Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Bl.... 93 Varmint (test)
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
undskyld

Träffsäker Blaser nu med Varmintmodell

[Image: 03.jpg]

Blasers repeterstudsare R 93 har blivit en formidabel succé bland jägare och skyttar runtom i Europa. Orsakerna är flera. Den främsta kanske är att R 93-modellerna skjuter mycket bra. Blaserfabriken vilar inte på hanen utan lanserar nu en Varmintmodell på den populära straight-pullmekanismen.

Tyska Blaser ger nästan intrycket av att försöka konstruera jakt- och skyttevapen på ett radikalt annorlunda sätt än vad som är traditionellt och väl beprövat. I stort sett har alla Blasers vapen någon egenskap eller teknisk lösning som man inte hittar på andra vapen av samma typ. Repeterstudsaren R 93 är inget undantag med sin raka repetering och Blasers unika låsning som kallas för ”radial låsningssystem”.
Alla R 93-modeller har dessutom en stor tangent på kolvhalsen med vilken man spänner upp slagfjädern när det är dags att skjuta. Säkring saknas i traditionell mening, systemet liknar det man finner på en del drillingar där man spänner en separat slagfjäder för att avfyra kulpipan.

Hög kvalité
Hela Blasers produktion är anpassad för att använda datastyrda maskiner så långt det är möjligt. Givetvis krävs det fortfarande en del handarbete av vapensmeder på traditionellt sätt men det har begränsats till en spillra av vad som krävdes för att producera en välskjutande studsare för några årtionden sedan.
Just precision är något som Blaser har lyckats otroligt bra med. De absolut flesta Blaservapen vi testat har skjutit bättre än vad man kan begära av ett fabriksvapen utan åtgärder i efterhand av en skicklig vapensmed. Detta gäller även Blasers brytvapen av alla olika slag. Drillingar och dubbelstudsare som ofta har förknippats med trassliga trycken och mindre god precision skjuter träffbilder som får många cylinderstudsare att komma på efterkälken.

Varmint
Denna månads testvapen har modellbeteckningen R 93 Varmint. Varmintstudsare är en amerikansk term för vapen som ofta har grövre pipa och bredare framstock och som ska fungera bra i de stöd amerikanska varmintjägare använder när det ska skjutas murmeldjur och präriehundar på långt håll. Just denna skadedjursjakt existerar inte här i Europa, men här har dessa Varmintstudsare funnit andra användningsområden. Vår skandinaviska toppjakt och rådjursjakt i form av vak och smygjakt är några jaktformer där dessa lite tyngre studsare har hittat sin nisch.
Blasers R 93 Varmint är en intressant studsare eftersom redan de vanliga R 93-modellerna oftast skjuter sensationellt bra, oftast fullt tillräckligt för all jakt, inklusive toppjakt ut till avstånd runt 200 meter.

Små grupper
Vi lastade in några olika sorters patroner i 308 Winchester och begav oss till skjutbanan för att reda ut vad denna Blasermodell kunde prestera med hjälp av bänkskyttestöden. Vi testade som vanligt på 100 meter med femskottsträffbilder. De flesta patronsorter från Lapua, Norma och Sako gav träffbilder som gott och väl räcker till för all svensk jakt. Blyspetspatroner som Norma Oryx, Lapua Mega och Sakos Super Hammerhead gav alla fina träffbilder, mellan tjugofem och trettiofem millimeter. När vi till slut testade Blasern med Lapuas matchpatroner laddade med 167 grains Scenar blev det ännu trevligare att studera tavlorna. Vi kunde konstatera att träffbilderna krympte till runt 15 till 20 millimeter.

Bänkskytte
Det har visat sig att dessa Blaser R 93-studsare kan hävda sig väldigt bra i bänkskyttets rekryteringsklass som kallas Kl. 1. En norrman härjade för några år sedan på prisborden med en äldre Blaser R 93 i 308 Winchester med en lite grövre pipa än original. R 93 Varmint har en 67,2 centimeter lång pipa med frästa spår för att minska vikten men ändå bibehålla en hyggligt styv pipa.
Pipan såg slät och fin ut invändigt när vi inspekterade den med ett borescope. Att pipan var slät och fin visade sig även när vi skulle rengöra den efter några testserier. Krut och mantelrester släppte lätt ur pipan och det krävdes inga långa arbetspass med borste, solvent och draglappar innan pipan var ren och fin.

