Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Skød ulv, slap for anklage
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Sköt varg – slapp åtal för jaktbrott
Göran Lewin från Torsby klarade sig från åtal för jaktbrott trots att han sköt en varg. Åklagaren lade ner utredningen eftersom Lewin följt paragraf 28 till punkt och pricka.

Första fallet där en djurägare kan stödja sig på paragraf 28 när han har skyddat sina djur mot en anfallande varg har inträffat.
Händelsen utspelade sig i Torsby 11 augusti. Lantbrukaren Göran Lewin stod och tankade sin röjsåg när grannen skrek att det var en varg i fårhagen.
Göran Lewin sprang till hagen och såg vargen mitt i fårflocken med ett skadat lamm.
Lantbrukaren sprang in i hagen och skrämde vargen som också hade dödat ett får längre bort i hagen. Detta djur försökte vargen få med sig, men släppte sitt byte när lantbrukaren kom springande. Görans granne och hans son anslöt i hagen.
Vargen försvann in i ett slyområde i hagens bortre kant. Men medan de tre gick där och funderade på vad som hänt gjorde vargen nya försök att anfalla fåren.
Till tog tålamodet slut hos Göran Lewin som hämtade sitt gevär. Medan han var hemma och hämtade geväret vaktade sonen i hagen och han kunde se vargen smyga omkring.
Trots att de nu var fem personer runt fåren gjorde vargen ett nytt försök att attackera. Göran Lewin sköt två varningsskott, som bara hade till effekt att vargen ökade hastigheten.
Då sköt lantbrukaren vargen.
Efter en handläggningstid på fem månader kunde miljöåklagare Susanne Widlund meddela att hon lagt ner den förundersökning om brott som startats.
– Det finns inget brott som kan styrkas. Lantbrukaren har agerat i enlighet med paragraf 28 i Jaktförordningen och därför har jag lagt ner utredningen, säger hon.
Jägareförbundets jurist Håkan Weberyd är nöjd med beslutet.
– Jag är inte särskilt förvånad eftersom fallet ligger helt i linje med 28:e paragrafens utformning. Vi vilar dock inte på hanen för det. Jägareförbundet jobbar hårt för att få till stånd en ändring av lagen som underlättar möjligheterna för jägaren att freda sin jakthund mot rovdjur, säger Håkan Weberyd.

Magnus Rydholm

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.