Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Ikke store chancer for mere losjagt
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Små utsikter att få skjuta fler lodjur

MELLERUD: Möjligheterna att få skjuta ytterligare lodjur i Dalsland och Bohuslän verkar vara små. Naturvårdsverket har avslagit samtliga tidigare ansökningar om ökad avskjutning.
Jägareförbundet i Värmlands län som den 2 mars ansökte om att skjuta ytterligare 14 lodjur har ännu inte fått sin ansökan behandlad.

I Värmland hade man tillstånd att skjuta fem lodjur. Den kvoten fyllde man redan första dagen med råge då det sköts ett djur för mycket.
Den 2 mars skickades en ny ansökan till Naturvårdsverket, man ville skjuta ytterligare 14 lodjur.
- Den ansökan har vi ännu inte hunnit behandla och det är okart när det kan bli säger Klas Allander på Naturvårdsverket.

- Någon ansökan om att få skjuta ytterligare lodjur i Dalsland och Bohuslän har ännu inte kommit till min kännedom, sa Allander på tisdagen.
Som tidningen tidigare berättat ansökte Svenska jägareförbundets båda länsföreningar Göteborg och Bohuslän tillsammans med norra Älvsborgs om att få skjuta ytterligare minst fem lodjur.

Tidigare ansökningar till Naturvårdsverket från olika delar av Sverige med begäran om att få skjuta fler lodjur har fått samma svar, nämligen: "Naturvårdsverket beslutar avslå ansökningar om jakt efter lodjur vintern 2005/2006, då jakt på lodjur istället meddelas på verkets eget initiativ i särskilda beslut."
Kan man från den skrivningen utgå från att ansökningarna från de båda länsföreningarna inte får någon framgång?
- Det får nog anses att det inte är särskilt stor chans att få någon ökad tilldelning, säger Klas Allander.

Till Naturvårdsverket har lodjursforskarna Olof Liberg och Henrik Andrén i en rapport framfört att en jakt i Mellansverige skulle innebära att färre lodjur dör av svält.
Har detta vägts in ?
- De uppgifterna får stå helt och hållet för de båda forskarna. Vår förvaltningsuppgift är att jakt ska ske på ett sådant sätt att det inte påverkar rovdjurens utbredning och att de nationella målen av stammens storlek uppnås, säger Klas Allander.

Han bekräftar vidare att det inte planeras några förlängda jakttider på lo. Jakten ska ske under mars månad och inom tilldelad avskjutning enligt Naturvårdsverkets beslut.
Ansökan från länsföreningarna i norra Älvsborg samt Göteborgs och Bohuslän hade inte kommit till handläggare den 14 mars.
Med tidsperspektivet att Värmland ännu inte fått sin ansökan behandlad pekar det mesta på att lodjursjakten är ett avslutat kapitel om Naturvårdsverket inte gör en helomvändning.

Göte Paulsson


Mvh
Kim

Jeg er ikke fejlfri,men det er så tæt på at det skræmmer mig.