Justerbar kolv
Blaser har otroligt fint kolvträ till sina vapen, så även denna studsare. Vi förstår inte riktigt hur Blaser kan hitta så mycket fint valnötsträ, men det faktum att de gör det är helt klart trevligt!
Blasers R 93 har en justerbar kolvkam som är ett mycket bra hjälpmedel för att skjuta bra med vapnet på frihand. Detta med justerbart kindstöd är en sak som gör en R 93-studsare mer användbar än en standard Blaser utan denna finess. Detta har att göra med Blasers kikarfästen. Sadelmontaget som passar i urtag direkt på pipan är skottfasta och fina men har den egenheten att kikaren kommer att hamna högt på studsaren och kindkontakten blir väldigt dålig. På Varmint-modellen justerar man dock bara upp kindstödet till lagom nivå och frihandsskyttet får direkt ett rejält lyft.
Den höjbara kolvkammen kommer även till pass vid dåliga ljusförhållanden då man kanske inte direkt ser när man har full bild i kikaren på grund av mörker. Har man då en kolv som passar perfekt kommer man mycket snabbare till skott eftersom huvudet kommer på rätt plats när man gör anläggningen.

Lite märklig framstock
Varmintmodellen har en lite märkligt utformad fyrkantig framstock som har något insvängda sidor. Den ger ett behagligt grepp men det ser inte så snyggt ut. Vi hade nog föredragit den modell av framstock man finner på till exempel Sakos Varmintmodeller eller på en Remington Sendero. Den framstocksmodell som ibland kallats bäversvans fungerar bra i stöd och på fri hand.
Framstocken har även en lättmetallskena infäst på undersidan för snabbmontering av benstöd. Någonting som vi fann en aning förvånande var att framstockens nätskärning var tätare än pistolgreppets. På en bössa i denna prisklass ska man inte behöva hitta en sådan miss.

Lite ris till sist
Blasers R 93-studsare har blivit väldigt populära, detta beroende på flera orsaker vi redan nämnt. Bra precision, väldigt bra trycken och stadiga pålitliga kikarfästen är några klara fördelar. Även det faktum att man själv kan byta pipa på ett enkelt sätt bidrar nog till populariteten.
Det finns dock ett par saker som förtjänar att nämnas på den negativa sidan. Magasinet av plast är besvärligt att både fylla på och plundra. Att flera delar i mekanismen är av plast vinner inte heller några poäng hos oss som kanske kan klassas som en aning konservativa i detta fall. När till och med själva avtryckarskon är av plast känns det som om man gått ett steg för långt i jakten på billigare produktionsmetoder. Det är i och för sig ingen akut nackdel att avtryckarskon är av plast, men vi känner i hela kroppen att den ska vara av metall, helst stål! Som sagt, lite konservativt men så känner vi bara.

Tackdriver
En studsare som skjuter träffbilder som R 93 Varmint klarar av skulle i amerikansk jaktpress kallas för ”tackdriver”. Uttrycket anspelar på förmågan att träffa en spikskalle och faktum är att det nog inte är helt omöjligt att träffa en spikskalle med första skottet på hundra meter med månadens testvapen.
För jakt där precisionen är avgörande klarar Blasers Varmintmodell uppgiften med glans. Det blir nog svårt att hitta ett produktionsvapen som skjuter mycket bättre träffbilder. De detaljer vi inte riktigt gillar är som sagt bland annat magasinet som är lite besvärligt att fylla och tömma på patroner. Funktionen är dock helt perfekt när det ska matas in patroner i pipan.
Förekomsten av plastdelar här och där drar också ner intrycket i våra ögon. För den som söker en bössa med extrem precision och kan bortse från dessa mindre nackdelar som vi räknat upp kommer nog med största sannolikhet att gilla Blaser R 93 Varmint.

Fakta:
Blaser R93 Varmint
Vikt: 3,4 kg
Längd: 1 070 mm
Piplängd: 62,5 cm,
Magnum 65 cm
Kaliber: .222 Rem, .223 Rem, .22-250 Rem, .243 Win, 6,5*55, .308 Win, .300 Win Mag
Säkring: Separat tangent för att spänna mekanismen
Pris: Från 32 000 kr
Generalagent: Normark Scandinavian AB

***** Helhetsintryck: Välbalanserat och välkonstruerat vapen för sportskytte och jakt.
***** Säkerhet Den manuellt uppspända
mekanismen är säker.
***** Tillbehör: Sköt utmärkt med allt som
provades.

