Våbenteknisk Forum - VTF

Fuld Version: Bjørnøy vil nedlægge skadevoldende jærver
Du ser i øjeblikket en skrabet udgave af vores indhold. Se den fulde version med ordentlig formatering.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil skyte mer jerv for å hindre skader på tamrein og tau.

I en pressemelding fra miljødepertemantet forteller Bjørnøy at hun er positiv til ekstraordinære uttak av jerv. Miljøvernministeren vil også øke bevilgningene til bestandsregistrering for å sikre en bedre lokal forankring og bedre bestandstall.

Redusere tap
- Bestanden av jerv i landet er høyere enn de bestandsmålene som ble fastsatt i forbindelse med rovviltforliket i Stortinget, og jeg er derfor positiv til ekstraordinær skadefelling for å beskytte kalvingsområdene til tamrein og for å redusere tap av lam nå som beiteslipp nærmer seg, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy i pressemeldingen.

Det ble i 2005 bevilget til sammen 5,5 millioner kroner til bestandsovervåking av rovvilt i statsbudsjettet. I tillegg kom en ekstra bevilgning på 2 mill kr i revidert budsjett. I 2006 vil det bli satt av hele 9,7 millioner kroner til bestandsovervåkingsprogrammet.

Bedre oversikt
- Det er nødvendig med en så stor økning i bevilgningen til bestandsregistrering av rovvilt for å få en bedre oversikt over den samlede bestanden av jerv, bjørn, gaupe, kongeørn og ulv i de ulike regionene, sier Bjørnøy.

I 2005 ble det dokumentert til sammen 62 ynglinger av jerv, mens det nasjonale målet fra rovviltforliket i Stortinget våren 2004 var på 39 ynglinger årlig. I perioden 2003-2005 er det gjennomsnittlig dokumentert 52 ynglinger årlig. Jerv er den rovviltarten som gjør størst skade på sau og tamrein i landet. I 2005 var jerv skadevolder i over 40 prosent av de erstattede rovvilttapene både av sau og tamrein.

.....når bare man har nok penge og krudt.....så går det ikke aldrig helt galt :-)

Favourite Quote: Vi løser ikke vore problemer ved at tænke på samme måde, som da vi skabte dem.....(Albert Einstein)