Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Principsag for norske våbenejere
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Viktig prinsippsak for våpeneiere

Are Fosjord i Norsk Våpeneierforbund.
Politiets rett til å komme hjem til deg for å kontrollere om du oppbevarer våpnene dine riktig er for tiden til behandling hos den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Are Fosjord og Norsk Våpeneierforbund (NV) mener at våpenlovens paragraf 27 om politiets rett til å kontrollere privatpersoners oppbevaring av våpen er i strid med både Grunnlovens paragraf 102 og den Europeiske Menneskerettskonvensjons (EMK) artikkel 8.

De har sendt saken til EMD etter at de først tapte saken i Oslo Tingrett og etter at Høyesterett stadfestet tingrettens dom i oktober 2004.

Det kan gjerne ta to år eller mer før en sak kommer i gang ved EMD. Omtrent 95 % av alle klager blir avvist.

Fosjord og NV hevder i saken følgende argumenter som taler for at det foreligger brudd på EMK artikkel 8:

Bestemmelsen gir mulighet for misbruk fordi det ikke er noe skille mellom politiets forvaltningsmyndighet og politiets påtalemyndighet. Med andre ord: Regelen gir politiet anledning til å komme hjem til deg uten å ha mistanke om lovbrudd. Og politiet har plikt til å forfølge andre straffbare forhold som eventuelt oppdages under kontrollen. Det er i seg selv betenkelig i et demokratisk samfunn.

Det foreligger ikke noe klart, dokumentert behov for politikontroll av våpenoppbevaring i seg selv. Antall registerte skyteulykker med våpen er svært lavt. Våpenkontroll har også lite med kriminalitetsbekjempelse å gjøre, siden registrerte våpeneiere allerede er funnet skikket til å inneha våpen. Ifølge Politidirektoratet forekommer det cirka 40 kontroller i året (tall fra 2004) av rundt regnet 450.000 norske våpeneiere, og det samfunnsmessige behovet for kontroll er derfor svært lite.

Ingen andre europeiske land har tilsvarende regler. Selv om flere europeiske land nylig har revidert våpenlovene sine, er det kun Norge og Sverige som gir politiet rett til å kontrollere hvordan våpen oppbevares i private hjem uten at det foreligger mistanke om lovbrudd. Men i Sverige er overtredelse av oppbevaringsreglene ikke straffbart, og Sverige har dermed beholdt et klart skille mellom politiets påtalefunksjon og politiets forvaltningsmessige oppgaver. Norge er dermed alene om å ha en straffesanksjonert politikontroll med våpenoppbevaring. Samtidig er det ikke dokumentert at det i Norge foreligger særskilte problemer med våpenoppbevaring i private hjem som gjør en slik straffesanksjonert kontroll nødvendig.

Bjørn Olav Amundsen

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.