Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: slagsmål med elg
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Slo gal elg i hodet

Sigmund Dehlin gjemte seg bak et tre da han ble angrepet av en elg. Elgkua stanget han i brystet, og ga seg ikke før 62-åringen slo henne flere ganger i hodet.

- Jeg var fryktelig redd, og helt gjennomvåt av svette etterpå, sier melhusbyggen. Det som skulle være en jaktprøve med harehund i fint vintervær, ble til en dramatisk hendelse som jegeren aldri glemmer. - Klokka var cirka ni søndag morgen. Jaktdommer Arnt Skei, kjentmann Gunnar Bjørnstad og jeg var på Kvernberget i Buvika. Hunden hadde tatt los. Men i og med at det er så bratt enkelte steder der oppe, var jeg i ferd med å ta henne inn i frykt for at hun skulle gå utom et stup eller sette seg fast, forteller Dehlin. Det skulle vise seg etter hvert at det var noe helt annet han burde frykte. - Gunnar og Arnt ble stående igjen, mens jeg gikk for å finne hunden. I en liten lysning i skogen lå det plutselig to elger bare åtte-ti meter foran meg. Den relativt store kalven reiste seg og løp vekk, men mora så bare på meg, la ørene bakover og viste ingen tegn til å flykte, forklarer Dehlin.

Så hverandre i hvitøyet
På få sekunder hadde den svære elgkua reist seg. Og den gikk rett mot den forsvarsløse jegeren som i dette tilfelle ikke hadde noe gevær. Dehlin tok noen skritt tilbake. - Alt gikk så fort. Det er mulig jeg hadde provosert elgkua med å blåse etter hunden med fløyta jeg hadde rundt halsen. Jeg gjemte meg bak treet jeg først kom til på min tilbaketrekning. Det var ei furu som var halvparten så tynn som meg, ler 62-åringen og fortsetter: - Elgen kom etter og stanget meg i brystet med hodet. Den rev også av meg fløyta. Vi så hverandre i hvitøyet, og det var et jævlig syn. Dehlin ropte i håp om hjelp fra de andre. - Vi hørte han der nede, men trodde han ropte etter hunden sin, humrer Gunnar Bjørnstad (81), som bor på Kvernberget.

Håndgemeng
Mens elgen snøftet bare centimetere fra Dehlins hode, kom ikke melhusbyggen på noe annet enn å slå. - Jeg slo elgkua med knyttneven i hodet flere ganger. Det var skikkelig håndgemeng. Til slutt så den bare på meg før den slentret av gårde ned i et dalsøkk. Da den var ute av syne, løp jeg som bare det. Jeg fryktet at den ville komme tilbake og angripe på nytt. Jeg var fryktelig redd, og følte meg definitivt ikke trygg. Heldigvis så jeg ikke elgen, som var mye høyere enn meg, mer, forteller han.

Mye brukt turområde
Dehlin våknet mandag morgen klokka fem og fikk ikke sove mer. - Jeg tenkte tilbake på hendelsen. Ikke for at jeg er redd, men for at det er en fantastisk historie. Noe slikt er det få som får oppleve. Jeg er ikke redd for å gå i området igjen, for det er ikke mulig at det vil skje en gang til, smiler mannen, som ikke ønsker å skremme opp turgåere som bruker området på Kvernberget. - Men det er viktig at man ikke provoserer elger, spesielt hvis det er ei ku med kalv, advarer melhusbyggen. Kjentmann og pensjonist Gunnar Bjørnstad har varslet rovviltkontakt Arnfinn Tanem om det han kaller ”en gal elg” i området. - Jeg er glad det ikke var meg elgen angrep, for jeg hadde ikke kommet meg unna, sier han alvorlig. PS! Etter elgepisoden søndag fortsatte Dehlin med jaktprøven. Han oppnådde bestått og førstepremie til tross for at han var litt skjelven.

Øyvind Brostrøm

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.