Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: ældningshærdning af kobberlegeringer
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Hvem kan fortælle mig om ældningshærdning af kobber og kobber/zink legeringer.
Jeg diskuterede i dag med en Elektrikker om kobbers egenskaber hvad angår deformation. Og hvilken effekt alder og lagring har for de tekniske og deformationsmæssige egenskaber i kobberkugler.
TESE
Kan man forestille sig, at der er et potentielt problem i at udvikle kobberbaserede homogene kugler. Med tanke på om en eventuel ældningshærdning kan medføre at den ladning som er sikker og tryg, ved nyindkøbte kobberkugler, Pludselig efter 5-10 år i skabet kan udvikler problematisk højt tryk, på grund af at hårdheden på grund af alderen, er blevet meget større. Og at der derfor vil være et markant højere starttryk, da det kræver meget mere kraft at deformere kuglen ind i riffelgangen.
Kunne man også forestille sig, at samme fænomen, kunne medføre at den ny producerede kugle har et helt andet ekspantionsforløb, end den gamle og hårde, som har stået i skabet i mange år. Så resultatet kunne tænkes at være en kugle som efterhånden går fra at være ekspanderende, til at den på sine gamle dage virker som spisskarp (hvis ikke bøssen sprænger på grund af det højere starttryk)


Hvis en lyddæmper er en våbendel, så må en gummistøvle være en legemesdel
Borger i en bananrepublik, hvor myndigheder og bandegrupperinger, udviser en forbavsende lighed
Jeg antager at elektrikkeren har drukket af natpotten. Der sker ingen aldershaerdning ved stuetemperatur. Man skal op paa nogle hundrede grader og saa sker haerdningen inden for nogle faa timer. Herefter er traekstyrken stort set stabil. Det kan naturligvis ikke udelukkes at en elektrikker har konstateret aldershaerdning af overbelastede kobberledere hvis de har vaeret godt oppe i temperatur.

Hjemmeladeren

Det er en sej død at blive trådt ihjel af gæs
Som elektriker er jeg enig i oplevelsen. Det er de færreste installationer som bliver overbelastet så de bliver varme, men gamle kobberledere bliver "sprøde" og knækker lettere end nye som er bløde. Årsagen ved jeg ikke noget om, men det ér faktuelt at det sker...

MvH
Morten

[IMG] http://img.photobucket.com/albums/v603/S...rdlogo.gif [/IMG]
.22lr, .22wmr, .17hmr, .243Win, 6,5x55, .308Win, 9,3x62
Det her aner jeg intet om[8D].... men er legeringer ikke en blanding af flere stoffer/metaller??
Jeg tænker som lægmand om det ikke også kan være meget afhængig af de præcise bestanddele og mængder i legeringen?

Bare en tanke??
Nu kan jeg komme med lidt flere tilfælde, hvor bare tid, gør at visse materialer bliver hårdere og sprødere.
Vi laver lidt Dybtræk i jernplade (Dc04) og her er det et kendty problem, at man skal kende produktionstidspunktet. Og typisk vil man kassere det som har ligget mere end ½ år. Da det herefter vil være meget større tendens til at emnerne revner og springer under trækprocessen.
Fra min fortid som rørsmed, er det også kendt, at hvis man bruger kobberrør, er en hel ny rulle "blød og føjelig som en hundelort" Derimod er kobberrør som har stået i flere år, eller har været monteret i et stykke tid, næsten umulige at forme og bøje, i forhold til de helt nye rør/ruller.

Når jeg skriver kobber/legeringer, er det vel fordi, at enhver forurening af kobber, reelt gør det til "en legering"


Hvis en lyddæmper er en våbendel, så må en gummistøvle være en legemesdel
Borger i en bananrepublik, hvor myndigheder og bandegrupperinger, udviser en forbavsende lighed
Der er flere herinde, der problemfrit benytter WW2 ammo, der også har en kappe, af en kobberlegering, og denne ammo er nu over 70 år gammel...

Jeg håber dog at dem der laver Kobber Solids har lært af fortiden, og ikke benytter rent kobber, da dette er for blødt, og i 30-06 klassen af våben eller bedre, hurtigt afsætter så meget kobber, at præcisionen ryger.

Glædelig Jagt fra Grønland

Jesper Rex
If you can't do it with a 30-06, it likely can't be done...(Men det ER nu kedeligt kun med en gøb....(skriver manden med 9+))
Rent trykmæssigt, er der vel den kæmpeforskel på massive kobber/kobberlegerings projektiler, og traditionelle "Cup and core" projektiler Tynd kobberlegerings kappe fyldt med en blød og eftergivende kerne.
Denne konstruktion er faktisk så "plastisk" at man kan bruge stål som kappemaeriale.

Men jeg er mere interesseret i potentielle forandringer, med homogene kugler. Og om der potentielt kan opstå klare trykstigninger, hvis marerialet bliver hårdere og mindre formbart på grund af tid og evt miljø.

Man har vel allerede erfaret, at man er nød til at lave indstik, i de fleste kugler, for at man allerede med nyt materiale, ikke skal få for højt tryk. Hvad så hvis materialet kan opnå en væsentlig øget hårdhed, uden nogen varsel

En gammel historie fra Norma fortalte, at bare en massiv tværvæg (Partition nosler) kunne variere med faktor 4 hvad angår den kraft der skulle til for at presse kuglen ind i riffelgangen.


Hvis en lyddæmper er en våbendel, så må en gummistøvle være en legemesdel
Borger i en bananrepublik, hvor myndigheder og bandegrupperinger, udviser en forbavsende lighed
Som værktøjsmager har jeg da også erfaringer med at kobber (og dens legeringer) rundstænger på eksempelvis 20mm, bliver hårde og sprøde efter nogle år på reolen, og de er hverken temperatur eller deformationspåvirkede.
Kobber bliver hurtigt, hærdet når man bukker/smeder/deformere det, og det skal derefter lige glødes en gang for at arbejdet kan fortsætte uden skidtet revner.

Har egentligt ikke tænkt på dette når det nu bruges i projektiler, men det burde da kunne måles. Jeg har en halv kasse 9,3mm gamle Barnes X, som jeg gerne stiller til rådighed, hvis nogen har trykmålingsudstyr.
Desværre er der jo ikke trykmålinger på dem fra nye, så det er nok en helt ny kasse der skal til, som så måles igen efter eksempelvis 5 år, måske igen efter 10.

Sonny
He he,

det er slet ikke noget problem......
Når du har fået drejet projektilerne er materialet allerede ældet[:o)]

/GT
www.hgfirearms.dk
Shoot low, they might be crawling !!!!
Hellere være en original, end en dyr kopi[B)]
Der er vel ikke noget der ældningshærdes ved stuetemperatur? Og er det ikke mest beryliumkobber,,som evt i gamle elektroder?

Hilsen BB.

Hellere et skud for meget, end et skud for lidt...om nødvendigt
Ret beset bliver vi mennesker vel for resten også både hårdere og sprødere med alderen, på trods af en ellers ypperlig livsstil der overvejende udfoldes stuetemperatur, men det er nok en hel anden sag[Wink]