5 - mycket bra 4 - Bra 3 - Godkänd - 2 - Hyfsad 1 - Dålig

jaktjournalen
Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Det ser jo godt nok ud som om anmelderen er rimeligt begejstret for Bl[xx(][xx(][xx(][xx(]eren. Der er bare en ting jeg ikke fatter og det er hvorfor man laver et plastik magasin til så dyr en riffel[xx(]

Mvh.
Lars Nielsen

Rigtige Jægere har en Ruhåret Hønsehund
Citat:quote:

Originally posted by Sneppen

Det ser jo godt nok ud som om anmelderen er rimeligt begejstret for Bl[xx(][xx(][xx(][xx(]eren. Der er bare en ting jeg ikke fatter og det er hvorfor man laver et plastik magasin til så dyr en riffel[xx(]

Mvh.
Lars Nielsen

Rigtige Jægere har en Ruhåret Hønsehund



Hej Sneppe.

Noget godt skal der jo være ved den.[8D][8D][8D]

Venlig hilsen

375ras

Rigtige autister har deres eget kaliber
Jeg må altså bare snart eje en Blaser bare for at være anderledes. [Big Grin]

Be cool... Or put on some more clothes
http://www.strandjaegerliv.dk
Den er bare alt for dyr, og laver dårligere grupper end min Sauer 202 jagtmatch, med den billige remington spidsskarp.
Selv når jeg har en dårlig dag[Big Grin]

Carsten
Ok jeg vidste godt Bl**** ikke blev anset som værende en god riffel, eller sikker riffel eller hvad det nu er der er galt med den.(ikke fordi jeg kunne finde på at købe en) men at man på dette forum skulle høre plastik[Sad!] gøre en riffel "bedre" måtte jeg lige passe på ikke at få kaffen galt i halsen[8D]

Mvh.
Lars Nielsen

Rigtige Jægere har en Ruhåret Hønsehund
Citat:quote:

Originally posted by Sneppen

Ok, men at man på dette forum skulle høre plastik[Sad!] gøre en riffel "bedre" måtte jeg lige passe på ikke at få kaffen galt i halsensize=3][8D]Jamen du har helt ret, plastik gør ikke en ordentlig riffel bedre, men det pynter på en Bl*****, så ved man at man får noget for pengene ...

Mvh.
Lars Nielsen

Rigtige Jægere har en Ruhåret Hønsehund, jojo, vi har da os' én



K&B Clax [Wink]
Tidligere nordisk mester i kombineret træskodans
The first dane ever ...
[Image: hunt-an3.gif]

Er mere til Guns end roses ... Cum insantientibus fuere necesse est [Image: 3fcaefc9.jpg]
Her er de ikke så imponerede
Varmint test

Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.
Hahahaha - der er vist en grossist der har forbigået Jakt & Jägere i deres annoncebudgetter - befriende med lidt utöjlede holdninger!

"Det känns som om marknadsavdelningen har skapat en produkt för den prylgalne med för mycket pengar på banken.Modellnamn som Attaché, Prestige, Offroad och Safari Luxus ger också en vink om vilka som är den tänkta målgruppen."

"Den som letar efter en bössa med bra trycke och långhållsprecision samt med möjlighet att snabbt byta kaliber och/eller kikare, och kan leva med risken att en dag kanske få slutstycket i huvudet, bör titta närmare på Blaser R93 Varmint."

[center][Image: gandalf2.jpg][/center]

Assumption is the mother of all ****ups... og skånegripen er en bald eagle!...og...det er muligt, at jeg ændrer holdning, men det rokker IKKE ved det faktum, at jeg har ret! Og jo - jeg har mine problemer med det modsatte af kön....
Fremragende artikel. Ingen unødige flotte tillægsord.
God saglig kritisk test.[Wink]

Næste model i rækken kunne heddde "R93 Titanic"[Big Grin]

--
mvh M@X.
DRALF champion 2005.
The first one ever.

[IMG] http://img.photobucket.com/albums/v487/4...kaLogo.jpg [/IMG][Image: Afslret.jpg]
Citat:quote:

Næste model i rækken kunne heddde "R93 Titanic"[Big Grin][/green]



Eller måske Blaser SD?

...(Sudden death)[Big Grin]

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)
Citat:quote:

Næste model i rækken kunne heddde "R93 Titanic"



Ja, eller "R93 Mohammed" eller "R93 Kebab" for den ny-rige terrortist......[Big Grin][Big Grin][:o)][:o)]

/Gammeltoft

PS: PLASTIC HØRER OGSÅ HJEMME PÅ VÅBEN!!!!

Shoot low, they might be crawling !!!!

jps

93 kebab!

[Big Grin]