunene om å endre sin fellingstillatelse fra paragraf 15b til 15a i hjorteviltforskriften (reduserer muligheten for frie dyr).

- Vi er forhåndsdømt
Kolbjørn Soglo i det aktuelle jaktlaget trodde ikke sine egne ører da han via omveier fikk nyss om mistanken som er rettet mot jaktlaget.

- Jeg ble helt matt. Jeg tenkte først at kjevene kunne ha blitt forbyttet, men er sikker på at det ikke har skjedd. Så ble jeg forbannet. Her behandler utmarksrådet en sak som kan få store konsekvenser både for vårt jaktlag og andre jaktlag i kommunen. Og vi er hverken blitt informert eller har fått uttale oss, sier han.

- Vi er ikke navngitt i referatet, men dette er ei lita bygd og ryktene sprer seg fort, sier han.

To av medlemmene på jaktlaget arbeider i betrodde offentlige stillinger, og laget ønsker å renvaske seg for enhver mistanke av denne arten.

Soglo tok kontakt med JEGER hund & våpen, og fikk konferere med vår jurist Per Lykke samt vår medarbeider Atle Mysterud. Sistnevnte arbeider mye med analyser av hjortekjevebasen som Meisingset henviser til.

JEGER hund & våpens jurist Per Lykke anbefalte Soglo å utarbeide en erklæring hvor jaktlaget presiserer fakta i saken; at det felte dyret var ei hind med melk i juret (kalven ble felt samtidig), og at alle de tre jegerne på laget (alle erfarne hjortejegere) var i fysisk kontakt med dyret.

En representant for grunneierlaget kontrollveide dyret, og har skriftlig bekreftet at det var ei hind.

Feil bruk av av tall
- Den aktuelle kjeven måler 292 mm, og da er det mest sannsynlig at den kommer fra en bukk. Men den er likevel innenfor de naturlige variasjonene i kjevelengde for hinder, sier forsker Atle Mysterud ved Biologisk Institutt ved Universitet i Oslo.

- 70 000 kjever er med i materialet, nesten alle fra Vestlandet. Ca 12 000 er fra hinder mellom to og 26 år. Under én prosent av alle hinder over to år har kjever som er så lange som denne eller lengre. I reelle tall vil det likevel si cirka 100 dyr. Hinder med så lange kjever er sjeldne, men de finnes, forteller Mysterud.

- Men jeg reagerer på at denne type informasjon brukes til å kjønnsbestemme dyr. Det blir feil. Som jeger finner jeg det merkelig.

- Er det mulig at hjort i fjellbygda Skjåk generelt blir større og får noe lengre kjever enn tilsvarende dyr ved kysten?

- Det vet vi lite om, men generelt kan det være store forskjeller på dyr fra område til område.

Mente det var rett
Hans Sæther er leder i Skjåk Utmarksråd, som behandlet den omstridte saken 24. januar.

- Kolbjørn Soglo føler seg forhåndsdømt på feil grunnlag, Hans Sæther?

- Jeg forholder meg til at kommunens viltutvalg har satt i gang en prosess om dette. Utover det har jeg ikke så mange kommentarer.

- Men har dere uttalt dere på riktig grunnlag når viltforsker Atle Mysterud mener det er tvilsomt å bruke kjevemålinger på dette viset?

- Når vi har en rapport fra en anerkjent hjorteforsker som sier det han sier, så mente vi det var rett å gjøre det vedtaket. Men referatet er forøvrig ikke formelt godkjent.

- Når blir det formelt godkjent?

- Vanligvis på påfølgende møte.

- Og når blir det?

- Det er ikke bestemt ennå. Men jeg vil presisere at saken er lagt på vent i påvente av mer bakgrunnsmateriale. Vi vil bruke den kompetanse som er nødvendig for å få fram til hva som er korrekt. Vi er klare til å vurdere saken på nytt hvis vi finner at det er riktig. Men dette er altså først og fremst en sak som viltutvalget kjører, sier leder Hans Sæther i utmarksrådet.

Vil ha DNA-analyse
Øystein Breie er leder i vilt- og fiskeutvalget i Skjåk, og henviser først til utmarksrådet når JEGER hund & våpen ringer for å få en kommentar. Han bekrefter at det jobbes videre med saken for å få til en DNA-analyse av kjeven.

- Synes du vurderingen i utmarkrådets referat er holdbar?

- Den får stå for utmarksrådets regning. Vurderinger ut fra kjevemålinger er kanskje ikke noen vanntett affære, men det er derfor vi vil ha DNA-analyse av kjeven.

Bjørn Olav Amundsen boa@shf.no


Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.